Dieta și dentistul

Învaţă pe copil calea pe care trebuie s-o urmeze şi când va îmbătrâni nu se va abate de la ea. Proverbe 22:6

Cea mai răspândită boală în lume este caria dentară. Nouăzeci la sută din populaţia adultă a lumii, mai mult de 5 miliarde de oameni, au carii dentare. Din fericire, această epidemie se apropie de sfârşit. Vestea bună este că putem controla această boală atât la copii, cât şi la adulţi. Astăzi, cei mai mulţi copii de vârstă şcolară din ţările dezvoltate nu au carii, reflectând o reducere cu 50 la sută a cariilor la tineri. Un studiu făcut asupra mamelor suedeze şi a copiilor lor arată că, dacă am putea controla boala la mamă, copiii ei s-ar putea să n-o aibă niciodată! Comportamentele timpurii pot avea o influenţă de o viaţă întreagă!

Nu este normal ca oamenii să aibă carii. Contrar credinţei populare, cariile sunt o boală infecţioasă, dată de un lip specific de bacterii, grupul mutans al Streptococilor. Dentistul poate testa dacă sunteţi foarte infectat şi, dacă da, vă poate prescrie o soluţie cu care, clătindu-vă gura, puteţi reduce aceste bacterii la niveluri acceptabile.

Consumul frecvent de zaharoză (zahăr de masă) tinde să încurajeze creşterea acestui tip de bacterii. Limitarea consumului de zahăr dintre mese poate reduce mult riscul cariilor. Învăţându-i pe copii practici bune de hrănire, sănătatea lor fizică se va îmbunătăţi, ca şi sănătatea lor generală, pentru tot restul vieţii.

Corpul luptă împotriva cariilor. Saliva are tot ce e nevoie ca să vindece cavităţile timpurii, iar folosirea unor cantităţi foarte mici de fluoruri, cum ar fi spălarea zilnică a dinţilor cu paste de dinţi fluorurate, va remineraliza cariile în stadiul lor incipient.

Fluidele din organism, care conţin anticorpi care să lupte împotriva bolii, curăţă dinţii din interior spre exterior. Calitatea dietei afectează acest proces de curăţare naturală.

Dumnezeu a creat gura ca să fie sănătoasă. Bacteriile dăunătoare pot intra în gură numai prin contact cu alte persoane şi singurele persoane suficient de intime ca să-i infecteze pe copiii foarte mici sunt părinţii lor. Reducerea infecţiilor bacteriene la mamă şi la tată protejează copilul de a contacta infecţii timpurii şi permite mecanismelor naturale protectoare să se dezvolte pentru a salva copilul de la ameninţarea bolii.

Îţi ajuţi organismul sau îl împiedici în lupta lui naturală împotriva bolii infecţioase a cariilor dentare?

George M. Lessard

Jan Kuzma
Jan Kuzma
Pășește către o viață abundentă, cu un nivel optim al sănătății fizice și spirituale, alături de Jan Kuzma și alții, în cartea „Dacă vrei să trăiești”, apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor