Fiind un trimis demn de încredere

„Un sol rău cade în nenorocire, dar un sol credincios aduce tămăduire. Sărăcia și rușinea sunt partea celui ce leapădă certarea, dar cel ce ia seama la mustrare este pus în cinste.” Proverbe 13:17-18

A fi supraponderal este o problemă de hazard în materie de sănătate. Poți să faci sau să nu faci parte din această categorie. Dar toți avem membri ai familiei și prieteni care fac parte din ea și sănătatea lor este importantă pentru noi. De aceea trebuie să facem tot ce putem ca să le fim de ajutor și să-i încurajăm.

Puțini dintre noi își dau seama că, la persoanele obeze, riscul bolilor de inimă este de trei ori mai mare și cel de a avea hipertensiune de patru ori. Ei au, de asemeni, un risc de cinci ori mai mare de a face diabet și de cinci ori mai mare posibilitatea de a avea ridicat colesterolul din sânge.

Mai mult, persoanele supraponderale au șanse de șase ori mai mari să dezvolte boli ale vezicii biliare și se vor îmbolnăvi mai mult de cancer de colon, rect, sân, col. uter, ovare și prostată decât persoanele cu greutate medie.

Dar lista hazardurilor nu se oprește aici. Experții în probleme de sănătate estimează că doar 60% din cei obezi ajung la vârsta de 60 de ani, comparat cu 90% din cei care nu sunt supraponderali.

Un sondaj recent a arătat că 24% dintre adventiști se consideră moderat sau serios supraponderali. Și dacă întâlniți pe unul dintre aceștia, poate puteți să-i cunoașteți mai bine și să aflați motivul pentru care sunt în această stare. Este slujba lor inactivă, obiceiul lor de a mânca între mese, lipsa lor de cumpătare, lipsa unui program de exercițiu fizic, cum ar fi mersul pe jos, teama sau depresia care îi fac să dorească să mănânce mai mult decât ar trebui? Este o problemă ereditară? Sau este lipsă de informare și de prieteni care să-i ajute?

O dată ce ați ajuns să-i cunoașteți și să deveniți prieteni de încredere, este mai ușor să le oferiți o informație care să-i ajute, sau să lucrați împreună la un plan de reducere a greutății? Trebuie să-i susțineți și să aveți simpatie pentru ei, nu să-i judecați. Același sondaj arată că 76% din cei care sunt supraponderali sunt interesați în schimbarea stării lor și dumneavoastră puteți fi chiar persoana care va face diferența critică din viețile lor.

Poate că nu sunteți samariteanul milos, care ridică pe omul însângerat de pe marginea drumului, dar puteți ridica speranța și așteptările cuiva care dorește să-și mențină sub control problemele sale în legătură cu greutatea. A avea o bună susținere și încurajare este una dintre cheile succesului.

Dacă faci parte din categoria celor supraponderali, caută prieteni care să te susțină și să le ajute să-ți păstrezi hotărârea de a adopta un stil de viață mai bun.

Jan W. Kuzma

Jan Kuzma
Jan Kuzma
Pășește către o viață abundentă, cu un nivel optim al sănătății fizice și spirituale, alături de Jan Kuzma și alții, în cartea „Dacă vrei să trăiești”, apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor