Vița, sursa vieții mele

Eu sunt adevărata viţă şi Tatăl Meu este vierul. Pe orice mlădită care este în Mine şi n-aduce roadă, El o taie şi pe orice mlădită care aduce roadă, o curăţeşte, ca să aducă şi mai multă roadă. Ioan 15:1.2

De ce ai nevoie ca să fii sănătos din punct de vedere spiritual? Cred că putem găsi răspunsul în parabola viţei şi a mlădiţelor din Ioan 15. Isus a spus: „Cine rămâne în Mine şi în cine rămân Eu aduce multă roadă; căci despărţiţi de Mine nu puteţi face nimic… Dacă rămâneţi în Mine şi dacă rămân în voi cuvintele Melc. cereţi orice veţi vrea şi vi se va da. Dacă aduceţi multă roadă, prin aceasta Tatăl Meu va fi proslăvit; şi voi veţi fi astfel ucenicii Mei” (Ioan 15:5-8).

Îndeletnicirea mea este horticultura experimentală, şi pentru mine aceste cuvinte ale Domnului nostru sunt cele mai puternice, pe care El le-a spus. Pentru o societate, astăzi îndepărtată în mare parte de agricultură, ele nu au acelaşi impact pe care l-au avut acum 2.000 de ani.

O ramură tăiată (vlăstar) este mai întâi despărţită de viţa mamă, apoi altoită în noua viţă. Când straturile de celule (cambium) se unesc, altoiul devine parte din viţă. Apoi, începe o minunată simbioză, ramurile producând zahărul pentru viţă, în timp ce viţa produce minerale şi alte substanţe nutritive ale solului (cum ar fi azot, fosfor, ele.) pentru ramură.

Fructul este unic pentru ramură. Viţa are doar o influenţă minimă asupra caracterului fructului. Informaţia genetică din ramură determină tipul de fruct.

Producerea de fructe începe când ramura se apleacă. Ramurile care cresc drept în sus nu produc fructe. Ele sunt tăiate pentru ca ramurile aplecate să primească lumina soarelui în mod direct şi să producă fructe de o calitate mai bună.

În timp ce tai ramuri, altoiesc şi apoi recoltez fructele produse, îmi dau seama că sursa vieţii pentru fiecare dintre noi este aceeaşi, dar din cauza caracteristicilor noastre diferite, noi aducem roade diferite, ca să împlinim marea varietate de nevoi, scopuri şi planuri pe caic Dumnezeu le are pentru poporul Său Dumnezeu are nevoie ca eu să mă plec în faţa voinţei Sale. ca El să poată avea fructe din via Sa – acel fruct unic pe care fiecare dintre noi este capabil să-l dea.

Doamne, mă rog ca Tu să mă altoieşti, să mă apleci si să mă cureţi, ca să produc fructul unic pentru Tine, care să fie folosit în scopurile Tale.

John DeVicenzo

Jan Kuzma
Jan Kuzma
Pășește către o viață abundentă, cu un nivel optim al sănătății fizice și spirituale, alături de Jan Kuzma și alții, în cartea „Dacă vrei să trăiești”, apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor