Articolul precedentCâţi dintre voi au citit…?
  Articolul următorZiua marii încercări

  Ochi slabi

  Laban însă avea două fete: cea mai mare se numea Lea şi cea mai mică Rahela. Lea avea ochii slabi, dar Rahela era frumoasă la statură şi mândră la față. Geneza 29:16-17

  Ca multe alte lucruri, dacă ochii nu sunt exersaţi, vor slăbi şi nu se vor dezvolta. Ce a determinat ca Lea să aibă ochii slabi (tradus şi ca „delicaţi”). Scriptura nu explică. Dar era cu siguranţă evident şi, ca rezultat, ea a trebuit să lupte cu sora ei pentru dragostea lui lacov. E posibil ca Lea să fi suferit de strabism, pentru că nu putea privi drept. Poate că aceasta explică şi de ce tatăl ei. un crescător de animale, a ales pentru fiicele lui nume specifice: Rahela înseamnă „oaie”, iar Lea „vacă”. Ochii unei vaci sunt depărtaţi unul de altul, părând divergenţi.

  Din nefericire, strabismul nu este doar o problemă cosmetică (de frumuseţe), ci poate indica ceva serios, cum ar fi o tumoare pe creier sau a ochiului. în mod tragic, chiar dacă totul este în regulă, strabismul rezultă deseori în pierderea severă şi permanentă a vederii, din cauza ambilopiei, sau „ochi leneşi”. Strabismul dezvoltat la vârste înaintate cauzează o vedere dublă, severă, dar la un copil, creierul în dezvoltare poate comprima un ochi. În timp, acest ochi slăbeşte şi după o perioadă critică rămâne pentru totdeauna afectat.

  Ambilopia a fost prima dată observată la nişte măgari crescuţi în minele întunecate de cărbune. Deşi aveau ochi normali, ei nu vedeau. De asemenea, ambilopia se poate dezvolta din cauza unei imagini neclare sau din cauza unei opacităţi semnificative a ochiului. Aproximativ una din cincizeci de persoane are ambilopie care poate fi prevenită.

  Când boala este descoperită din timp, un tratament simplu, cum ar fi acoperirea ochiului bun, îl forţează pe cel slab să exerseze şi să se dezvolte normal. Operaţia, relativ simplă, de a îndrepta ochii îi va face pe oameni să arate bine şi, mai important, să continue să vadă bine! Dacă ambilopia este neglijată, o rănire a ochiului sănătos poate avea ca rezultat orbirea totală.

  Neglijarea ochilor Leei a cauzat, probabil, multă suferinţă, care nu era necesară, iar influenţa ei nefastă a marcat istoria poporului lui Dumnezeu. Neglijarea capacităţilor şi talentelor le va atrofia, de asemenea, pe acestea. Greşelile în timpul criticilor ani de formare vor avea consecinţe care ar fi putut fi evitate în întregime.

  Există în viaţa mea ceva care, dacă nu este corectat la timp, poate cauza stricăciune permanentă, fizică, psihologică sau spirituală?

  Izak Wessels

  Jan Kuzma
  Pășește către o viață abundentă, cu un nivel optim al sănătății fizice și spirituale, alături de Jan Kuzma și alții, în cartea „Dacă vrei să trăiești”, apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Ioan – chemarea vieții veșnice

  Se caută asociaţi care să promoveze viaţa cea veşnică. Poţi fi un fericit beneficiar şi agent de publicitate al ei!

  Ioan – râul vieții și pomul vieții

  Hrana şi apa veşnică nu vor fi un scop în sine, ci o sursă de bucurie personală şi recunoştinţă veşnică. Fiorul acesta poate şi trebuie deprins de pe acum.

  Ioan – cortul lui Dumnezeu cu oamenii

  Numai prin mântuire succesul personal este deplin. Cortul lui Dumnezeu mai are încă locuri disponibile. Unul poate fi al tău.

  Ioan – pământ transfigurat

  Pământul cel nou este rezervat biruitorilor alături de Dumnezeu în marea luptă dintre bine şi rău. Eşti şi tu candidat şi ai libertatea de a alege.

  Publicate astăzi

  A unsprezecea poartă – de Iacint

  La rândul nostru, și noi putem fi o reflexie a luminii care vine de la Dumnezeu spre cei ce trăiesc anonim sau ascunși de rușine ori de teamă. Dacă ei încă nu Îl văd pe Dumnezeu, noi am putea să le arătăm măcar puțin din ceea ce este El pentru viața noastră. Cu un mic efort și cu puțină bunăvoință, am putea să-i punem pe ceilalți în valoare mai mult decât o facem acum sau decât facem pentru noi înșine.

  Îngerii le-au păzit „coșul”

  Dumnezeu Și-a trimis îngerii să vegheze asupra „coșului” mătușilor mele la fel cum au vegheat asupra lui Moise pe fluviul Nil, cu mult timp în urmă. Slujim unui Dumnezeu uimitor! Va fi minunat să auzim în ceruri povestiri despre cum ne-au salvat îngerii noștri păzitori.

  De la bocet la bucurie

  Dumnezeu poate şi vrea să ne ia tristeţea, descurajarea şi amărăciunea, ca noi să ne putem bucura de viaţă şi să fim pregătiţi să-L primim cu bucurie. Domnul ne va binecuvânta dacă îi dăm voie.

  Între două lumi

  Tată, ne rugăm pentru tinerii indeciși să se prindă de Tine! Și pe cei plecați departe înapoiază-i casei Tale! PROVOCARE: Gândește-te la o carte care vorbește despre Isus și ofer-o, când ai ocazia, unui tânăr!

  Isten minden cselekedetet megítél

  „Mert minden cselekedetet az Isten ítéletre előhoz, minden titkos dologgal, akár jó, akár gonosz legyen...