Articolul precedentExces de mulţumiri
  Articolul următorCuraj pentru timpul de criză

  Ce înseamnă sa îmbătrâneşti normal?

  Moise era în vârstă de o sută douăzeci de ani când a murit; vederea nu-i slăbise şi puterea nu-i trecuse. Deuteronom 34:7

  Americanii îmbătrânesc mult. Se estimează că, în jurul anului 2020, 20% din populaţie, sau 52 de milioane de americani, vor avea 65 de ani sau mai mult. Femeile care trăiesc mai mult de 85 de ani au devenit segmentul care creşte cel mai repede în populaţia S.U.A. Consecinţele sociale şi economice ale „îmbătrânirii Americii” sunt enorme. Mulţi dintre pacienţii mei în vârstă au comentat: „Doctore, dacă aş fi ştiut că voi trăi atât de mult, aş fi avut mai multă grijă de mine!”

  Textul nostru ne dă un exemplu de îmbătrânire normală. Moise avea 120 de ani şi îşi petrecuse ultimii 40 de ani, conducându-i pe copiii lui Israel prin pustie. Înainte să fie chemat la odihnă, Moise avea puterea fizică şi vigoarea de a urca pe Muntele Nebo, înalt de 780 m, şi, cu vederea lui încă ascuţită, a primit o viziune a Ţării Promise. Iată, aceasta este calea!

  Pentru cei mai mulţi dintre bătrânii de azi, cea mai mare teamă nu este moartea, ci teama de a deveni din ce în ce mai slabi, mai fragili şi mai dependenţi de alţii. Femeile de 65 de ani din S.U.A. au preconizată în medie o durată a vieţii de încă 19 ani.

  Pentru multe însă aceşti ani vor aduce deteriorare atât fizică, cât şi mintală.

  Nu aşa s-a întâmplat şi cu o foarte remarcabilă femeie. Hulda Hoehn s-a născut la o fermă din Canada, la 19 mai 1896. Crescută mai întâi cu carne şi cartofi de tatăl ei german, ca a devenit adventistă de ziua a şaptea când avea 18 ani, şi de atunci a fost vegetariană. Ea şi-a luat licenţa în ştiinţe dietetice la o dată când puţine femei aveau studii superioare. Doar mai târziu ea a adăugat un exerciţiu fizic, viguros, nutriţiei ei bune şi încrederii puternice în Dumnezeu. La încurajarea soţului ei. Dr. Samuel A. Crooks, ea a început să urce pe munţi. Hulda a urcat muntele Whitney, cel mai înalt vârf din Alaska, de 23 de on – prima dată când avea 66 de ani şi ultima dată în 1987, când avea 91! Vârful Crooks, doar cu două vârfuri mai la sud de Muntele Whitney, a fost dat după numele ei.

  Hulda, ca şi Moise, este un exemplu de îmbătrânire normală.

  Dacă va mai dura pământul, ce ţi-ar plăcea să faci când vei avea 91 de ani? Dacă vrei să poţi urca pe munţi ca Hulda şi Moise, ce ar trebui să faci astăzi?

  Gregory R. Wise

  Ce înseamnă sa îmbătrâneşti normal? - 2017. Pentru cei mai mulţi dintre bătrânii de azi, cea mai mare teamă nu este moartea, ci teama de a deveni din ce în ce mai slabi, mai fragili şi mai dependenţi de alţii. Și totuși, schimbările în stilul de viață pot atenua efectele înaintării în vârstă și cresc șansele unei vieți cât mai independente.
  Jan Kuzma
  Pășește către o viață abundentă, cu un nivel optim al sănătății fizice și spirituale, alături de Jan Kuzma și alții, în cartea „Dacă vrei să trăiești”, apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Ioan – chemarea vieții veșnice

  Se caută asociaţi care să promoveze viaţa cea veşnică. Poţi fi un fericit beneficiar şi agent de publicitate al ei!

  Ioan – râul vieții și pomul vieții

  Hrana şi apa veşnică nu vor fi un scop în sine, ci o sursă de bucurie personală şi recunoştinţă veşnică. Fiorul acesta poate şi trebuie deprins de pe acum.

  Ioan – cortul lui Dumnezeu cu oamenii

  Numai prin mântuire succesul personal este deplin. Cortul lui Dumnezeu mai are încă locuri disponibile. Unul poate fi al tău.

  Ioan – pământ transfigurat

  Pământul cel nou este rezervat biruitorilor alături de Dumnezeu în marea luptă dintre bine şi rău. Eşti şi tu candidat şi ai libertatea de a alege.

  Publicate astăzi

  Șase grade de separare

  Fă un mic test. Alcătuiește în minte o listă cu persoanele pe care nu le suporți prea ușor. Gândește-te ce ar trebui să schimbi în mintea sau inima ta pentru ca ele să capete un alt statut, mai apropiat și amical. Începe cu lucrurile simple pe care crezi că le-ai putea face și vei observa imediat schimbările în bine.

  Pentru binele nostru

  Dar mereu există un motiv, un scop chiar, pentru că deciziile Sale au în vedere întotdeauna „binele nostru” și/sau binele altora. Noi putem fi siguri că această realitate se confirmă mereu. Dumnezeu ne iubește. Nu poate fi altfel.

  Împlinirea misiunii

  Chiar şi astăzi, lumina adevărului trebuie dusă de instrumente omeneşti. Ea trebuie dusă de mine şi de tine! Dacă acceptăm misiunea primită, cu siguranţă se vor interpune dificultăţi şi obstacole. Va fi nevoie să facem sacrificii şi să înfrângem greutăţile.

  Lecții valoroase

  Îți mulțumim, Doamne, pentru toate lecțiile pe care ni le oferi, chiar și pentru cele mai puțin plăcute uneori, pentru că știm că tot ce primim din mâna Ta ne oferi cu dragoste! PROVOCARE: Mulțumește-I astăzi lui Dumnezeu pentru cei mai mici membri din familia bisericii tale! Roagă-L ca prezența lor la serviciul de închinare să te umple de bucurie și de recunoștință!

  Az eladás és a vásárlás tilalma

  „…senki se vehessen, se el ne adhasson semmit, hanem csak akin a fenevad bélyege van,...