Calea sprea inima unui om

În adevăr, cum era în zilele dinainte de potop, când mâncau şi beau, se însurau şi se măritau, pânâ în ziua când a intrat Noe în corabie şi n-au ştiut nimic pânâ când a venit potopul şi i-a luat pe toti, tot aşa va fi şi la venirea Fiului omului. Matei 24:38.39

Cu toţii am auzit spunându-se: „Calea spre inima omului trece prin stomac”. Într-un sens fizic, acest adevăr este evident chiar pentru o privire fugară asupra statisticilor de sănătate de astăzi. Bolile de inimă coronariene domnesc ca ucigaşul numărul unu. Ştiinţa a stabilit bine relaţia dintre dietă şi arterele blocate.

Dar zicala nu vorbeşte despre calea spre inima fizică. Se referă la influenţa asupra emoţiilor – mintea şi voinţa. Şi aceasta nu-i afectează doar pe cei în cauză. Cât de des nu folosim mâncarea ca să modificăm atitudinea celorlalţi faţă de noi! Organizăm diverse mese festive, încercând să-l influenţăm pe celălalt să se răzgândească şi să-l facem mai deschis spre un alt mod de a privi lucrurile. Asta se întâmplă de când e lumea.

Gândiţi-vă la multele decizii luate la mese pline cu mâncare şi băutură. Gândiţi-vă de câte ori mâncăm, nu pentru că ne e foame, ci doar pentru că aşa avem chef. Gândiţi-vă la Adam. Nici măcar nu-i era foame când a mâncat din ceea ce i-a oferit Eva, cu rezultate atât de dezastruoase (vezi Ellen G. White, în Signes of the Times, 4 aprilie 1900).

Gândiţi-vă la cei care „mâncau şi beau” şi „n-au ştiut nimic până când a venit potopul”. Textul sugerează că modul în care mâncăm şi bem ne poate influenţa capacitatea noastră de a înţelege aspecte importante.

Gândiţi-vă la cazul lui Esau. Cu cât îşi imagina mai mult hrana lui preferată, cu atât o dorea mai mult, până când a devenit mai importantă decât dreptul lui sacru de întâi născut (Geneza 25:29-34).

Şi gândiţi-vă la multele dineuri, recepţii şi petreceri, destinate să-i influenţeze pe alţii.

Eşti vreodată ispitit să mănânci când nu ţi-e foame? Sau să consumi hrană care nu-ţi face bine? S-ar putea oare ca diavolul să cunoască mai bine calea spre inimile noastre? S-ar putea oare ca el să-şi dea seama de consecinţele veşnice mai bine decât noi?

Urmează exemplul lui Hristos. Când Satana a încercat să-L ispitească să prefacă pietrele în pâini şi să-şi satisfacă apetitul, Isus a răspuns: „Este scris: „Omul nu trăieşte numai cu pâine, ci cu orice cuvânt care iese din gura lui Dumnezeu” (Matei 4.4).

Doamne, ajută-mă să rezist celor mai puternice ispite ale lui Satana, lăsând Cuvântul Tău să-mi influenteze gândurile, nu indulgenta faţă de apetitul meu fizic.

Patricia K. Johnston

Jan Kuzma
Jan Kuzma
Pășește către o viață abundentă, cu un nivel optim al sănătății fizice și spirituale, alături de Jan Kuzma și alții, în cartea „Dacă vrei să trăiești”, apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video