Ce are de-a face rugăciunea cu vindecarea?

„Când Mă va chema, îi voi răspunde; voi fi cu el în strâmtorare; Îl voi izbăvi și-l voi proslăvi.” Ps. 91:15

Oamenii primesc cea mai bună îngrijire medicală, care poate fi procurată cu bani. Este bine, pentru că ei sunt foarte bolnavi. Obișnuiau să creadă în rugăciune, înainte să se îmbolnăvească. Dar acum, ce are de a face rugăciunea cu posibilitatea restaurării sănătății? Mulți gândesc că, în lumina tehnologiei medicale și a liniei avansate în îngrijirea medicală, nu trebuie să te mai rogi?

Putem grupa atitudinile oamenilor în ceea ce privește rugăciunea și vindecarea în cel puțin patru categorii mari. Mai întâi, sunt cei rezistenți la rugăciune. Acest grup respinge ideea de rugăciune și spiritualitate în general. Ei pot să nu nege existența lui Dumnezeu, dar ei nu văd o legătură între spiritual și secular. Pentru ei, rugăciunea are un efect plăcut, este un narcotic spiritual, dar nu are o valoare prea mare.

În cea de-a doua categorie, sunt cei înrolați în rugăciune. Atitudinea lor este: „Dacă rugăciunea are efect, sau s-ar putea să aibă, trebuie folosită – în situația mea, aș încerca orice.” Cei din această categorie nu cred neapărat în puterea rugăciunii, dar ei vor folosi orice ocazie pentru a obține vindecarea.

Din al treilea grup fac parte insistenții în rugăciune. Ei trebuie să se roage, pentru că „nu există o altă cale”. Oamenii cu această atitudine resping orice tratament sau sfat medical. Ei sunt de părere că a face altceva, în loc să te rogi, ar arăta o lipsă de credință.

Al patrulea grup poate fi numit persistenții în rugăciune. Ei persistă în rugăciune, nu ca un scop în sine, ci ca un mijloc de a recunoaște, invita și a-i da voie lui Dumnezeu să facă ceea ce El dorește – îndeplinirea voinței Sale. Rugăciunea nu este o cârjă, o reparare rapidă sau un tratament bun la toate. Ei cred că Dumnezeu poate, vrea și este demn de încredere în a aduce vindecare și privesc rugăciunea ca un mijloc prin care Dumnezeu poate binecuvânta, vindeca, și aduce la îndeplinire voința Sa suverană.

Credința ta despre rugăciune și vindecare poate face o diferență în întregul tău mod de a privi viața și moartea. Ceea ce crezi va afecta ceea ce faci și gândești. Din ce categorie faci parte? Un rezistent la rugăciune, un înrolat la rugăciune, un insistent în rugăciune, sau un persistent în rugăciune?

Îți mulțumesc, Doamne, pentru că răspunzi la rugăciunile mele. Ca și tatăl băiatului demonizat, rugăciunea mea pentru vindecare este: „Cred, Doamne! Ajută necredinței mele!” (Marcu 9:24). Amin!

Delbert W. Baker

Jan Kuzma
Jan Kuzma
Pășește către o viață abundentă, cu un nivel optim al sănătății fizice și spirituale, alături de Jan Kuzma și alții, în cartea „Dacă vrei să trăiești”, apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor