Fără să-și dea seama că ar putea fi observată

Să nu obosim în facerea binelui; căci la vremea potrivită vom secera, dacă nu vom cădea de oboseală. Galateni 6:9

Henry M. Porter, odată un călăreţ de Ponei Express, mai târziu un bancher din Denver, Colorado, îşi vizita fiica în Pasadena, California, când l-a lovit dintr-o dată o răceală serioasă. La sugestia fiicei sale, Porter a mers la sanatoriul Glendale din apropiere, pentru tratamente de hidroterapie. După tratament, Porter i-a oferit băiatului care l-a tratat un dolar. Băiatul l-a refuzat, spunând că n-ar fi corect să accepte şi altă plată pe lângă ceea ce câştiga de la sanatoriu.

Peste ani, în timp ce îşi petrecea iarna în apropiere de San Diego, Porter a contractat din nou o răceală serioasă. Amintindu-şi de experienţa de la sanatoriul Glendale, el a întrebat dacă nu exista o instituţie asemănătoare în zonă. A aflat astfel de sanatoriul Paradise Valley.

Pe când era internat acolo, în fiecare zi îşi deschidea uşor uşa, ca să poată vedea amabilitatea neobosită a unei studente, asistentă medicală, care hrănea un bătrân ce avea Parkinson. Ea n-a ştiut niciodată că cineva o vedea.

Porter s-a făcut curând sănătos şi s-a întors acasă. În câteva zile, a fost surprins să primească o scrisoare de scuză şi o explicaţie de la biroul de contabilitate al sanatoriului şi un cec de 45 de cenţi. Se părea că, la sfârşitul săptămânii, calculele nu se echilibraseră (contabilitatea se făcea de mână, în 1920), iar greşeala, în înregistrarea lui Porter, arăta că sanatoriul îl taxase cu 45 de cenţi mat mult.

Aceste mici exemple de integritate au făcut asupra lui o impresie profundă şi Porter a scris o scrisoare de recunoştinţă. „Simt că v-am plătit mult mai puţin pentru tot tratamentul şi grija dv. amabilă şi că am faţă de fiecare dintre dv. o datorie de recunoştinţă pentru atenţia amabilă, pe care am primit-o cât am fost acolo.”

În 1928, el a scris din nou, cerând adresa managerului general al acestor instituţii, pentru că dorea să construiască o instituţie asemănătoare în Denver. Aceasta a dus la un dai de 300.000 de dolari (primul dintre multele daruri) pentru înfiinţarea Sanatoriului şi Spitalului Porter în partea de sud a oraşului Denver.

Existenţa spitalului memorial Porter, aşa cum a fost numit mai târziu, se datorează familiei, dar şi actelor de amabilitate şi compasiune făcute în tăcere, fără nici un gând de a fi observat sau răsplătit.

Priveşte în jurul tău. Ce faptă amabilă ai putea să faci pentru cineva din familia, biserica sau localitatea ta?

Richard A. Schaefer

Jan Kuzma
Jan Kuzma
Pășește către o viață abundentă, cu un nivel optim al sănătății fizice și spirituale, alături de Jan Kuzma și alții, în cartea „Dacă vrei să trăiești”, apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video