Te ucide munca ta?

„Când a ieșit pe la ceasul al unsprezecelea, a găsit pe alții stând în piață și le-a zis: ’De ce stați aici toată ziua fără lucru?’” Matei 20:6

Persoanele care lucrează, în special cele de vârstă medie, trebuie să își riște sănătatea la locul de muncă. Nu, nu vorbim despre servicii periculoase, cum ar fi lucrul pe schele sau condusul de mașini de cursă! Vorbim despre munci obișnuite de birou, care cer să stai jos pentru o perioadă lungă de timp.

Un studiu condus de Institutul Național de Sănătate a arătat că exercițiul fizic descrește riscul dezvoltării cancerului. Bărbații inactivi erau mai predispuși să dezvolte cancer de plămâni, colon sau rectal, iar femeile inactive aveau un risc crescut de a dezvolta cancer de col și de sân. Alte studii au indicat că cei care făceau puțin exercițiu fizic erau mai predispuși să sufere fractură de femur mai târziu, în viață, și aveau șanse mai mari să devină obezi.

Aceste rezultate ale studiilor mi-au amintit de afirmația pe care a făcut-o odată Ellen White: „Sănătatea perfectă depinde de circulația perfectă” (Mărturii, vol. 2, p. 520).

Este interesant de observat, în „Analiza studiului de mortalitate adventistă”, că factorul care făcea cea mai mare diferență în ceea ce privește longevitatea bărbaților nu erau fumatul, greutatea sau vegetarianismul. ci exercițiul fizic. Cei care exersau trăiau cu cinci ani mai mult, o diferență de trei ori mai mare decât oricare dintre celelalte grupuri de comparație.

Dacă slujba ta este una inactivă, implică-te într-un program de exercițiu regulat: folosește scările, mergi repede în pauze, sau lucrează în timpul prânzului. Transformă „lenea” de la biroul tău într-un fel de mișcare. La fiecare oră ia-ți câteva minute să te întinzi, să alergi pe loc, să faci sărituri sau, în timp ce stai, să-ți exersezi mușchii. Nu lăsa ca munca să fie un pericol pentru sănătatea ta. Cred că îți dorești să mergi acasă cu salariul, dar și cu sănătate, ca să te bucuri de el. Salariul singur nu merită osteneala.

Dumnezeu a plănuit corpul tău pentru mișcare. Mușchii, articulațiile și oasele tale au nevoie de mișcare, ca să poată funcționa optim, altfel se atrofiază. Chiar dacă este „ceasul al unsprezecelea”, Isus te invită să lucrezi ca să păstrezi „mașinăria” Lui în bună stare de funcționare. Și amintește-ți să-ți exersezi și credința, ca să-ți păstrezi și viața spirituală în ordine.

Lucrezi pentru salariu sau pentru sănătate? Ce poți face ca să te asiguri că locul tău de muncă este un loc sănătos?

Jan W. Kuzma

Jan Kuzma
Jan Kuzma
Pășește către o viață abundentă, cu un nivel optim al sănătății fizice și spirituale, alături de Jan Kuzma și alții, în cartea „Dacă vrei să trăiești”, apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor