Articolul precedentUn drept printre neamuri
  Articolul următorBiruința supremă, acum

  Fiind un trimis demn de încredere

  „Un sol rău cade în nenorocire, dar un sol credincios aduce tămăduire. Sărăcia și rușinea sunt partea celui ce leapădă certarea, dar cel ce ia seama la mustrare este pus în cinste.” Proverbe 13:17-18

  A fi supraponderal este o problemă de hazard în materie de sănătate. Poți să faci sau să nu faci parte din această categorie. Dar toți avem membri ai familiei și prieteni care fac parte din ea și sănătatea lor este importantă pentru noi. De aceea trebuie să facem tot ce putem ca să le fim de ajutor și să-i încurajăm.

  Puțini dintre noi își dau seama că, la persoanele obeze, riscul bolilor de inimă este de trei ori mai mare și cel de a avea hipertensiune de patru ori. Ei au, de asemeni, un risc de cinci ori mai mare de a face diabet și de cinci ori mai mare posibilitatea de a avea ridicat colesterolul din sânge.

  Mai mult, persoanele supraponderale au șanse de șase ori mai mari să dezvolte boli ale vezicii biliare și se vor îmbolnăvi mai mult de cancer de colon, rect, sân, col. uter, ovare și prostată decât persoanele cu greutate medie.

  Dar lista hazardurilor nu se oprește aici. Experții în probleme de sănătate estimează că doar 60% din cei obezi ajung la vârsta de 60 de ani, comparat cu 90% din cei care nu sunt supraponderali.

  Un sondaj recent a arătat că 24% dintre adventiști se consideră moderat sau serios supraponderali. Și dacă întâlniți pe unul dintre aceștia, poate puteți să-i cunoașteți mai bine și să aflați motivul pentru care sunt în această stare. Este slujba lor inactivă, obiceiul lor de a mânca între mese, lipsa lor de cumpătare, lipsa unui program de exercițiu fizic, cum ar fi mersul pe jos, teama sau depresia care îi fac să dorească să mănânce mai mult decât ar trebui? Este o problemă ereditară? Sau este lipsă de informare și de prieteni care să-i ajute?

  O dată ce ați ajuns să-i cunoașteți și să deveniți prieteni de încredere, este mai ușor să le oferiți o informație care să-i ajute, sau să lucrați împreună la un plan de reducere a greutății? Trebuie să-i susțineți și să aveți simpatie pentru ei, nu să-i judecați. Același sondaj arată că 76% din cei care sunt supraponderali sunt interesați în schimbarea stării lor și dumneavoastră puteți fi chiar persoana care va face diferența critică din viețile lor.

  Poate că nu sunteți samariteanul milos, care ridică pe omul însângerat de pe marginea drumului, dar puteți ridica speranța și așteptările cuiva care dorește să-și mențină sub control problemele sale în legătură cu greutatea. A avea o bună susținere și încurajare este una dintre cheile succesului.

  Dacă faci parte din categoria celor supraponderali, caută prieteni care să te susțină și să le ajute să-ți păstrezi hotărârea de a adopta un stil de viață mai bun.

  Jan W. Kuzma

  Jan Kuzma
  Pășește către o viață abundentă, cu un nivel optim al sănătății fizice și spirituale, alături de Jan Kuzma și alții, în cartea „Dacă vrei să trăiești”, apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Ioan – chemarea vieții veșnice

  Se caută asociaţi care să promoveze viaţa cea veşnică. Poţi fi un fericit beneficiar şi agent de publicitate al ei!

  Ioan – râul vieții și pomul vieții

  Hrana şi apa veşnică nu vor fi un scop în sine, ci o sursă de bucurie personală şi recunoştinţă veşnică. Fiorul acesta poate şi trebuie deprins de pe acum.

  Ioan – cortul lui Dumnezeu cu oamenii

  Numai prin mântuire succesul personal este deplin. Cortul lui Dumnezeu mai are încă locuri disponibile. Unul poate fi al tău.

  Ioan – pământ transfigurat

  Pământul cel nou este rezervat biruitorilor alături de Dumnezeu în marea luptă dintre bine şi rău. Eşti şi tu candidat şi ai libertatea de a alege.

  Publicate astăzi

  Douăsprezece luni ale anului

  O lună nu este un timp prea scurt, dar nici prea lung. Prin urmare, cum ar fi dacă ai găsi un mic proiect personal pe care să-l desfășori împreună cu un prieten sau cu mai mulți? Să aveți un motiv de sărbătoare în fiecare lună încă de aici.

  Iertarea

  Vom reuși să îi iertăm pe alții numai cerându-I lui Isus în fiecare dimineață să ne dea ajutor, putere și un duh de iertare.

  Greutăţile financiare

  A trebuit să trecem prin multe încercări, dar acestea ne-au dat mari lecții pentru caracter. Am învățat să apreciem puținul pe care îl aveam, să fim foarte flexibili cu hobby-urile, să ne descurcăm cu puțin și să economisim mult, să exersăm permanent autocontrolul și să mulțumim lui Dumnezeu pentru toate lucrurile.

  Răspunsul religiei

  Doamne, arată-ne mie și copiilor mei frumusețea vieții când ești Tu la cârmă! PROVOCARE: Alege astăzi un imn pe care nu l-ai mai cântat de mult și fredonează-l ori de câte ori poți!

  Sátánt a saját cselekedetei ítélik el

  „És énekelik Mózesnek, az Isten szolgájának énekét, és a Báránynak énekét, ezt mondván: Nagyok és...