Douăzeci și una de zile pentru un obicei

Ascultaţi glasul Meu şi Eu voi fi Dumnezeul vostru, iar voi veţi fi poporul Meu; umblaţi pe toate căile pe care vi le-am poruncit, ca să fiţi fericiţi. Ieremia 7:23

Toată ascultarea adevărată vine din inimă… Şi dacă consimţim. El Se va identifica atât de mult cu gândurile şi scopurile noastre, va modela atât de mult inimile şi minţile noastre în conformitate cu voinţa Lui, încât, ascultându-L pe El, nu vom face decât să ascultăm de propriile noastre impulsuri. Voinţa, purificată şi sfinţită, îşi va găsi cea mai mare plăcere în slujirea Lui. Când Îl cunoaştem pe Dumnezeu, aşa cum este privilegiul nostru să-L cunoaştem, viaţa noastră va fi o viaţă de continuă ascultare. Printr-o apreciere a caracterului lui Hristos, prin comuniune cu Dumnezeu, păcatul va deveni îngrozitor pentru noi” (Hristos, Lumina lumii, p. 558).

Acesta este un citat destul de puternic. Deseori mă întrebam cum ar putea deveni adevărat. Apoi, am început să studiez creierul şi modul în care funcţionează. Repetarea face ca mici butoni să se formeze la capătul unui axon al unei celule nervoase. Se măreşte şi se multiplică prin repetare şi astfel se stabileşte un obicei.

Dr. William Sadler, psihiatru, spune că obiceiurile noastre stabilite fac adevărate cărări în sistemul nervos. Repetarea frecventă a aceluiaşi gând, sentiment sau acţiune creează o cărare mai puternică şi permanentă, aşa cum mersul repetat prin acelaşi loc din gazon va lăsa o cărare bine conturată.

Din moment ce repetarea frecventă a gândurilor, sentimentelor şi faptelor modelează creierul nostru, dacă alegerile noastre sunt bazate pe Scriptură şi pe privirea la Isus şi dacă sunt întărite de puterea Duhului Sfânt, atunci efectul va fi pe termen lung!

Nu e nici o diferenţă dacă încerci să formezi un bun obicei de sănătate, cum ar fi să-ţi cureţi dinţii, să mănânci mâncare hrănitoare sau să exersezi fizic, zilnic, sau un bun obicei de inimă, cum ar fi să petreci timp cu Isus sau să cultivi relaţii iubitoare cu familia ta – poţi face asta în 21 de zile! Butonii pe care îi formezi prin repetare vor fi destul de mari şi numeroşi doar în trei săptămâni pentru stabilirea obiceiului.

Aşa că ai curaj! Poţi fi ascultător şi voinţa Lui poate deveni a ta, unindu-se cu a ta, ca să te transforme.

Îți mulţumesc. Doamne, că ai creat creierul meu cu capacitatea de a forma căi ale gândirii, sentimentului şi acţiunii, care să se conformeze voinţei Tale şi scopului meu în viaţă.

Kay Collins

Jan Kuzma
Jan Kuzma
Pășește către o viață abundentă, cu un nivel optim al sănătății fizice și spirituale, alături de Jan Kuzma și alții, în cartea „Dacă vrei să trăiești”, apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor