Ajută-l pe Dumnezeu să îndepărteze focul

Atunci Iuda s-a apropiat de Iosif şi a zis: ‘Te rog, domnul meu, dă voie robului tău să spună o vorbă domnului meu şi să nu te mânii pe robul tău!’ Geneza 44:18

Mânia este ca un vulcan. Este neprevăzută. Dedesubt, lucrurile fierb şi tensiunea creşte şi fie îşi descarcă furia câte puţin, fie explodează. Oricum, ai grijă!

De exemplu, gândiţi-vă la un băiat de 15 ani, fără tată şi cu o mamă care nu ştie cum să-l ia. Se bate cu fratele său mai mic, se bate la şcoală şi are note mici, deşi nu are probleme de învăţare. A face faţă mâniei care s-a clădit de-a lungul unei vieţi întregi de durere şi frustrare este ca şi cum ai încerca să ţii capacul pe o oală de gătit sub presiune.

Mânia este destul de obişnuită la oamenii care au experimentat o viaţă de familie mai puţin ideală. Când o căsnicie se destramă, copiii se simt jefuiţi de ceea ce viaţa ar fi trebuit să le dea şi sunt mâniaţi pe cei care cred că au cauzat-o. „Dacă mama n-ar fi ţipat la tata, el n-ar fi plecat”. Sau „Totul mergea bine până când a apărut ăsta mic, iar mama şi tata au început să se certe.”

Cu cât rămâne mai mult o astfel de mânie mocnită, cu atât sunt şanse mai mari de a se răspândi şi în alte relaţii. Dacă aceasta se întâmplă, va da naştere la conflict, respingere sau înstrăinare.

O persoană îşi poate exprima mânia deschis, ţipând şi lovind, sau ascuns, revoltându-se, distrugând lucruri sau refuzând să vorbească. A-ţi exprima verbal mânia este mai bine decât a acţiona sub impulsul ei. De aceea consilierea este atât de importantă.

Dă-i o şansă lui Dumnezeu să lucreze. Am văzut copii vindecaţi de mânie de către mama sau tata, mergând seara în camera lor, aşezându-şi mâinile pe copilul adormit şi rugându-se în Numele lui Isus. Cere-I lui Dumnezeu să trimită duhul Său de pace peste copii, să pună un gard de protecţie în jurul lor şi să le umple minţile cu dragoste, înlocuind mânia amară, care a ars atât de mult.

Prea adesea noi ne descurajăm şi renunţăm prea repede. Uităm că Dumnezeu poate vindeca atât mintea, cât şi trupul. Vă amintiţi de demonizat (Matei 8:28-34)?

De ce să convieţuieşti cu un vulcan când împreună cu ajutor calificat şi cu Dumnezeu poţi stinge focul?

Gândeşte-te la o persoană pe care o cunoşti (poate tu însuţi) şi care arată semne de mânie mocnită. Ce ai putea face ca să ajuţi la stingerea focului?

Kay Kuzma

Jan Kuzma
Jan Kuzma
Pășește către o viață abundentă, cu un nivel optim al sănătății fizice și spirituale, alături de Jan Kuzma și alții, în cartea „Dacă vrei să trăiești”, apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor