Parabola unui moștenitor

„Eu am venit ca oile să aibă viață și s-o aibă din belșug” Ioan 10:10

Odată, ca niciodată, trăia o fată pe care o chema Iuliana. Născută într-o familie foarte înstărită, ea avea atâtea bogății, încât să-i ajungă pentru o viață lungă și plăcută. Părinții ei au crescut-o cu grijă, păstrându-i averea până când ea a fost destul de mare, ca să și-o folosească cu înțelepciune și responsabilitate.

Când a împlinit vârsta majoratului, Iuliana a început să-și administreze singură moștenirea. Curând a observat că foarte mulți oameni îi căutau compania, sperând că ea va învești timp și bani în afacerile lor. La început, toate alegerile pe care putea să le facă o intrigau. Dar, după un timp, a început să observe că prietenii ei păreau să se încadreze în trei categorii.

Unii erau atractivi, nostimi și lingușitori. Ei o asigurau că proiectele lor vor reuși sigur. Dar de fiecare dată, când le dădea bani, aceștia dispăreau. Mai rău, deseori trebuia să cheltuiască mai mulți bani, ca să plătească taxele legale și alte costuri, rezultând din proiectele lor. Investiția în ei părea în mod constant o pierdere, în ciuda promisiunilor entuziaste. Ea se întreba: Sunt aceștia cu adevărat prietenii mei?

Un alt grup îi atrăgea, de asemenea, atenția, dar nu în mod evident. Ea observa că banii cu care îi împrumuta nu păreau să aducă profituri mari, dar investițiile ei erau totdeauna plătite. Ea îi considera demni de încredere și prieteni de nădejde, deși nu erau prea fermecători, nici nu aduceau prea mult profit.

Membrii celui de-al treilea grup erau foarte rezervați, aproape dificil de a te împrietenii cu ei. Totuși, ea a descoperit că nu numai că îi plăteau tot ce investise în ei, dar aceștia îi aduceau un mare câștig financiar. Astfel de prieteni sunt foarte convenabili pentru oricine.

Cheia parabolei? „Sănătatea este bogăție”.

Ca și Iuliana, trebuie să alegem cum să folosim capitalul nostru de sănătate. Unii așa-numiți prieteni – alcool, tutun, cafeină și alte droguri – par nostimi, dar întotdeauna ne deteriorează echilibrul sănătății. Alți prieteni, cum ar fi somnul, consumarea de mâncare hrănitoare, de apă curată și relaxarea ne mențin bogăția. Și câțiva câștigători constanți cer efort ca să te împrietenești cu ei: exercițiu fizic, a mânca cumpătat, meditația, slujirea altora, lăudarea lui Dumnezeu.

Doamne, Îți mulțumesc pentru comoara de sănătate. Ajută-mă să o investesc cu înțelepciune.

Pat B. Mutch

Jan Kuzma
Jan Kuzma
Pășește către o viață abundentă, cu un nivel optim al sănătății fizice și spirituale, alături de Jan Kuzma și alții, în cartea „Dacă vrei să trăiești”, apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor