Candidaţi biblici la hipertensiune arterială

  „Măgăriţa a văzut pe îngerul Domnului şi s-a culcat sub Balaam. Balaam s-a aprins de mânie şi a bătut măgăriţa cu un băţ. Domnul a deschis gura măgăriţei şi ea a zis lui Balaam: ‘Ce ţi-am făcut de m-ai bătut de trei ori?’” Numeri 22:27-28

  Când o persoană se mânie, organele corpului răspund, pregătindu-se de luptă. Tensiunea se ridică pentru a creşte circulaţia şi dă muşchilor mai mult oxigen şi nutrienţi producători de energie. Este o reacţie normală. La persoanele sănătoase, tensiunea arterială revine la normal o dată ce mânia se potoleşte. Dar unii oameni au o aşa sensibilitate faţă de o situaţie stresantă, încât tensiunea arterială se ridică frecvent şi tinde să rămână acolo. Această stare se numeşte hipertensiune arterială. Aceasta arc un efect distructiv asupra organelor din corp şi, dacă persistă, poate chiar să cauzeze moartea.

  Un număr de personaje din Vechiul Testament ar fi putut să fie candidaţi la hipertensiune arterială. Balaam, de exemplu, în drumul lui spre a-i blestema pe israeliţi, s-a mâniat când măgăriţa lui a refuzat să înainteze (Numeri 22-24).

  Iona apare ca având obiceiul de a se mânia. Când Dumnezeu a cruţat cetatea Ninive, profetul a bombănit împotriva acestui fapt, iar Dumnezeu l-a întrebat de două ori: „Bine faci tu că te mânii?” (Iona 4:4-9). Oricine se mânie este deseori un candidat la hipertensiune.

  Iacov a dat drumul mâniei când s-a tocmit pentru Rahela, femeia pe care o iubea, şi s-a văzut păcălit, fiind însurat cu Lea (Geneza 29:25). Felul în care i-a favorizat pe copiii Rahelei faţă de cei ai Leei arată că mânia lui a continuat să mocnească de-a lungul anilor.

  Dar printre cei care s-au mâniat în Vechiul Testament nu găsim nici un bolnav de hipertensiune. Hipertensiunea este o stare relativ modernă. Rasa omenească s-a deteriorat generaţie după generaţie, de când Adam şi Eva au păcătuit. În generaţia noastră, noi avem doar o fracţiune din vigoarea care i-a făcut pe antediluvieni să trăiască sute de ani. Deci, suntem susceptibili la forme de boală necunoscute în timpurile Vechiului Testament.

  Ce ar trebui să facem în această privinţă? Dându-ne seama că hipertensiunea vine ca un răspuns la sensibilitatea unei persoane în faţa temerilor şi anxietăţilor vieţii, trebuie să-L aşteptăm cu răbdare pe Domnul şi să „lăsăm mânia… căci… duce numai la rău” (Psalm 37:8).

  Când te mânii? Ce ai putea să faci în asemenea ocazii, ca să poţi „aştepta pe Domnul cu răbdare” (versetul 7), în loc să cultivi sentimente de mânie şi să rişti să devii hipertensiv?

  Harold Shryock

  Candidaţi biblici la hipertensiune arterială - 2017. Dându-ne seama că hipertensiunea vine ca un răspuns la sensibilitatea unei persoane în faţa temerilor şi anxietăţilor vieţii, trebuie să-L aşteptăm cu răbdare pe Domnul şi să „lăsăm mânia... căci... duce numai la rău” (Psalm 37:8).
  Jan Kuzma
  Pășește către o viață abundentă, cu un nivel optim al sănătății fizice și spirituale, alături de Jan Kuzma și alții, în cartea „Dacă vrei să trăiești”, apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Ioan – chemarea vieții veșnice

  Se caută asociaţi care să promoveze viaţa cea veşnică. Poţi fi un fericit beneficiar şi agent de publicitate al ei!

  Ioan – râul vieții și pomul vieții

  Hrana şi apa veşnică nu vor fi un scop în sine, ci o sursă de bucurie personală şi recunoştinţă veşnică. Fiorul acesta poate şi trebuie deprins de pe acum.

  Ioan – cortul lui Dumnezeu cu oamenii

  Numai prin mântuire succesul personal este deplin. Cortul lui Dumnezeu mai are încă locuri disponibile. Unul poate fi al tău.

  Ioan – pământ transfigurat

  Pământul cel nou este rezervat biruitorilor alături de Dumnezeu în marea luptă dintre bine şi rău. Eşti şi tu candidat şi ai libertatea de a alege.

  Publicate astăzi

  Cinci seturi maximum

  Oricât ți s-ar părea că Diavolul mai are putere, oricât ai avea impresia că el încă mai poate câștiga ceva, ține minte că, odată cu jertfa de pe Golgota, Satana este un dușman învins. El a fost izolat aici pe pământ și aici va sfârși după ce va fi judecat în fața universului întreg. Oricât ar vrea el să ne temem de puterile lui, să știi că el este mai slab decât orice copil care se pleacă pe genunchi și se roagă în numele Mântuitorului Isus. Prin forțele noastre putem să fim oricând învinși, dar în puterea și cu ocrotirea Domnului nostru, niciodată.

  Cea mai dragă mamă

  Îi mulțumesc lui Dumnezeu în fiecare zi pentru binecuvântări. Casa mi-este binecuvântată. Eu sunt binecuvântată și foarte favorizată de Dumnezeul Preaînalt. Mulțumesc, Doamne, pentru binecuvântarea mamelor noastre!

  Calea răbdării

  Cu toții avem nevoie de o doză în plus de răbdare. Așadar, dacă treci prin dificultăți, probleme, greutăți, gândește-te numai că aceasta poate fi cea mai bună oportunitate de a-ți întări răbdarea. În cele din urmă, când încercarea este depășită, noi sfârșim prin a avea caracterul lui Isus.

  Rugăciunea bunicii

  Să ne rugăm astăzi pentru nepoții bisericii: să crească în pace, gustând zilnic iubirea lui Dumnezeu! PROVOCARE: Întâlnește-ți, zilele acestea, nepoții (dacă nu ai nepoți, ai putea vizita un copil care nu are bunici)! Dacă se poate, frământați împreună un cozonac! Oricum, vorbește-le despre dragostea lui Dumnezeu!

  Kövessük Krisztust!

  „Mert úgy vélem, hogy Isten minket, az apostolokat, utolsókul állított, mintegy halálra szántakul: mert látványossága...