Nu fii atât de generos

  „Ce bine-i merge omului care face milă şi împrumută pe altul şi care îşi rânduieşte faptele după dreptate! ” Psalmii 112:5

  Credeţi sau nu, există un timp când nu trebuie să fim chiar aşa de generoşi. Totul are de a face cu caloriile, zahărul, sarea, alcoolul şi alte lucruri care distrug sănătatea. Mai mult nu înseamnă neapărat mai bine! Unele estimări sugerează că, în India, ingerarea zilnică de calorii este în jur de 1.400 de persoană, iar în Africa, 1.200-1.900. Prin comparaţie, americanii recomandă aproximativ 2.400 de calorii pe zi pe cap de locuitor şi mulţi mănâncă mult mai mult. Este vreo mirare că obezitatea a atins proporţii epidemice?

  Mulţi americani mănâncă în fiecare an o cantitate de zahăr egală cu greutatea corpului lor. Consumul mediu de zahăr, de persoană, în fiecare an, este între 60-70 kg. Mulţi dintre tinerii de astăzi mănâncă zahăr ca şi cum ar avea deficienţe de zahăr. Totuşi, ştim că zahărul îngreuiază organismul, cauzează carii dentare şi slăbeşte sistemul imunitar.

  Corpul are nevoie cam de o jumătate de linguriţă de sare pe zi. Totuşi, noi tindem să consumăm de 10 ori mai mult.

  America are 18 milioane de adulţi cu boli provocate de alcool. Şi printre tineri, unii estimează că trei din zece au probleme cu alcoolul. Este înspăimântător să afli din raporturile FBI-ului, din 1989, că alcoolul a fost implicat în 70% din crime, 66% din accidentele fatale, 60% din crimele împotriva copiilor, 60% din abuzul copiilor, 56% din lupte şi atacuri din case, 55% din arestări, 53% din morţile prin foc, 50% din violuri, 41% din atacuri şi 37% din sinucideri.

  Noi suntem oameni generoşi, mâncând prea mult. În special prea mult zahăr şi grăsimi. Bem prea mult. Şi mâncăm prea multă sare. Aceasta face parte din natura noastră „generoasă” cu noi înşine!

  A cam venit timpul să terminăm cu astfel de lucruri generoase, care nu sunt bune pentm noi, şi să exersăm puţin mai multă generozitate în practici bune, cum ar fi să bem apă, să facem mişcare fizică, să mâncăm fructe şi legume proaspete şi sa împărtăşim binecuvântările noastre cu alţii. Generozitatea este o trăsătură minunată când o exercităm în favoarea altora, nu în favoarea noastră.

  Doamne, ajută-mă să am puterea să spun „nu” lucrurilor care nu sunt bune pentru mine şi „da” împărtăşirii generoase cu alţii a lucurilor bune, pe care le am.

  Samuel & Bernice DeShay

  Jan Kuzma
  Pășește către o viață abundentă, cu un nivel optim al sănătății fizice și spirituale, alături de Jan Kuzma și alții, în cartea „Dacă vrei să trăiești”, apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Ioan – chemarea vieții veșnice

  Se caută asociaţi care să promoveze viaţa cea veşnică. Poţi fi un fericit beneficiar şi agent de publicitate al ei!

  Ioan – râul vieții și pomul vieții

  Hrana şi apa veşnică nu vor fi un scop în sine, ci o sursă de bucurie personală şi recunoştinţă veşnică. Fiorul acesta poate şi trebuie deprins de pe acum.

  Ioan – cortul lui Dumnezeu cu oamenii

  Numai prin mântuire succesul personal este deplin. Cortul lui Dumnezeu mai are încă locuri disponibile. Unul poate fi al tău.

  Ioan – pământ transfigurat

  Pământul cel nou este rezervat biruitorilor alături de Dumnezeu în marea luptă dintre bine şi rău. Eşti şi tu candidat şi ai libertatea de a alege.

  Publicate astăzi

  Al doisprezecelea ucenic

  Poate că ai și tu uneori sentimentul că locurile sunt ocupate, că alții au fost deja chemați, că ei știu deja totul. Nu lăsa descurajarea sau resemnarea să aibă controlul; acceptă atitudinea de voluntar. Implică-te acolo unde se ivește ocazia; fii prezent la acțiunile bisericii și ale familiei tale! Echipa lui Dumnezeu fie se va completa, fie se va lărgi și atunci vei primi legitimația de titular. Nu e nevoie să faci spectacol, ci slujește cu discreție; El va ști!

  Răbdarea este o roadă

  Dacă îi permitem lui Hristos să ne dea puterea de a exercita răbdarea atunci când avem nevoie ea, vom descoperi adevărata libertate care ne scoate de sub stăpânirea propriilor emoții, pentru a trăi ca aceia care au fost schimbați după asemănarea cu Hristos.

  Rugăciunea şi mulţumirea

  Dacă treci prin dificultăţi, în mod deosebit din cauza insultelor, a urii, a invidiei, a resentimentelor sau asprimii în relaţiile cu ceilalţi, citeşte, reciteşte, memorează şi roagă-te. Copiază acest text pe ceva şi poartă-l la tine pentru a-l folosi când eşti ispitit. Mai presus de toate, roagă-te tot timpul, aşa cum te învaţă apostolul Pavel.

  Nevoia de prieteni

  Ne rugăm ca aceia care își aleg acum drumul în viață să găsească frumusețea în oamenii lui Dumnezeu. PROVOCARE: Fă o listă cu toți tinerii și copiii din biserica ta pe care îi cunoști! Roagă-te săptămâna aceasta pentru fiecare dintre ei!

  „Csak az Úrban van minden igazság és erő”

  „Magamra esküdtem és igazság jött ki számból, egy szó, mely vissza nem tér: hogy minden...