Articolul precedentExces de mulţumiri
  Articolul următorCuraj pentru timpul de criză

  Ce înseamnă sa îmbătrâneşti normal?

  Moise era în vârstă de o sută douăzeci de ani când a murit; vederea nu-i slăbise şi puterea nu-i trecuse. Deuteronom 34:7

  Americanii îmbătrânesc mult. Se estimează că, în jurul anului 2020, 20% din populaţie, sau 52 de milioane de americani, vor avea 65 de ani sau mai mult. Femeile care trăiesc mai mult de 85 de ani au devenit segmentul care creşte cel mai repede în populaţia S.U.A. Consecinţele sociale şi economice ale „îmbătrânirii Americii” sunt enorme. Mulţi dintre pacienţii mei în vârstă au comentat: „Doctore, dacă aş fi ştiut că voi trăi atât de mult, aş fi avut mai multă grijă de mine!”

  Textul nostru ne dă un exemplu de îmbătrânire normală. Moise avea 120 de ani şi îşi petrecuse ultimii 40 de ani, conducându-i pe copiii lui Israel prin pustie. Înainte să fie chemat la odihnă, Moise avea puterea fizică şi vigoarea de a urca pe Muntele Nebo, înalt de 780 m, şi, cu vederea lui încă ascuţită, a primit o viziune a Ţării Promise. Iată, aceasta este calea!

  Pentru cei mai mulţi dintre bătrânii de azi, cea mai mare teamă nu este moartea, ci teama de a deveni din ce în ce mai slabi, mai fragili şi mai dependenţi de alţii. Femeile de 65 de ani din S.U.A. au preconizată în medie o durată a vieţii de încă 19 ani.

  Pentru multe însă aceşti ani vor aduce deteriorare atât fizică, cât şi mintală.

  Nu aşa s-a întâmplat şi cu o foarte remarcabilă femeie. Hulda Hoehn s-a născut la o fermă din Canada, la 19 mai 1896. Crescută mai întâi cu carne şi cartofi de tatăl ei german, ca a devenit adventistă de ziua a şaptea când avea 18 ani, şi de atunci a fost vegetariană. Ea şi-a luat licenţa în ştiinţe dietetice la o dată când puţine femei aveau studii superioare. Doar mai târziu ea a adăugat un exerciţiu fizic, viguros, nutriţiei ei bune şi încrederii puternice în Dumnezeu. La încurajarea soţului ei. Dr. Samuel A. Crooks, ea a început să urce pe munţi. Hulda a urcat muntele Whitney, cel mai înalt vârf din Alaska, de 23 de on – prima dată când avea 66 de ani şi ultima dată în 1987, când avea 91! Vârful Crooks, doar cu două vârfuri mai la sud de Muntele Whitney, a fost dat după numele ei.

  Hulda, ca şi Moise, este un exemplu de îmbătrânire normală.

  Dacă va mai dura pământul, ce ţi-ar plăcea să faci când vei avea 91 de ani? Dacă vrei să poţi urca pe munţi ca Hulda şi Moise, ce ar trebui să faci astăzi?

  Gregory R. Wise

  Ce înseamnă sa îmbătrâneşti normal? - 2017. Pentru cei mai mulţi dintre bătrânii de azi, cea mai mare teamă nu este moartea, ci teama de a deveni din ce în ce mai slabi, mai fragili şi mai dependenţi de alţii. Și totuși, schimbările în stilul de viață pot atenua efectele înaintării în vârstă și cresc șansele unei vieți cât mai independente.
  Jan Kuzma
  Pășește către o viață abundentă, cu un nivel optim al sănătății fizice și spirituale, alături de Jan Kuzma și alții, în cartea „Dacă vrei să trăiești”, apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Ioan – chemarea vieții veșnice

  Se caută asociaţi care să promoveze viaţa cea veşnică. Poţi fi un fericit beneficiar şi agent de publicitate al ei!

  Ioan – râul vieții și pomul vieții

  Hrana şi apa veşnică nu vor fi un scop în sine, ci o sursă de bucurie personală şi recunoştinţă veşnică. Fiorul acesta poate şi trebuie deprins de pe acum.

  Ioan – cortul lui Dumnezeu cu oamenii

  Numai prin mântuire succesul personal este deplin. Cortul lui Dumnezeu mai are încă locuri disponibile. Unul poate fi al tău.

  Ioan – pământ transfigurat

  Pământul cel nou este rezervat biruitorilor alături de Dumnezeu în marea luptă dintre bine şi rău. Eşti şi tu candidat şi ai libertatea de a alege.

  Publicate astăzi

  Locul trei pe podium

  Ce exercițiu și ce antrenament ar trebui să facem pentru ca modestia și recunoștința să ne caracterizeze chiar și în momentele noastre de glorie sau de împlinire de orice fel?

  Crainicul cu clopoțel

  Fiecăruia ni s-au dat daruri pe care să le folosim pentru Domnul. Fiecare dintre noi are nevoie să-și concentreze cele mai importante energii pentru ca darul său să le fie de folos altora. Fie ca Dumnezeu să ne ajute să cercetăm Scripturile și să cerem asistența Duhului Sfânt înainte de a face greșeli.

  Răzbunarea nu este a noastră

  Ţi-a greşit cândva cineva? Dacă te gândeşti la răzbunare, ia în considerare ce spune Dumnezeu: „Răzbunarea este a Mea, Eu voi răsplăti.” El nu-ţi cere să te răzbuni, mai degrabă să împlineşti nevoile de bază ale vrăjmaşului tău, după cum te îndrumă textul de astăzi.

  Mi-ar plăcea ca biserica mea să fie… biserică

  Roagă-te pentru spiritul de comunitate din biserica ta! PROVOCARE: Gândește-te la o idee care ar putea îmbunătăți părtășia dintre credincioși și pune-o în aplicare!

  Bizonyosodjunk meg Isten jóságáról!

  „Érezzétek és lássátok meg, hogy jó az Úr! Boldog az az ember, aki Őbenne bízik.”...