Căsătorie = a deveni un singur trup

„De aceea va lăsa omul pe tatăl său și pe mama sa și se va lipi de nevasta sa și se vor face un singur trup.” Geneza 2:24

A scrie angajamentul de căsătorie nu este o idee nouă. Adam și-a spus propriile cuvinte în timpul acelei prime ceremonii. Ne-ar fi plăcut să știm mai multe despre acest eveniment memorabil. Nici o mireasă n-a fost înconjurată de mai multă frumusețe. Flori, liane, tufișuri, toate, în frumusețea lor de altădată, formau fundalul.

Era și muzică? Cum să nu? Muzica cerească însoțea întotdeauna evenimentele importante: la Creațiune, stelele dimineții cântau (Iov 38:7); cântarea lui Moise de eliberare din Egipt (Exod 15:1-19); la nașterea lui Isus, se auzea sunetul cântecului „Slavă lui Dumnezeu în locurile prea înalte!” (Luca 2:13.14); și cel mai mare dintre toate evenimentele – cântecul lui Moise și al Mielului, când Hristos va reveni (Apocalipsa 15:3-4). Bineînțeles că era și muzică de nuntă!

Fără îndoială că răcoritoarele erau mai bune decât cele cu care s-ar putea lăuda cei mai mari furnizori, și cele mai sănătoase! Culesul fructelor delicioase chiar din pomi și mâncarea lor trebuie să fi fost o plăcere pentru mireasă și mire.

Dar predică? Ellen White spune: „Dumnezeu a oficiat prima căsătorie” (Patriarhi și Profeți, p. 31). Poate că le-a spus că unul dintre primele Lui daruri pentru rasa umană a fost căsătoria. Putem fi siguri că le-a dat unele instrucțiuni privind responsabilitățile în noua lor relație. Până la urmă, ei nu aveau vreo altă experiență său model, nici o bibliotecă de resurse, unde să caute. Toate instrucțiunile veneau de la El, așa că nu exista nici o îndoială de absolută lor valabilitate.

Dumnezeu a fost și instructorul lor privind intimitatea. În acest domeniu – de a fi roditori și a se înmulți – ei nu aveau absolut nici o cunoștință. Într-o frumoasă simplitate, el le-a explicat planul Lui de a fi un singur trup. Ei nu se întrebau niciodată dacă îmbrățișarea lor iubitoare era adecvată, demnă sau binecuvântată. El i-a asigurat că, oferindu-și trupurile unul altuia, împlineau exact scopul lui Dumnezeu pentru ei, în actul căsătoriei.

Nu e de mirare că Adam și Eva au putut să se bucure de intimitatea lor timp de sute de ani! Și dorința lui Dumnezeu pentru fiecare căsătorie este încă aceea ca intimitatea să fie o expresie de bucurie și angajament.

Doamne, Creatorul nostru, ajută-ne să ne dăm seama de partea noastră în sublinierea veștilor bune despre intimitate în căsnicia noastră și în căminele, școlile și bisericile noastre.

Alberta Mazat

Jan Kuzma
Jan Kuzma
Pășește către o viață abundentă, cu un nivel optim al sănătății fizice și spirituale, alături de Jan Kuzma și alții, în cartea „Dacă vrei să trăiești”, apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video