Exerciţiul fizic nu este o opţiune

  Tu însă vorbeşte lucruri care se potrivesc cu învăţătura sănătoasă. Spune că cei bătrâni trebuie să fie treji… Să înveţe pe femeile mai tinere… să fie cumpătate… Sfătuieşte de asemenea pe tineri să fie cumpătaţi… şi dă-te pe tine însuţi pildă de fapte bune în toate privinţele. Tit 2:1-7

  În perioada în care strângeam informaţii şi articole pentru programul zilnic radio Got a Minute for Your Health? (Ai un minut pentru sănătate?), am fost copleşit de evidenţa ştiinţifică a beneficiilor pentru sănătate, date de exerciţiul fizic.

  Exerciţiul nu mai este o opţiune; este o necesitate pentru o sănătate bună. Este cel puţin la fel de important ca o bună nutriţie în a te simţi şi a arăta bine. Pe lângă faptul că ajută inima, el întăreşte imunitatea, controlează greutatea, promovează sănătatea mintală şi scade riscul dezvoltării diabetului, osteoporozei şi al unor cancere.

  Dr. Ralph Paffenbarger, Jr., profesor emerit de epidemiologie la Universitatea Stanford, a cercetat efectele activităţii fizice în câteva studii pe termen lung, începute în 1960 pe un mare număr de absolvenţi ai Universităţii Harvard. Bazat pe descoperirile sale, el spune: „A începe să faci mişcare este comparabil din punct de vedere al beneficiilor sănătăţii, cu a înceta să fumezi.”

  Scuza „Nu am timp să fac mişcare!” este ca şi cum ai spune: „Nu am timp să mănânc sau să dorm!”

  Oamenii găsesc timp să facă ceea ce vor cu adevărat să facă. Până la urmă, dacă îţi place să mănânci şi să dormi destul, le incluzi în programul tău. Trebuie să faci acelaşi lucru şi cu exerciţiul fizic – este exact la fel de important!

  Pe lângă aceasta, exerciţiul nu trebuie să ia atât de mult timp! Foloseşte scările în loc de lift, parchează-ţi maşina în cel mai îndepărtat loc de parcare, şi nu în cel mai apropiat, ridică-te la fiecare oră de la birou şi du-te să bei apă sau să te plimbi. Toate acestea se adună. Când ajungi acasă, joacă baschet cu copiii şi apoi fa o plimbare de 20 de minute în lumina lunii, cu soţul sau soţia, înainte de culcare. Fă din exerciţiul fizic o parte distractivă a programului tău şi vei găsi timp pentru el!

  Dar înţeleg oamenii mesajul? Aparent nu, căci un sondaj din 1995, făcut cu 15.000 familii, arată că 60% dintre americani nu fac exerciţiu fizic regulat. Ellen White ne provoacă să ducem „principiile reformei sanitare în localităţile care, în mare măsură, nu cunosc aceste principii” (Mărturii, voi. 8, p. 151).

  Nu ai vrea să ajuţi la răspândirea mesajului că exerciţiul fizic nu este o opţiune, ci o necesitate?

  Ce faci ca să răspândeşti mesajul unei sănătăţi bune altora?

  Jan W. Kuzma

  Jan Kuzma
  Pășește către o viață abundentă, cu un nivel optim al sănătății fizice și spirituale, alături de Jan Kuzma și alții, în cartea „Dacă vrei să trăiești”, apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Ioan – chemarea vieții veșnice

  Se caută asociaţi care să promoveze viaţa cea veşnică. Poţi fi un fericit beneficiar şi agent de publicitate al ei!

  Ioan – râul vieții și pomul vieții

  Hrana şi apa veşnică nu vor fi un scop în sine, ci o sursă de bucurie personală şi recunoştinţă veşnică. Fiorul acesta poate şi trebuie deprins de pe acum.

  Ioan – cortul lui Dumnezeu cu oamenii

  Numai prin mântuire succesul personal este deplin. Cortul lui Dumnezeu mai are încă locuri disponibile. Unul poate fi al tău.

  Ioan – pământ transfigurat

  Pământul cel nou este rezervat biruitorilor alături de Dumnezeu în marea luptă dintre bine şi rău. Eşti şi tu candidat şi ai libertatea de a alege.

  Publicate astăzi

  Al doisprezecelea copil al lui Iacov

  Numele nostru este săpat adânc în palmele Mântuitorului, nu este un simplu tatuaj, ci El a plătit cu viața această răscumpărare. Poartă-te în așa fel încât să fie mândru când ți se rostește numele undeva.

  Restaurare

  Slujim unui Dumnezeu puternic și minunat, care vrea să restaureze relațiile dintre cei care fac parte din poporul Lui. Cheia constă în mărturisirea personală. Dumnezeu ne-a înnoit, pe mine și pe soțul meu, și a făcut să ne putem căsători din nou.

  Experienţe pe vârful muntelui

  Trebuie să ne luăm rămas-bun de la momentele glorioase iar şi iar, pentru că trebuie să lucrăm jos, în vale. Însă acest rămas-bun nu va mai exista când Isus va reveni. El îi va primi pe răscumpăraţi în aer, tară să atingă pământul, pentru a începe gloriosul urcuş către reşedinţa cerească, unde vom locui în veşnicie cu Isus

  Mai arzi?

  Doamne, lasă-mă să ard pentru Tine! PROVOCARE: Încearcă astăzi să înveți un psalm sau măcar câteva versete!

  A szent város feletti jelenet

  „Mert nékünk mindnyájunknak meg kell jelennünk a Krisztus ítélőszéke előtt, hogy ki-ki megjutalmaztassék a szerint,...