Nu fii atât de generos

„Ce bine-i merge omului care face milă şi împrumută pe altul şi care îşi rânduieşte faptele după dreptate! ” Psalmii 112:5

Credeţi sau nu, există un timp când nu trebuie să fim chiar aşa de generoşi. Totul are de a face cu caloriile, zahărul, sarea, alcoolul şi alte lucruri care distrug sănătatea. Mai mult nu înseamnă neapărat mai bine! Unele estimări sugerează că, în India, ingerarea zilnică de calorii este în jur de 1.400 de persoană, iar în Africa, 1.200-1.900. Prin comparaţie, americanii recomandă aproximativ 2.400 de calorii pe zi pe cap de locuitor şi mulţi mănâncă mult mai mult. Este vreo mirare că obezitatea a atins proporţii epidemice?

Mulţi americani mănâncă în fiecare an o cantitate de zahăr egală cu greutatea corpului lor. Consumul mediu de zahăr, de persoană, în fiecare an, este între 60-70 kg. Mulţi dintre tinerii de astăzi mănâncă zahăr ca şi cum ar avea deficienţe de zahăr. Totuşi, ştim că zahărul îngreuiază organismul, cauzează carii dentare şi slăbeşte sistemul imunitar.

Corpul are nevoie cam de o jumătate de linguriţă de sare pe zi. Totuşi, noi tindem să consumăm de 10 ori mai mult.

America are 18 milioane de adulţi cu boli provocate de alcool. Şi printre tineri, unii estimează că trei din zece au probleme cu alcoolul. Este înspăimântător să afli din raporturile FBI-ului, din 1989, că alcoolul a fost implicat în 70% din crime, 66% din accidentele fatale, 60% din crimele împotriva copiilor, 60% din abuzul copiilor, 56% din lupte şi atacuri din case, 55% din arestări, 53% din morţile prin foc, 50% din violuri, 41% din atacuri şi 37% din sinucideri.

Noi suntem oameni generoşi, mâncând prea mult. În special prea mult zahăr şi grăsimi. Bem prea mult. Şi mâncăm prea multă sare. Aceasta face parte din natura noastră „generoasă” cu noi înşine!

A cam venit timpul să terminăm cu astfel de lucruri generoase, care nu sunt bune pentm noi, şi să exersăm puţin mai multă generozitate în practici bune, cum ar fi să bem apă, să facem mişcare fizică, să mâncăm fructe şi legume proaspete şi sa împărtăşim binecuvântările noastre cu alţii. Generozitatea este o trăsătură minunată când o exercităm în favoarea altora, nu în favoarea noastră.

Doamne, ajută-mă să am puterea să spun „nu” lucrurilor care nu sunt bune pentru mine şi „da” împărtăşirii generoase cu alţii a lucurilor bune, pe care le am.

Samuel & Bernice DeShay

Jan Kuzma
Jan Kuzma
Pășește către o viață abundentă, cu un nivel optim al sănătății fizice și spirituale, alături de Jan Kuzma și alții, în cartea „Dacă vrei să trăiești”, apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video