Articolul precedentNegativ sau pozitiv?
  Articolul următorIov – partea a doua

  Autodisciplina: cheia spre sănătatea mintală

  Fiule, nu dispreţui pedeapsa Domnului şi nu-ţi pierde inima când eşti mustrat de El. Căci Domnul pedepseşte pe cine-l iubeşte şi bate cu nuiaua pe orice fiu pe care-l primeşte. Evrei 12:5-6

  Scott Peck îşi începe cartea sa The Road Less Traveled (Drumul mai puţin umblat) cu gândul că „viaţa este o serie de probleme”. El sugerează apoi că „disciplina este setul de unelte de bază, de care avem nevoie, ca să rezolvăm problemele vieţii” (p.15). „Problemele”, continuă el, „nu dispar. Ele trebuie rezolvate, altfel rămân pentru totdeauna o barieră împotriva creşterii şi dezvoltării spiritului” (p. 30). De aceea, autodisciplina este cheia pentru sănătatea mintală.

  Din nefericire, vieţile noastre seamănă uneori cu viaţa nedisciplinată a lui Todd. Singur la părinţi, alintat şi tratat cu indulgenţă, la 14 ani umbla cu persoane dubioase şi începuse să încalce legea.

  Într-o sâmbătă seara, după ce părinţii lui s-au culcat, el a luat cheile de la maşina tatălui său. Împreună cu prietenii lui, au împins-o afară din garaj, au pornit motorul şi au început să se plimbe pe străzi.

  Altădată, Todd a furat o puşcă. După ce a fost prins şi arestat, judecătorul a fost indulgent şi l-a trimis pe băiat la Casa de Servicii pentru Tineret a Adventiştilor, dar i-a spus lui Todd că, dacă nu reuşeşte să se integreze în program, îl va trimite la o casă de corecţie.

  Todd a petrecut acolo nouă luni, s-a integrat în program şi mergea destul de bine. Într-o zi, la şcoală, a întâlnit o fată, care i-a propus să fugă împreună. Au petrecut câteva zile şi nopţi pe plajă. Într-o noapte, în timpul unei furtuni, au intrat într-o casă de pe plajă, pentru a se adăposti. Proprietarul i-a prins. Arestat, Todd a fost condamnat la trei ani de şcoală de corecţie. Optsprezece luni mai târziu, am primit o scrisoare de la Todd. În ea scria: „L-am găsit pe Hristos şi învăţ să-L iubesc… îmi dau seama de greşelile pe care le-am făcut şi îmi pare rău… Când voi ieşi din închisoare, voi termina liceul şi voi merge la colegiu, ca să devin psiholog şi să-i ajut pe adolescenţii ca mine.”

  Lui Todd nu i-a plăcut disciplina şi a fost trimis într-o şcoală de corecţie. Acolo a învăţat că, dacă nu se disciplina pe sine, o altă autoritate avea să o facă.

  Nici unuia dintre noi nu îi place disciplina, dar pentru binele nostru – pentru sănătatea noastră mintală şi fizică – Dumnezeu trebuie să ne disciplineze cu consecinţele pentru acţiunile noastre, ca să învăţăm importanţa autodisciplinei.

  Dumnezeu te disciplinează, pentru că te iubeşte şi vrea să înveţi să te autodisciplinezi. Mulţumeşte-I pentru aceasta şi apoi întreabă-te:

  „În ce domeniu al vieţii am nevoie de disciplină mai multă?”

  Blondei E. Senior

  Jan Kuzma
  Pășește către o viață abundentă, cu un nivel optim al sănătății fizice și spirituale, alături de Jan Kuzma și alții, în cartea „Dacă vrei să trăiești”, apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Ioan – chemarea vieții veșnice

  Se caută asociaţi care să promoveze viaţa cea veşnică. Poţi fi un fericit beneficiar şi agent de publicitate al ei!

  Ioan – râul vieții și pomul vieții

  Hrana şi apa veşnică nu vor fi un scop în sine, ci o sursă de bucurie personală şi recunoştinţă veşnică. Fiorul acesta poate şi trebuie deprins de pe acum.

  Ioan – cortul lui Dumnezeu cu oamenii

  Numai prin mântuire succesul personal este deplin. Cortul lui Dumnezeu mai are încă locuri disponibile. Unul poate fi al tău.

  Ioan – pământ transfigurat

  Pământul cel nou este rezervat biruitorilor alături de Dumnezeu în marea luptă dintre bine şi rău. Eşti şi tu candidat şi ai libertatea de a alege.

  Publicate astăzi

  Douăsprezece luni ale anului

  O lună nu este un timp prea scurt, dar nici prea lung. Prin urmare, cum ar fi dacă ai găsi un mic proiect personal pe care să-l desfășori împreună cu un prieten sau cu mai mulți? Să aveți un motiv de sărbătoare în fiecare lună încă de aici.

  Iertarea

  Vom reuși să îi iertăm pe alții numai cerându-I lui Isus în fiecare dimineață să ne dea ajutor, putere și un duh de iertare.

  Greutăţile financiare

  A trebuit să trecem prin multe încercări, dar acestea ne-au dat mari lecții pentru caracter. Am învățat să apreciem puținul pe care îl aveam, să fim foarte flexibili cu hobby-urile, să ne descurcăm cu puțin și să economisim mult, să exersăm permanent autocontrolul și să mulțumim lui Dumnezeu pentru toate lucrurile.

  Răspunsul religiei

  Doamne, arată-ne mie și copiilor mei frumusețea vieții când ești Tu la cârmă! PROVOCARE: Alege astăzi un imn pe care nu l-ai mai cântat de mult și fredonează-l ori de câte ori poți!

  Sátánt a saját cselekedetei ítélik el

  „És énekelik Mózesnek, az Isten szolgájának énekét, és a Báránynak énekét, ezt mondván: Nagyok és...