Articolul precedentPreţul harului
  Articolul următorNoi nu putem asculta

  Linia copacilor

  Înainte de pieire, inima omului se îngâmfă, dar smerenia merge înaintea slavei. Proverbe 18:12

  În toţi anii mei de exerciţiu fizic, am descoperit că în corpul meu se duce o bătălie între putere şi flexibilitate, două scopuri care aproape par opuse. Vreau să fiu puternic, aşa că. de obicei, mă concentrez asupra activităţilor care întăresc (ridicare de greutăţi, alergare, flotări, etc.), care îmi fac muşchii tari şi rigizi. Dar ştiu că trebuie să fiu şi flexibil. Dacă neglijez rutina mea de gimnastică de întindere (stretching), aş putea cu uşurinţă să încordez un muşchi tensionat într-un moment nepotrivit.

  Urcând pe piscurile maiestuoase ale munţilor Sierra Nevada, îmi amintesc de importanţa flexibilităţii. Cu cât înălţimea muntelui creşte, copacii încep să dispară, iar pe la 3000 m încetează să mai crească. Acest punct de tranziţie se numeşte linia copacilor. Aproape de linia copacilor, deseori se văd câţiva copaci răsuciţi şi cu o înfăţişare caraghioasă, îndoiţi permanent de vânturile neîncetate. Deasupra liniei copacilor, stejarul cel puternic nu poate supravieţui în biciuirea vântului şi în solul sărac. La altitudine marc, terenul golaş şi pietros pare aproape golit de viaţă. Aproape, dar nu chiar.

  Priviţi acum în jos şi veţi vedea salcia suplă şi moale, crescând printre pietre, înflorind la o înălţime de nu mai mult de 15 cm. În timp ce vânturile puternice vor crăpa şi vor rupe stejarul puternic de pe vârfurile stâncoase, umilele sălcii se apleacă şi vântul trece printre ele.

  Este ca şi cum Dumnezeu a aşezat înaintea noastră o mare lecţie vizuală, ca să ne amintească de faptul că la înălţimile ridicate ale existenţei umane nu există loc pentru mândri şi îngâmfaţi. Aici, doar cei smeriţi şi umili vor supravieţui. Cu siguranţă. Dumnezeu nu descurajează ambiţia şi aspiraţia, Iosif şi Daniel au arătat amândoi o mare înţelepciune în situaţii de criză şi un profil puternic în politica mondială. Dar să nu îndrăznim să urcăm singuri pe aceste înălţimi, deoarece, ca şi stejarul cel puternic, vom fi măturaţi de pe munte.

  Aşa că, în rutina mea de antrenare, ţintesc să fiu la fel de puternic ca un stejar, dar şi la fel de suplu ca o salcie. Astfel pot învăţa să stau tare pentru principii, împotriva vânturilor puternice ale ispitei, dar şi să mă îndrept spre voinţa Tatălui meu ceresc, în modestie şi umilinţă.

  Doamne, fă-mă să stau tare pentru principii şi să fiu modest şi umil în timp ce urc spre inălțimile posibilităţii, prin voinţa Ta. Amin!

  Larry Richardson

  Jan Kuzma
  Pășește către o viață abundentă, cu un nivel optim al sănătății fizice și spirituale, alături de Jan Kuzma și alții, în cartea „Dacă vrei să trăiești”, apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Ioan – chemarea vieții veșnice

  Se caută asociaţi care să promoveze viaţa cea veşnică. Poţi fi un fericit beneficiar şi agent de publicitate al ei!

  Ioan – râul vieții și pomul vieții

  Hrana şi apa veşnică nu vor fi un scop în sine, ci o sursă de bucurie personală şi recunoştinţă veşnică. Fiorul acesta poate şi trebuie deprins de pe acum.

  Ioan – cortul lui Dumnezeu cu oamenii

  Numai prin mântuire succesul personal este deplin. Cortul lui Dumnezeu mai are încă locuri disponibile. Unul poate fi al tău.

  Ioan – pământ transfigurat

  Pământul cel nou este rezervat biruitorilor alături de Dumnezeu în marea luptă dintre bine şi rău. Eşti şi tu candidat şi ai libertatea de a alege.

  Publicate astăzi

  A unsprezecea poartă – de Iacint

  La rândul nostru, și noi putem fi o reflexie a luminii care vine de la Dumnezeu spre cei ce trăiesc anonim sau ascunși de rușine ori de teamă. Dacă ei încă nu Îl văd pe Dumnezeu, noi am putea să le arătăm măcar puțin din ceea ce este El pentru viața noastră. Cu un mic efort și cu puțină bunăvoință, am putea să-i punem pe ceilalți în valoare mai mult decât o facem acum sau decât facem pentru noi înșine.

  Îngerii le-au păzit „coșul”

  Dumnezeu Și-a trimis îngerii să vegheze asupra „coșului” mătușilor mele la fel cum au vegheat asupra lui Moise pe fluviul Nil, cu mult timp în urmă. Slujim unui Dumnezeu uimitor! Va fi minunat să auzim în ceruri povestiri despre cum ne-au salvat îngerii noștri păzitori.

  De la bocet la bucurie

  Dumnezeu poate şi vrea să ne ia tristeţea, descurajarea şi amărăciunea, ca noi să ne putem bucura de viaţă şi să fim pregătiţi să-L primim cu bucurie. Domnul ne va binecuvânta dacă îi dăm voie.

  Între două lumi

  Tată, ne rugăm pentru tinerii indeciși să se prindă de Tine! Și pe cei plecați departe înapoiază-i casei Tale! PROVOCARE: Gândește-te la o carte care vorbește despre Isus și ofer-o, când ai ocazia, unui tânăr!

  Isten minden cselekedetet megítél

  „Mert minden cselekedetet az Isten ítéletre előhoz, minden titkos dologgal, akár jó, akár gonosz legyen...