Articolul precedentPuterea unui verset
  Articolul următorPutere de sus

  Hrană și exercițiu pentru suflet

  Când privesc cerurile – lucrarea mâinilor Tale – luna şi stelele pe care le-ai făcut, îmi zic: ’Ce este omul ca să Te gândeşti la el? Şi fiul omului ca să-l bagi în seamă?’ Psalmul 8:3-4

  Ralph Waldo Emerson a spus odată: „Cerul este pâinea zilnică a ochilor.” Aşa cum pâinea ne hrăneşte trupul şi ne dă sănătate şi putere, la fel este şi cu lucrurile pe care le vedem – acestea ne hrănesc sufletul. Şi aici putem alege. Putem fi anemici şi stresaţi de beţia cu calorii goale a hranei vizuale, de proastă calitate: străzi aglomerate, oraşe de beton şi poluare; casa dezordonată, biroul plin de hârtii şi rufele murdare; sau televiziunea şi video-ul, produse pentru a ne stimula pasiunile şi pentru a ne întemniţa creativitatea. Sau putem să privim în sus şi să ne hrănim cu ceva ce e dincolo de omenesc, care poate micşora stresul şi înălţa spiritualitatea, ceva ce a fost întotdeauna acolo şi va rămâne întotdeauna: cerul.

  Cerul este „dieta originală a lui Dumnezeu” pentru sufletul omenesc, care ne îndepărtează de gândurile noastre minuscule, lumeşti şi ne îndreaptă spre cele care se centrează pe Dumnezeu. Fiinţele omeneşti au profanat pământul în multe locuri, dar cerul aparţine lui Dumnezeu. A fost primul lucru pe care l-a creat. „La început, Dumnezeu a creat cerurile şi pământul” (Geneza 1:1). Şi de-a lungul secolelor, cerul a fost o legătură majoră între creaturile lui Dumnezeu şi Creator. Când ne îndoim, când suntem ispitiţi să ne pierdem credinţa şi să ne împiedicăm în descurajare, tot ce trebuie să facem este să privim în sus.

  A privi cerul poate fi şi un exerciţiu bun pentru suflet. „Oriunde aş fi”, spune poetul David Accord, „noaptea este plină de stele cunoscute și în fiecare zi – dacă ploaia, ninsoarea sau boala, nu au intervenit – îmi iau cel puţin câteva momente pentru o nouă aventură pe munţii acoperiţi de nori, prin defilee întunecate sau sub cerul torid al Saharei.”

  Opreşte-te acum şi ascultă cuvintele muzicii cerului: „Cerurile spun slava lui Dumnezeu şi întinderea lor vesteşte lucrarea mâinilor Lui. O zi istoriseşte alteia acest lucru, o noapte dă de ştire alteia despre el. Şi aceasta fără vorbe, fără cuvinte al căror sunet să fie auzit” (Psalmul 19:1-3).

  Pentru sănătatea sufletului, priveşte în sus.

  Când eşti descurajat şi sufletul îţi e flămând, ospătează-te plivind cerul. Este întotdeauna acolo. Imensitatea lui poate schimba greutatea şi ura în speranţă; frumuseţea lui debordantă poate schimba descurajarea în desfătare; ceaţa lui albastră poate linişti şi calma spiritul tău bântuit de furtună.

  Kay Kuzma

  Hrană și exercițiu pentru suflet - 2017. Când eşti descurajat şi sufletul îţi e flămând, ospătează-te plivind cerul. Este întotdeauna acolo. Imensitatea lui poate schimba greutatea şi ura în speranţă; frumuseţea lui debordantă poate schimba descurajarea în desfătare; ceaţa lui albastră poate linişti şi calma spiritul tău bântuit de furtună.
  Jan Kuzma
  Pășește către o viață abundentă, cu un nivel optim al sănătății fizice și spirituale, alături de Jan Kuzma și alții, în cartea „Dacă vrei să trăiești”, apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Ioan – chemarea vieții veșnice

  Se caută asociaţi care să promoveze viaţa cea veşnică. Poţi fi un fericit beneficiar şi agent de publicitate al ei!

  Ioan – râul vieții și pomul vieții

  Hrana şi apa veşnică nu vor fi un scop în sine, ci o sursă de bucurie personală şi recunoştinţă veşnică. Fiorul acesta poate şi trebuie deprins de pe acum.

  Ioan – cortul lui Dumnezeu cu oamenii

  Numai prin mântuire succesul personal este deplin. Cortul lui Dumnezeu mai are încă locuri disponibile. Unul poate fi al tău.

  Ioan – pământ transfigurat

  Pământul cel nou este rezervat biruitorilor alături de Dumnezeu în marea luptă dintre bine şi rău. Eşti şi tu candidat şi ai libertatea de a alege.

  Publicate astăzi

  Top 3

  Dacă nu ești cumva unul dintre cei care manipulează, fii astăzi mai stăpân pe opiniile personale și respectă-le măcar tu. Nu trebuie să apelezi la tupeu sau la obrăznicie, ci să fii consecvent cu propriile decizii și să nu accepți nejustificat impunerea altor puncte de vedere.

  Dă mai departe!

  În urmă cu mai bine de patruzeci de ani, un cuplu s-a împrietenit cu mine; și pentru că ştiu din experiență cum este să te simți singură într-o zi de închinare și apoi să fii invitată la o masă caldă. A fost și pentru tine cineva o binecuvântare? Poate este timpul să dai și tu mai departe ceea ce ai primit.

  Cuvintele care zidesc

  Dacă eşti în ceartă cu cineva din cauza cuvintelor tale (sau din oricare alt motiv), nu lăsa să treacă prea mult timp până când rezolvi acest lucru - cere iertare! Acest lucru contribuie la sănătatea ta mintală şi morală.

  Vorbește-mi despre Dumnezeu!

  Doamne, vreau să fii Prietenul copiilor mei! Ajută-mă să le pot face cunoștință cu Tine într-o manieră plăcută, dar onestă! PROVOCARE: Ce voi face astăzi ca să-L prezint pe Dumnezeu copiilor mei cât mai corect?

  Közel van az Úr napja

  „Jaj, ez a nap! Bizony közel van az Úr napja, és mint a pusztítás, úgy...