„Cum dorește un cerb izvoarele de apă, așa Te dorește sufletul meu pe Tine, Dumnezeule!” Psalmi 42:1
Am sfârșit recent o călătorie de-a lungul Statelor Unite cu un avion mic. Ore în șir am zburat peste câmpii verzi, păduri verzi, lunci verzi. Verde, verde, verde. Lângă Tucumcari, New Mexico, culoarea a început să se schimbe din ce în ce mai mult spre maro. Când am ajuns la Albuquerque, singură culoare verde, pe care am observat-o, era în munți sau în văile râurilor în care existau așezări omenești. De unde diferența? Apa, apa dătătoare de viață!
Nu este surprinzător că Biblia, scrisă în țara aridă, care acum este cunoscută sub numele de Israel, folosește viziunea apei, ca să simbolizeze puterea dătătoare de viață. Mai mult de 70 la sută din masa corpului nostru constă din apă. În timp ce putem trăi săptămâni fără hrană, fără apă nu putem supraviețui decât câteva ore. Apa este temelia vieții. Ea oferă mediul în care au loc procesele vieții. Este mediul pentru reacțiile biochimice esențiale vieții, și, de asemenea. Îndepărtează reziduurile generate de toate celulele vii.
Dar ce știm noi cu adevărat despre apă? Cei mai mulți dintre oameni o consideră ceva de la sine înțeles. Micuța moleculă de H2O, care are doar doi atomi de hidrogen și unul de oxigen, are o masă de 18. Alte molecule de mărimea aceasta există la temperatura camerei sub formă de gaze. Apa este neobișnuită prin faptul că rămâne lichidă la temperatura camerei din cauza diferențelor dintre părțile moleculei. Nucleii de oxigen atrag electronii mai mult decât nucleii de hidrogen. Din cauza aceasta, un capăt al moleculei este încărcat pozitiv, iar celălalt, încărcat negativ. Capetele pozitiv și negativ, rezultante, formează ceea ce numim un dipol. Natura dipolară a moleculelor de apă face ca ele să fie atrase una de cealaltă, prin ceea ce numim legături de hidrogen. Aceste legături de hidrogen leagă fiecare moleculă de apă cu alte molecule de apă, creând un fluid aderent, cu toate proprietățile necesare pentru a face posibilă viața.
Dar dacă Dumnezeu n-ar fi desemnat această moleculă să funcționeze așa cum o face? Dacă diferențele din interiorul moleculei n-ar fi dus la unitatea întregului? Putem să punem această întrebare și despre o altă creație a lui Dumnezeu? Pot diferențele dintre noi să ne conducă la unitate? Sper din toată inima?
Te laud, Doamne, pentru înțelepciunea Ta divină, care a creat această lume și apa ei. Și ajută-mă să beau zilnic din „apa vie” a Cuvântului Tău.
George M. Lessard