Dulce şi slab

Nu este bine să mănânci multă miere. Proverbe 25:27

Cu câţiva ani în urmă, o studentă, Judy Reeser, a condus un studiu, în laboratorul doctorului Benjamin Lau de la Universitatea Loma Linda, despre efectele zahărului asupra capacităţii neutrofilelor (un tip de globule albe) de a distruge bacteriile. Subiecţii ei au mâncat diferite tipuri de zahăr rafinat, câte unul o dată, în zile diferite. Ea le-a făcut teste de sânge, ca să determine activitatea neutrofilelor. A descoperit că 10 linguriţe de zahăr rafinat, echivalentul cantităţii de zahăr pe care cineva o ingeră într-un pahar de băutură răcoritoare, micşorează activitatea neutrofilefor cu 50 % şi o menţine astfel cinci ore. După 30 de linguriţe de zahăr rafinat, neutrofilele şi-au pierdut complet puterea de a distruge bacteriile. Pe de altă parte, amidonul (glucidele complexe) nu avea nici un efect asupra activităţii neutrofilelor.

Ştim acum că dulciurile de orice fel ne micşorează rezistenţa şi ne fac vulnerabili la toate tipurile de infecţii comune. Copiii răcesc deseori după ce mănâncă deserturi bogate sau bomboane. Când elimină zahărul din hrană, tinerii nu mai răcesc aşa des. Multe mame au învăţat că tratamentul şi prevenirea cea mai bună a răcelilor este o dietă bună, fără hrană rafinată şi dulciuri.

Cercetătorii de la Loma Linda au studiat şi efectul postului asupra activităţii neutrofilelor. Ei au descoperit că postul (subiecţii au ingerat doar apă, fără hrană) sporeşte activitatea neutrofilelor pentru cel puţin 60 de ore. Mai mult, cercetarea a descoperit că postirea cu suc proaspăt de legume sau fructe sporeşte atât activitatea neutrofilelor, cât şi a celulelor ucigaşe pentru câteva zile. Ellen White a scris în 1905: „În multe cazuri de boală, cel mai bun remediu pentru pacient este să nu mănânce o masă sau două, pentru ca organele digestive suprasolicitate să poată avea ocazia să se odihnească. O dietă de fructe pentru câteva zile a adus deseori uşurare celor care fac muncă intelectuală” (Dietă şi hrană, p. 164).

Ultimul mesaj este acesta: Când nu vă simţiţi bine, nu vă forţaţi să mâncaţi. Un post cu sucuri poate foarte bine să fie ceea ce organismul dv. are nevoie.

Ce ai putea face pentru a spori activitatea neutrofilelor? Este timpul să începi să te gândeşti la reducerea cantităţii de dulciuri pe care o mănânci.

Benjamin Lau

Jan Kuzma
Jan Kuzma
Pășește către o viață abundentă, cu un nivel optim al sănătății fizice și spirituale, alături de Jan Kuzma și alții, în cartea „Dacă vrei să trăiești”, apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video