Tu însă vorbeşte lucruri care se potrivesc cu învăţătura sănătoasă. Spune că cei bătrâni trebuie să fie treji… Să înveţe pe femeile mai tinere… să fie cumpătate… Sfătuieşte de asemenea pe tineri să fie cumpătaţi… şi dă-te pe tine însuţi pildă de fapte bune în toate privinţele. Tit 2:1-7
În perioada în care strângeam informaţii şi articole pentru programul zilnic radio Got a Minute for Your Health? (Ai un minut pentru sănătate?), am fost copleşit de evidenţa ştiinţifică a beneficiilor pentru sănătate, date de exerciţiul fizic.
Exerciţiul nu mai este o opţiune; este o necesitate pentru o sănătate bună. Este cel puţin la fel de important ca o bună nutriţie în a te simţi şi a arăta bine. Pe lângă faptul că ajută inima, el întăreşte imunitatea, controlează greutatea, promovează sănătatea mintală şi scade riscul dezvoltării diabetului, osteoporozei şi al unor cancere.
Dr. Ralph Paffenbarger, Jr., profesor emerit de epidemiologie la Universitatea Stanford, a cercetat efectele activităţii fizice în câteva studii pe termen lung, începute în 1960 pe un mare număr de absolvenţi ai Universităţii Harvard. Bazat pe descoperirile sale, el spune: „A începe să faci mişcare este comparabil din punct de vedere al beneficiilor sănătăţii, cu a înceta să fumezi.”
Scuza „Nu am timp să fac mişcare!” este ca şi cum ai spune: „Nu am timp să mănânc sau să dorm!”
Oamenii găsesc timp să facă ceea ce vor cu adevărat să facă. Până la urmă, dacă îţi place să mănânci şi să dormi destul, le incluzi în programul tău. Trebuie să faci acelaşi lucru şi cu exerciţiul fizic – este exact la fel de important!
Pe lângă aceasta, exerciţiul nu trebuie să ia atât de mult timp! Foloseşte scările în loc de lift, parchează-ţi maşina în cel mai îndepărtat loc de parcare, şi nu în cel mai apropiat, ridică-te la fiecare oră de la birou şi du-te să bei apă sau să te plimbi. Toate acestea se adună. Când ajungi acasă, joacă baschet cu copiii şi apoi fa o plimbare de 20 de minute în lumina lunii, cu soţul sau soţia, înainte de culcare. Fă din exerciţiul fizic o parte distractivă a programului tău şi vei găsi timp pentru el!
Dar înţeleg oamenii mesajul? Aparent nu, căci un sondaj din 1995, făcut cu 15.000 familii, arată că 60% dintre americani nu fac exerciţiu fizic regulat. Ellen White ne provoacă să ducem „principiile reformei sanitare în localităţile care, în mare măsură, nu cunosc aceste principii” (Mărturii, voi. 8, p. 151).
Nu ai vrea să ajuţi la răspândirea mesajului că exerciţiul fizic nu este o opţiune, ci o necesitate?
Ce faci ca să răspândeşti mesajul unei sănătăţi bune altora?
Jan W. Kuzma