Bucuria de a crea

„Vrednic ești Doamne și Dumnezeul nostru, să primești slava, cinstea și puterea, căci Tu ai făcut toate lucrurile și prin voia Ta stau în ființă și au fost făcute!” Apocalipsa 4:11

Soțul meu spune că nu va îmbătrâni niciodată. Poate o să vă vină să chicotiți, dacă veți observa că părul lui, odată negru ca pana corbului, a început să aibă străluciri argintii. „Râzi”, spune el, contractându-și un set de mușchi care, la vârsta lui de cincizeci și nouă de ani, rivalizează cu cei ai lui Schwarzeneger. (Ei, exagerez un pic!)

„Am privit la oameni”, spune el, „și când ajung la vârsta de 50 de ani, ei își lasă corpul să se facă terci. Când ies la pensie, sunt bătrâni și slabi și nu mai au putere pentru nimic.”

Din această cauză, el lucrează, constant și harnic – exercițiu fizic, ridică greutăți și își supraveghează dieta. Dar, la strungul său de lemn, lucrează cel mai greu, simte durerile cele mai intense, și cele mai ascuțite plăceri ale realizării. Acolo, el ia lemn dur, tocit și, cu grijă și răbdare, creează din el un lucru frumos.

Deși camera noastră de zi poate părea îmbâcsită cu diferite vase create de el, îl văd nerăbdător să spună oricui intră acolo povestea fiecărei piese. Și fiecare piesă arc o poveste: o unealtă nouă. Un lemn diferit, o finisare care i-a dat bătaie de cap. Privesc animația lui în timp ce vorbește. Există ceva minunat, plăcut, puternic și dătător de sănătate în actul de creație al cuiva, cu mâinile și mintea.

Cunoscând plăcerile noastre simple, omenești, în aventuri creative, care fac mintea să lucreze mai repede și dau energie spiritului, îmi pot imagina cum Dumnezeu își găsește plăcere în creațiunile Sale. Într-adevăr, fiecare are o istorie.

Sănătatea este mai mult decât a lucra fizic, este o nutriție adecvată și a trăi mult. În cele din urmă, sănătatea este calitatea vieții. Dumnezeu ne-a creat pentru plăcerea Sa, iar folosirea acelui dar dat de El, al creativității, va aduce încoronarea strălucitoare a bucuriei sănătății pentru fața cuiva.

„Doamne, fă-mă creativ. Ajută-mă să nu privesc la viață, ca fiind doar datorie și trudă, ci învață-mă să prind o rază din Divin și să văd în viața fiecărei persoane potențialul care se ascunde acolo. Fie că lucrez în domeniul artei sau cu „lut” omenesc, ajută-mă să văd modelul care Te va slăvi pe Tine”.

Când ți-ai luat ultima dată timp și plăcere să creezi ceva?

Lois Rittenhouse Pecce

Jan Kuzma
Jan Kuzma
Pășește către o viață abundentă, cu un nivel optim al sănătății fizice și spirituale, alături de Jan Kuzma și alții, în cartea „Dacă vrei să trăiești”, apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor