Hoțul nu vine decât să fure, să junghie şi să prăpădească. Eu am venit ca oile să aibă viată şi s-o aibă din belşug. Ioan 10:10
Statisticile de cancer din S.U.A. sunt întunecate. În 1993, medicii au diagnosticat 1,9 milioane de noi cazuri de cancer şi cam 530.000 de oameni au murit din cauza acestei boli. Cancerul cauzează mai mult de 20% din toate morţile din S.U.A. Rata s-a ridicat constant în ultimii 60 de ani, de la mai puţin de 150 de morţi, la 100.000 de oameni, la aproape 200 de morţi. La adventişti, rata mortalităţii este cam cu 40% mai scăzută decât cea a populaţiei obişnuite, după Studiul de mortalitate adventistă, dar ea este încă o problemă majoră.
Bazat pe rapoartele de azi, unul din trei americani va avea în cele din urmă cancer. După Institutul Naţional de Cancer, costul total se situează undeva în jurul a 104 miliarde de dolari. Aceasta înseamnă aproape 10 % din totalul costului bolilor din S.U.A.
Dr. Richard McGinnis, un expert în prevenirea cancerului, atribuie mai mult de 85 % din cazurile de cancer celor trei factori – fumatul, o dietă scăzută în fibre şi o dietă bogată în grăsimi – şi într-o măsură mai mare, cancerul se poate considera o boală auto-indusă. Aceasta înseamnă că, dacă am fi gata să ne schimbăm obiceiurile noastre rele, şansele noastre de a face cancer ar scădea foarte mult.
Fumatul nu este problema majoră în biserică, aşa cum este în afara ei, şi cei mai mulţi adventişti mănâncă o varietate de fructe, legume şi nuci proaspete, aşa că au un consum rezonabil de fibre. Dar al treilea domeniu este cel care ne face probleme: o dietă bogată în grăsimi. Împachetarea isteaţă, reclama şi gustul bun al atâtor produse care conţin grăsime fac aceasta o problemă subtilă şi complexă. Putem evita carnea şi să ne simţim vinovaţi dacă un membru ne vede mâncând un pui la rotisor, dar nu ne gândim la nimic rău în ce priveşte ciocolata, cartofii prăjiţi, frişca şi smântână – încărcate cu grăsime şi calorii!
Nu este timpul să privim mai bine la ceea ce mâncăm şi, în loc să întrebăm: „Este cu carne?”, ca să nu mâncăm, să întrebăm: „E cu grăsime?”
Când e vorba de cancer, de ce să fim protejaţi doar două treimi, din cauză că nu fumăm şi mâncăm fibre, după Dr. McGinnis, când am putea fi protejaţi 85% evitând şi grăsimea?
Citeşte etichetele produselor tale favorite şi adună aceste grame de grăsime. Vei fi şocat de cantitatea de grăsime chiar din produsele considerate „scăzute în grăsime”. Cum ai putea să scazi consumul de grăsime?
Nu-l lăsa pe diavol să te omoare cu grăsime!
Jan K. Kuzma