Articolul precedentDragoste sau atracţie
  Articolul următorMetoda ascultării

  Un Sabat plăcut

  Dacă îţi vei opri piciorul în ziua Sabatului, ca să nu-ţi faci gusturile tale în ziua Mea cea sfântă; dacă Sabatul va fi desfătarea ta, ca să sfinţeşti pe Domnul slăvindu-L…. atunci te vei putea desfăta în Domnul. Isaia 58:13.14

  Sabatul a fost întotdeauna o desfătare pentru mine, dar doar în timpul celor şase săptămâni pe care familia mea le-a petrecut studiind în Israel am descoperit cu adevărat oneg Shabbat-ul (desfătarea Sabatului) şi ce poate însemna el pentru sănătatea şi fericirea familiei.

  Veniţi cu mine pentru câteva momente să vizităm un cămin evreiesc, în Israel, în timp ce membrii familiei urează bun venit Sabatului.

  O faţă de masă albă este aşezată pentru masa de Sabat. Pe ea se odihnesc două pâini împletite (challah), o sticlă cu vin (noi vom folosi must) şi o cupă, sfeşnice de argint, lumânări şi flori. Membrii familiei şi-au pus cele mai bune haine. Toţi sunt gata să primească regalitatea – „Regina Sabat”.

  Cu mult înainte de apusul soarelui, familia, în aşteptarea ei nerăbdătoare, începe sărbătorirea Sabatului. Mama are obiceiul să primească în mod oficial Sabatul, aprinzând lumânările pentru Sabat. Copiii privesc cum aprinde lumânările. Apoi auzim rugăciunea ei de binecuvântare pentru familie;„Dă-mi mie şi familiei mele şansa de a ne odihni cu adevărat în această zi de Sabat.”

  Tatăl îi ia tandru pe copii în braţe sau îşi pune mâinile pe capetele lor plecate şi rosteşte câte o binecuvântare pentru fiecare.

  Apoi, pentru toţi, vine binecuvântarea preoţească: „Domnul să te binecuvânteze şi să te păzească; Domnul să facă să lumineze Faţa Lui peste tine şi să Se îndure de tine! Domnul să-Şi înalţe Faţa peste tine şi să-ţi dea pacea.”

  Locul de onoare al femeii în Sabat şi poziţia ei înălţată în cămin sunt apoi din nou subliniate, în timp ce soţul cântă soţiei sale din Proverbe 31, lăudându-i virtuţile: „Multe femei au o purtare cinstită, dar tu le întreci pe toate!”

  Urmează masa de Sabat, cu o binecuvântare specială peste pâinea challah, şi Sabatul special începe. În Sabat, familia mănâncă cea mai bună mâncare din toată săptămâna. În timpul mesei, familia cântă din inimă imnuri vesele pentru masă, reflectând simţămintele şi dispoziţia Sabatului. Prin mâncare, cântare şi părtăşie, familia poate uita poverile din timpul săptămânii, grijile şi necazurile.

  Ce ai putea face, ca să faci din Sabat o desfătare mai mare pentru familia ta?

  Richard M. Davidson

  Un Sabat plăcut - 2017. Dacă îţi vei opri piciorul în ziua Sabatului, ca să nu-ţi faci gusturile tale în ziua Mea cea sfântă; dacă Sabatul va fi desfătarea ta, ca să sfinţeşti pe Domnul slăvindu-L.... atunci te vei putea desfăta în Domnul. Isaia 58:13.14
  Jan Kuzma
  Pășește către o viață abundentă, cu un nivel optim al sănătății fizice și spirituale, alături de Jan Kuzma și alții, în cartea „Dacă vrei să trăiești”, apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Ioan – chemarea vieții veșnice

  Se caută asociaţi care să promoveze viaţa cea veşnică. Poţi fi un fericit beneficiar şi agent de publicitate al ei!

  Ioan – râul vieții și pomul vieții

  Hrana şi apa veşnică nu vor fi un scop în sine, ci o sursă de bucurie personală şi recunoştinţă veşnică. Fiorul acesta poate şi trebuie deprins de pe acum.

  Ioan – cortul lui Dumnezeu cu oamenii

  Numai prin mântuire succesul personal este deplin. Cortul lui Dumnezeu mai are încă locuri disponibile. Unul poate fi al tău.

  Ioan – pământ transfigurat

  Pământul cel nou este rezervat biruitorilor alături de Dumnezeu în marea luptă dintre bine şi rău. Eşti şi tu candidat şi ai libertatea de a alege.

  Publicate astăzi

  Trepiedul

  Întreabă-te dacă tu ești pentru cineva un punct de sprijin. Sunt persoane care au curajul să apeleze la tine când le e greu? Ce faci de obicei? Ajuți sau te eschivezi? Dar Dumnezeu, El știe că Îi ești recunoscător? I-ai spus acest lucru? Spune-I simțămintele tale! Îi face plăcere să audă din gura și din inima ta mulțumirea.

  În brațele iubirii Sale

  Fiica mea este în mâinile lui Dumnezeu. Nu există un loc mai bun decât atât. Peste o săptămână, de la momentul când scriu aceste rânduri, ea va fi la al treilea tratament de chimioterapie și pot să îmi imaginez cum Dumnezeu stă alături de ea, ținând-o în brațele iubirii Sale.

  Mângâierea, în lumea animală

  Astăzi încearcă să încurajezi pe cineva care are nevoie să fie încurajat. Nu contează dacă este bun sau rău, dacă se potriveşte sau nu ideilor tale. Răspunde la invitaţia lui Dumnezeu de a-i oferi susţinere aproapelui tău. Vei găsi prietenie şi satisfacţie dacă faci ce zice Dumnezeu.

  Iubeşte-mă necondiţionat!

  Tată ceresc, copilul meu are nevoie ca eu să fiu un părinte blând și iubitor! Ajutămă,Te rog! PROVOCARE: Gândește-te astăzi la o modalitate de a-i arăta copilului tău cât de mult îl iubești! Poți doar să îi spui asta. Indiferent de vârsta lui, sigur va fi fericit să audă aceste cuvinte.

  Új élet

  „Felelt Jézus: Bizony, bizony mondom néked: ha valaki nem születik víztől és Lélektől, nem mehet...