Urmărind inamicul

Luați seama, vegheaţi şi rugati-vă; căci nu ştiţi când va veni vremea aceea… Ce vă zic vouă zic tuturor: Vegheaţi! Marcu 13:33.37

V-aţi întrebat vreodată de ce Ilie s-a descurajat şi a fost atât de deprimat după extraordinara victorie pe care Dumnezeu i-a dat-o pe Muntele Carmel (1 Regi 18,19)? Până la urmă, el era acelaşi om pe care-l hrăniseră corbii în mod miraculos, în pustie! Totuşi, în starea lui de oboseală extremă, credinţa şi încrederea lui în Dumnezeu au eşuat. Dintr-o dată, a început să se teamă foarte tare pentru viaţa lui şi a fugit să şi-o scape.

Noi, ca şi Ilie, ne găsim într-o luptă între bine şi rău. Este o luptă la fel de fierbinte ca cea de pe Muntele Carmel, dar are loc zilnic în vieţile noastre.

Să ne uităm pentru un moment la impactul pe care oboseala îl are asupra soldaţilor din zilele noastre, care servesc în centrele de artilerie. O parte din slujba lor este localizarea ţintelor pentru artilerie, aşa cum li se cere de către observatorii lor, şi actualizarea continuă a planurilor de acţiune.

Studiile arată că atunci când echipa este odihnită, lucrează foarte bine. Totuşi, când e obosită, încetează să actualizeze harta cu situaţia. Ca rezultat, membrii pierd contactul cu poziţia lor faţă de unităţile prietene şi inamice şi, în consecinţă, de multe ori nu ştiu în cine trag!

Şi noi suntem ca aceşti soldaţi. Când suntem obosiţi, vigilenţa noastră scade. Capacitatea noastră de a ne aşeza priorităţi şi de a ne concentra atenţia asupra sarcinilor se pierde. Evenimentele şi crizele vieţii ne conduc, în loc să fie invers. Totuşi, noi nu ne dăm seama că ceva ne-a afectat performanţele!

Viaţa noastră creştină suferă în acelaşi fel. Oboseala ne micşorează vigilenţa spirituală. Suntem mai predispuşi să avem lapsusuri ale atenţiei, şi în aceste momente slabe, inamicul alege să facă mişcări. În această stare, pierdem uşor inamicul de sub observaţie, ţintind astfel greşit şi pierzând manevrele acestuia împotriva noastră.

Consideri oboseala o parte normală din viaţa ta? Aminteşte-ţi, oboseala îţi afectează profund performanţele acasă, la lucru şi pentru Domnul. Doar după ce s-a odihnit, credinţa şi încrederea lui Ilie în Dumnezeu s-au reîntors.

Doamne, ajută-mă să aleg să dorm în fiecare noapte între şapte şi opt ore, ca să rămân un soldat vigilent şi veghetor pentru Tine!

Fred Hardinge

Jan Kuzma
Jan Kuzma
Pășește către o viață abundentă, cu un nivel optim al sănătății fizice și spirituale, alături de Jan Kuzma și alții, în cartea „Dacă vrei să trăiești”, apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video