Calea sprea inima unui om

  În adevăr, cum era în zilele dinainte de potop, când mâncau şi beau, se însurau şi se măritau, pânâ în ziua când a intrat Noe în corabie şi n-au ştiut nimic pânâ când a venit potopul şi i-a luat pe toti, tot aşa va fi şi la venirea Fiului omului. Matei 24:38.39

  Cu toţii am auzit spunându-se: „Calea spre inima omului trece prin stomac”. Într-un sens fizic, acest adevăr este evident chiar pentru o privire fugară asupra statisticilor de sănătate de astăzi. Bolile de inimă coronariene domnesc ca ucigaşul numărul unu. Ştiinţa a stabilit bine relaţia dintre dietă şi arterele blocate.

  Dar zicala nu vorbeşte despre calea spre inima fizică. Se referă la influenţa asupra emoţiilor – mintea şi voinţa. Şi aceasta nu-i afectează doar pe cei în cauză. Cât de des nu folosim mâncarea ca să modificăm atitudinea celorlalţi faţă de noi! Organizăm diverse mese festive, încercând să-l influenţăm pe celălalt să se răzgândească şi să-l facem mai deschis spre un alt mod de a privi lucrurile. Asta se întâmplă de când e lumea.

  Gândiţi-vă la multele decizii luate la mese pline cu mâncare şi băutură. Gândiţi-vă de câte ori mâncăm, nu pentru că ne e foame, ci doar pentru că aşa avem chef. Gândiţi-vă la Adam. Nici măcar nu-i era foame când a mâncat din ceea ce i-a oferit Eva, cu rezultate atât de dezastruoase (vezi Ellen G. White, în Signes of the Times, 4 aprilie 1900).

  Gândiţi-vă la cei care „mâncau şi beau” şi „n-au ştiut nimic până când a venit potopul”. Textul sugerează că modul în care mâncăm şi bem ne poate influenţa capacitatea noastră de a înţelege aspecte importante.

  Gândiţi-vă la cazul lui Esau. Cu cât îşi imagina mai mult hrana lui preferată, cu atât o dorea mai mult, până când a devenit mai importantă decât dreptul lui sacru de întâi născut (Geneza 25:29-34).

  Şi gândiţi-vă la multele dineuri, recepţii şi petreceri, destinate să-i influenţeze pe alţii.

  Eşti vreodată ispitit să mănânci când nu ţi-e foame? Sau să consumi hrană care nu-ţi face bine? S-ar putea oare ca diavolul să cunoască mai bine calea spre inimile noastre? S-ar putea oare ca el să-şi dea seama de consecinţele veşnice mai bine decât noi?

  Urmează exemplul lui Hristos. Când Satana a încercat să-L ispitească să prefacă pietrele în pâini şi să-şi satisfacă apetitul, Isus a răspuns: „Este scris: „Omul nu trăieşte numai cu pâine, ci cu orice cuvânt care iese din gura lui Dumnezeu” (Matei 4.4).

  Doamne, ajută-mă să rezist celor mai puternice ispite ale lui Satana, lăsând Cuvântul Tău să-mi influenteze gândurile, nu indulgenta faţă de apetitul meu fizic.

  Patricia K. Johnston

  Calea sprea inima unui om - 2017. Eşti vreodată ispitit să mănânci când nu ţi-e foame? Sau să consumi hrană care nu-ţi face bine? S-ar putea oare ca diavolul să cunoască mai bine calea spre inimile noastre? S-ar putea oare ca el să-şi dea seama de consecinţele veşnice mai bine decât noi?
  Jan Kuzma
  Pășește către o viață abundentă, cu un nivel optim al sănătății fizice și spirituale, alături de Jan Kuzma și alții, în cartea „Dacă vrei să trăiești”, apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Ioan – chemarea vieții veșnice

  Se caută asociaţi care să promoveze viaţa cea veşnică. Poţi fi un fericit beneficiar şi agent de publicitate al ei!

  Ioan – râul vieții și pomul vieții

  Hrana şi apa veşnică nu vor fi un scop în sine, ci o sursă de bucurie personală şi recunoştinţă veşnică. Fiorul acesta poate şi trebuie deprins de pe acum.

  Ioan – cortul lui Dumnezeu cu oamenii

  Numai prin mântuire succesul personal este deplin. Cortul lui Dumnezeu mai are încă locuri disponibile. Unul poate fi al tău.

  Ioan – pământ transfigurat

  Pământul cel nou este rezervat biruitorilor alături de Dumnezeu în marea luptă dintre bine şi rău. Eşti şi tu candidat şi ai libertatea de a alege.

  Publicate astăzi

  Cinci fecioare înțelepte

  Cine se mulțumește să memoreze va ajunge să se creadă înțelept, dar va descoperi că prea multe bagaje, fără a fi organizate, sunt nu doar inutile, ci chiar dăunătoare. Există oameni ne­buni care știu pe de rost volume întregi, dar există și înțelepți care nici măcar nu știu să citească. Cine a găsit un om înțelept să-l păstreze în apropierea lui; informație ne oferă toți roboții planetei.

  Domnul poartă de grijă

  Data viitoare când vei avea de înfruntat o încercare, nu te gândi prea mult la multiplele căi prin care ai putea eșua. În schimb, roagă-te lui Dumnezeu pentru succes. El nu este niciodată prea ocupat să ne audă rugăciunile și este gata să intervină, dacă Îl rugăm.

  Comportamentul şi gândirea

  Alege acțiuni nobile, oneste, responsabile și cinstite, care arată respect și apreciere față de alții și în special împlinesc nevoile cuiva. Gândurile și faptele sunt legate atât de strâns încât se determină reciproc. Prin faptele tale vei împlini voia Domnului.

  Fii „părinte de suflet”!

  Doamne, deschide-mi ochii și inima față de copiii și tinerii bisericii tale și folosește-te de ceea ce sunt și am pentru a-i face oamenii Tăi valoroși! PROVOCARE: Roagă-te măcar săptămânal, pe nume, pentru copiii și tinerii din biserica ta! Alege măcar unul dintre ei și învață-l practic să slujească!

  Az előítélet növekedése

  „Ne csodálkozzatok, atyámfiai, ha gyűlöl titeket a világ. Mi tudjuk, hogy általmentünk a halálból az...