Ochi slabi

Laban însă avea două fete: cea mai mare se numea Lea şi cea mai mică Rahela. Lea avea ochii slabi, dar Rahela era frumoasă la statură şi mândră la față. Geneza 29:16-17

Ca multe alte lucruri, dacă ochii nu sunt exersaţi, vor slăbi şi nu se vor dezvolta. Ce a determinat ca Lea să aibă ochii slabi (tradus şi ca „delicaţi”). Scriptura nu explică. Dar era cu siguranţă evident şi, ca rezultat, ea a trebuit să lupte cu sora ei pentru dragostea lui lacov. E posibil ca Lea să fi suferit de strabism, pentru că nu putea privi drept. Poate că aceasta explică şi de ce tatăl ei. un crescător de animale, a ales pentru fiicele lui nume specifice: Rahela înseamnă „oaie”, iar Lea „vacă”. Ochii unei vaci sunt depărtaţi unul de altul, părând divergenţi.

Din nefericire, strabismul nu este doar o problemă cosmetică (de frumuseţe), ci poate indica ceva serios, cum ar fi o tumoare pe creier sau a ochiului. în mod tragic, chiar dacă totul este în regulă, strabismul rezultă deseori în pierderea severă şi permanentă a vederii, din cauza ambilopiei, sau „ochi leneşi”. Strabismul dezvoltat la vârste înaintate cauzează o vedere dublă, severă, dar la un copil, creierul în dezvoltare poate comprima un ochi. În timp, acest ochi slăbeşte şi după o perioadă critică rămâne pentru totdeauna afectat.

Ambilopia a fost prima dată observată la nişte măgari crescuţi în minele întunecate de cărbune. Deşi aveau ochi normali, ei nu vedeau. De asemenea, ambilopia se poate dezvolta din cauza unei imagini neclare sau din cauza unei opacităţi semnificative a ochiului. Aproximativ una din cincizeci de persoane are ambilopie care poate fi prevenită.

Când boala este descoperită din timp, un tratament simplu, cum ar fi acoperirea ochiului bun, îl forţează pe cel slab să exerseze şi să se dezvolte normal. Operaţia, relativ simplă, de a îndrepta ochii îi va face pe oameni să arate bine şi, mai important, să continue să vadă bine! Dacă ambilopia este neglijată, o rănire a ochiului sănătos poate avea ca rezultat orbirea totală.

Neglijarea ochilor Leei a cauzat, probabil, multă suferinţă, care nu era necesară, iar influenţa ei nefastă a marcat istoria poporului lui Dumnezeu. Neglijarea capacităţilor şi talentelor le va atrofia, de asemenea, pe acestea. Greşelile în timpul criticilor ani de formare vor avea consecinţe care ar fi putut fi evitate în întregime.

Există în viaţa mea ceva care, dacă nu este corectat la timp, poate cauza stricăciune permanentă, fizică, psihologică sau spirituală?

Izak Wessels

Jan Kuzma
Jan Kuzma
Pășește către o viață abundentă, cu un nivel optim al sănătății fizice și spirituale, alături de Jan Kuzma și alții, în cartea „Dacă vrei să trăiești”, apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor