„Bucuraţi-vă totdeauna în Domnul! Iarăşi zic: Bucuraţi-vă! Filipeni 4:4
Ştiinţa a arătat că fericirea prelungeşte viaţa. Doctorii Belloc şi Breslow au condus un studiu pe aproximativ 7.000 de oameni din Alameda Country, de lângă San Francisco. Puneau întrebări simple privind obiceiurile şi au observat cauzele morţii. Din studiu s-a aflat că vârsta morţii este asociată cu anumite obiceiuri de sănătate. În mod surprinzător, dieta şi exerciţiul, deşi sunt importante, nu erau cei mai mari factori care contribuiau la păstrarea longevităţii. De-a lungul unei perioade de nouă ani, cu 57% mai mult mureau cei nefericiţi decât cei fericiţi.
Ellen White face două afirmaţii interesante despre sănătatea „perfectă”. Una este aceea că „o sănătate perfectă depinde de o perfectă circulaţie” (Mărturii, voi. 2, p. 523). Dar a doua afirmaţie nu are nimic de a face cu exerciţiul fizic sau cu ceea ce mâncăm. Ea spune: „Ca să avem o sănătate perfectă, inimile noastre trebuie să fie umplute cu speranţă, dragoste şi bucurie” (Counsels on Health, p. 587).
S-ar putea ca un fumător bucuros să trăiască mai mult decât un vegetarian deprimat şi posomorât? Şi s-ar putea ca o persoană fericită, care nu face mişcare, să fie mai bine decât un vegetarian maratonist ursuz?
Bucuria şi fericirea pot descreşte, dacă neglijezi să le foloseşti. Bucuria este un obicei. Nu lăsa circumstanţele, indiferent cât de triste şi deranjante sunt, să-ţi ucidă bucuria şi mulţumirea. Fericirea este mai mult decât o faţă galbenă, zâmbitoare, pe care o avem pe o insignă. Este o alegere pe care trebuie s-o facem şi să o folosim, altfel se va dispersa, la fel cum muşchii se atrofiază atunci când nu-i folosim.
Luând în considerare circumstanţele în care a fost scrisă Epistola către Filipeni – în timp ce apostolul Pavel era închis într-o închisoare din Roma – cartea este o operă uimitoare. În loc de un ton depresiv, întunecat, cum ne-am fi aşteptat de la un prizonier. Epistola către Filipeni este numită Epistola bucuriei. De fapt, ideea de bucurie şi de veselie apare de mai mult de douăsprezece ori în această epistolă scurtă. Pavel spune: „M-am deprins să fiu mulţumit cu starea în care mă găsesc. Ştiu să trăiesc smerit şi ştiu să trăiesc în belşug. În totul şi pretutindeni, m-am deprins să fiu sătul şi flămând, să fiu în belşug şi să fiu în lipsă” (Filipeni 4:11-12). Poţi spune acelaşi lucru?
Când te descurajezi, citeşte Epistola bucuriei şi bucură-te în Domnul întotdeauna.
DeWitt S. Williams