„Apoi Domnul Dumnezeu a sădit o grădină în Eden, spre răsărit, și a pus acolo pe omul pe care-l întocmise. Domnul Dumnezeu a făcut să răsară din pământ tot felul de pomi plăcuţi la vedere şi buni la mâncare.” Geneza 2:8-9
Cultivarea unei grădini este benefică pentru sănătate.
Poate că sună a muncă, dar curăţarea câtorva pomi şi semănarea unor seminţe, în aerul curat, ar putea fi exact ceea ce ai nevoie, pentru ca stresul să scadă, să ţi se limpezească mintea de griji şi să te ajute să faci exerciţiul fizic de care ai nevoie, ca să te simţi mai bine. De fapt, simpla privire a peisajelor încântătoare poate influenţa tensiunea arterială, pulsul şi tensiunea musculară!
Joel Flagler, un agent agricol de la Universitatea Rutgers, spune că mai mulţi oameni practică grădinăritul, în loc de orice activitate relaxantă, pentru că „este o cale minunată de a înfrunta stresul, de a te reîmprospăta şi de a deveni mai productiv”.
Studii făcute pe oameni din închisori şi spitale de boli mintale au raportat că lucrul cu plantele trezeşte instincte de hrănire şi îi face pe oameni să se simtă folositori şi reînnoiţi. „Se schimbă rolurile când pacienţii care au nevoie de îngrijire permanentă încep să dea îngrijire lucrurilor care au viaţă”, spune Flagler. Îi face să se împace mai bine cu ei înşişi.
Dar grădina oferă mai multe beneficii pentru sănătate decât reducerea stresului. Dacă mănânci fructe şi legume care au crescut într-un sol bun, fără pesticide, ai cea mai bună ocazie posibilă să primeşti toate vitaminele şi mineralele de care organismul tău are nevoie.
De exemplu, nivelurile scăzute ale mineralelor, au fost corelate cu probleme cum ar fi: alergiile, diabetul, hipertensiunea şi artritele. Primim aceste minerale în primul rând din hrana noastră. Într-o încercare de a determina diferenţa dintre vegetalele cultivate pentru a fi comercializate şi cele crescute acasă, s-a aflat că, în cele mai multe situaţii, cele crescute de particulari au câştigat; ele au cu 240% mai mult fier, cu 120% mai mult mangan şi cu 100% mai mult zinc decât cele comerciale.
Toate aceste beneficii ale sănătăţii din grădinărit sunt suficiente ca să mă stimuleze să curăţ pomii şi să plantez legume. Şi uitându-mă la caisele mele Goldcot şi la merele roşii Gala, şi muşcând din acele piersici dulci şi zemoase Belle de Georgia, sunt convins că merită.
Cred că Dumnezeu a ştiut ce făcea când a plantat o grădină pentru Adam şi Eva. Nu spune că a zis şi s-a făcut – spune că El a plantat-o! Pentru sănătatea ta, poate că este timpul să urmezi exemplul Creatorului!
Găndeşte-te la ce ai putea planta în acest anotimp. Poate nişte roşii, castraveţi şi nişte ridichi, ca să te bucuri de aurul verde al grădinii lui Dumnezeu.
Jan W. Kuzma