Articolul precedentContează prea puţin locul
  Articolul următorIertare fără margini

  Un sfat mai bun

  Acum ia bine seama să nu bei nici vin, nici băutură tare şi să nu mănânci nimic necurat. Căci vei rămânea însărcinată şi vei naşte un fiu. Judecători 13:4-5

  Au trecut mai bine de 20 de ani, de când medicina a folosit prima dată termenul de sindrom alcoolic fetal (SAF). Dar nu atunci s-a descris prima dată această condiţie. Mitologia greacă şi cea romană sugerau că alcoolismul matern, în perioada concepţiei, poate rezulta în probleme serioase pentru copil. Într-adevăr, Cartagina antică interzicea mirelui şi miresei să bea în noaptea nunţii, pentru a nu concepe un copil cu deficienţe.

  Unele raporturi din Marea Britanie, de la mijlocul anului 1800, descriu copii născuţi din mame alcoolice, care erau „înfometaţi, ofiliţi şi imperfecţi”. Totuşi, mai recent, puţini cred în posibilitatea ca alcoolul consumat în timpul sarcinii să provoace leziuni. De fapt, în mijlocul anului 1940, un raport al Congresului SUA a respins ideea că consumul de alcool al mamei în timpul sarcinii ar cauza probleme copilului. În anul 1960, un manual de pediatrie spunea că alcoolul trece prin placentă la făt, fără să-i facă vreun rău.

  Aceste atitudini au determinat un scriitor medical să spună că sfatul dat cu atât de mult timp înainte mamei lui Samson a fost „un sfat mai bun” decât primeau oamenii în vremea sa (F. L. Iber, „Fetal Alcohol Syndrome”, Nutrition Today, septembrie/octombrie 1980). Acum manualele medicale nu mai consideră consumul de alcool în timpul sarcinii ca fiind inofensiv.

  Chirurgul general al S.U.A. a raportat recent că în Statele Unite cel puţin 5.000 de copiii se nasc cu SAF în fiecare an şi la fiecare copil cu SAF, încă 10 suferă de probleme legate de alcool. SAF este cauza naţională, evitabilă, care duce la întârziere mintală.

  Deşi alcoolul afectează fiecare făt în mod diferit, au loc anumite anormalităţi faciale şi alte forme de defecte fizice. Copiii cu SAF suferă de accese, au o judecată slăbită şi le lipseşte capacitatea de a distinge între bine şi rău.

  Ştiinţa nu recunoaşte nici un nivel inofensiv al alcoolului în timpul sarcinii, iar copiii alăptaţi la sân pot fi şi ei afectaţi de ceea ce beau mamele. Cuvintele scrise în 1910 sunt încă adevărate astăzi: „Fiecare picătură de băutură tare, luată de ea [mamă]… pune în pericol sănătatea mintală, fizică şi morală a copilului ei” (Divina vindecare, p. 352).

  Sfatul lui Dumnezeu este întotdeauna cel mai bun. Este vreun sfat pe care Dumnezeu l-a dat în Cuvântul Său şi pe care te simţi convins să-l urmezi? De ce să nu începi astăzi ?

  Patricia K. Johnston

  Un sfat mai bun - 2017. Ştiinţa nu recunoaşte nici un nivel inofensiv al alcoolului în timpul sarcinii, iar copiii alăptaţi la sân pot fi şi ei afectaţi de ceea ce beau mamele. Sfatul lui Dumnezeu este întotdeauna cel mai bun. Este vreun sfat pe care Dumnezeu l-a dat în Cuvântul Său şi pe care te simţi convins să-l urmezi?
  Jan Kuzma
  Pășește către o viață abundentă, cu un nivel optim al sănătății fizice și spirituale, alături de Jan Kuzma și alții, în cartea „Dacă vrei să trăiești”, apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Ioan – chemarea vieții veșnice

  Se caută asociaţi care să promoveze viaţa cea veşnică. Poţi fi un fericit beneficiar şi agent de publicitate al ei!

  Ioan – râul vieții și pomul vieții

  Hrana şi apa veşnică nu vor fi un scop în sine, ci o sursă de bucurie personală şi recunoştinţă veşnică. Fiorul acesta poate şi trebuie deprins de pe acum.

  Ioan – cortul lui Dumnezeu cu oamenii

  Numai prin mântuire succesul personal este deplin. Cortul lui Dumnezeu mai are încă locuri disponibile. Unul poate fi al tău.

  Ioan – pământ transfigurat

  Pământul cel nou este rezervat biruitorilor alături de Dumnezeu în marea luptă dintre bine şi rău. Eşti şi tu candidat şi ai libertatea de a alege.

  Publicate astăzi

  Șase grade de separare

  Fă un mic test. Alcătuiește în minte o listă cu persoanele pe care nu le suporți prea ușor. Gândește-te ce ar trebui să schimbi în mintea sau inima ta pentru ca ele să capete un alt statut, mai apropiat și amical. Începe cu lucrurile simple pe care crezi că le-ai putea face și vei observa imediat schimbările în bine.

  Pentru binele nostru

  Dar mereu există un motiv, un scop chiar, pentru că deciziile Sale au în vedere întotdeauna „binele nostru” și/sau binele altora. Noi putem fi siguri că această realitate se confirmă mereu. Dumnezeu ne iubește. Nu poate fi altfel.

  Împlinirea misiunii

  Chiar şi astăzi, lumina adevărului trebuie dusă de instrumente omeneşti. Ea trebuie dusă de mine şi de tine! Dacă acceptăm misiunea primită, cu siguranţă se vor interpune dificultăţi şi obstacole. Va fi nevoie să facem sacrificii şi să înfrângem greutăţile.

  Lecții valoroase

  Îți mulțumim, Doamne, pentru toate lecțiile pe care ni le oferi, chiar și pentru cele mai puțin plăcute uneori, pentru că știm că tot ce primim din mâna Ta ne oferi cu dragoste! PROVOCARE: Mulțumește-I astăzi lui Dumnezeu pentru cei mai mici membri din familia bisericii tale! Roagă-L ca prezența lor la serviciul de închinare să te umple de bucurie și de recunoștință!

  Az eladás és a vásárlás tilalma

  „…senki se vehessen, se el ne adhasson semmit, hanem csak akin a fenevad bélyege van,...