Candidaţi biblici la hipertensiune arterială

  „Măgăriţa a văzut pe îngerul Domnului şi s-a culcat sub Balaam. Balaam s-a aprins de mânie şi a bătut măgăriţa cu un băţ. Domnul a deschis gura măgăriţei şi ea a zis lui Balaam: ‘Ce ţi-am făcut de m-ai bătut de trei ori?’” Numeri 22:27-28

  Când o persoană se mânie, organele corpului răspund, pregătindu-se de luptă. Tensiunea se ridică pentru a creşte circulaţia şi dă muşchilor mai mult oxigen şi nutrienţi producători de energie. Este o reacţie normală. La persoanele sănătoase, tensiunea arterială revine la normal o dată ce mânia se potoleşte. Dar unii oameni au o aşa sensibilitate faţă de o situaţie stresantă, încât tensiunea arterială se ridică frecvent şi tinde să rămână acolo. Această stare se numeşte hipertensiune arterială. Aceasta arc un efect distructiv asupra organelor din corp şi, dacă persistă, poate chiar să cauzeze moartea.

  Un număr de personaje din Vechiul Testament ar fi putut să fie candidaţi la hipertensiune arterială. Balaam, de exemplu, în drumul lui spre a-i blestema pe israeliţi, s-a mâniat când măgăriţa lui a refuzat să înainteze (Numeri 22-24).

  Iona apare ca având obiceiul de a se mânia. Când Dumnezeu a cruţat cetatea Ninive, profetul a bombănit împotriva acestui fapt, iar Dumnezeu l-a întrebat de două ori: „Bine faci tu că te mânii?” (Iona 4:4-9). Oricine se mânie este deseori un candidat la hipertensiune.

  Iacov a dat drumul mâniei când s-a tocmit pentru Rahela, femeia pe care o iubea, şi s-a văzut păcălit, fiind însurat cu Lea (Geneza 29:25). Felul în care i-a favorizat pe copiii Rahelei faţă de cei ai Leei arată că mânia lui a continuat să mocnească de-a lungul anilor.

  Dar printre cei care s-au mâniat în Vechiul Testament nu găsim nici un bolnav de hipertensiune. Hipertensiunea este o stare relativ modernă. Rasa omenească s-a deteriorat generaţie după generaţie, de când Adam şi Eva au păcătuit. În generaţia noastră, noi avem doar o fracţiune din vigoarea care i-a făcut pe antediluvieni să trăiască sute de ani. Deci, suntem susceptibili la forme de boală necunoscute în timpurile Vechiului Testament.

  Ce ar trebui să facem în această privinţă? Dându-ne seama că hipertensiunea vine ca un răspuns la sensibilitatea unei persoane în faţa temerilor şi anxietăţilor vieţii, trebuie să-L aşteptăm cu răbdare pe Domnul şi să „lăsăm mânia… căci… duce numai la rău” (Psalm 37:8).

  Când te mânii? Ce ai putea să faci în asemenea ocazii, ca să poţi „aştepta pe Domnul cu răbdare” (versetul 7), în loc să cultivi sentimente de mânie şi să rişti să devii hipertensiv?

  Harold Shryock

  Candidaţi biblici la hipertensiune arterială - 2017. Dându-ne seama că hipertensiunea vine ca un răspuns la sensibilitatea unei persoane în faţa temerilor şi anxietăţilor vieţii, trebuie să-L aşteptăm cu răbdare pe Domnul şi să „lăsăm mânia... căci... duce numai la rău” (Psalm 37:8).
  Jan Kuzma
  Pășește către o viață abundentă, cu un nivel optim al sănătății fizice și spirituale, alături de Jan Kuzma și alții, în cartea „Dacă vrei să trăiești”, apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Ioan – chemarea vieții veșnice

  Se caută asociaţi care să promoveze viaţa cea veşnică. Poţi fi un fericit beneficiar şi agent de publicitate al ei!

  Ioan – râul vieții și pomul vieții

  Hrana şi apa veşnică nu vor fi un scop în sine, ci o sursă de bucurie personală şi recunoştinţă veşnică. Fiorul acesta poate şi trebuie deprins de pe acum.

  Ioan – cortul lui Dumnezeu cu oamenii

  Numai prin mântuire succesul personal este deplin. Cortul lui Dumnezeu mai are încă locuri disponibile. Unul poate fi al tău.

  Ioan – pământ transfigurat

  Pământul cel nou este rezervat biruitorilor alături de Dumnezeu în marea luptă dintre bine şi rău. Eşti şi tu candidat şi ai libertatea de a alege.

  Publicate astăzi

  Dublă comandă

  Ceea ce trebuie să știm se rezumă la următorul adevăr, cel puțin în ce Îl privește pe Dumnezeu. El vrea să facem propriile noastre alegeri și să ne bucurăm de tot, dar nu dorește să fim nefericiți după bucuria de moment a deciziilor noastre. Pe El asta Îl preocupă foarte mult: fericirea noastră și înainte, și în timpul, și după ce facem ceva.

  În tandem către eternitate

  Atât timp cât bărbații și femeile nu se privesc reciproc așa cum îi privește Isus, ei vor rata posibilitățile unei lucrări unite. Dar atunci când încetează să se opună și să se trateze rău unii pe alții, ei lucrează în tandem ca împreună moștenitori, mergând spre eternitate și având beneficiul ajutorării reciproce.

  Nevoia de disciplină

  Dacă trebuie să-ţi pedepseşti copiii, evită pedeapsa fizică; în schimb, interzice-le anumite privilegii, aceasta fiind o opţiune mai eficientă. Dar cel mai important lucru este să nu-l pedepseşti pe copil cu mânie, ci cu dragoste.

  A îmbătrâni frumos este o artă

  Doamne, ajută-mă să prețuiesc darul vieții trăind-o mereu în lumina valorii pe care mi-ai dat-o la cruce! PROVOCARE: Gândește-te astăzi la o persoană care merită cel mai puțin să te porți frumos cu ea și roagă-te ori de câte ori ai ocazia ca Dumnezeu să aducă binecuvântare și în viața acelei persoane!

  Ne dolgozzunk az ördögnek!

  „Mivelhogy azért mindezek felbomlanak, milyeneknek kell lennetek néktek szent életben és kegyességben, akik várjátok és...