Exersează-ți mintea

  Toți cei ce se luptă la jocurile de obște, se supun la tot felul de înfrânări. Și ei fac lucrul acesta ca să capete o cunună care se poate veșteji: noi să facem lucrul acesta pentru o cunună care nu se poate veșteji. Eu deci, alerg, dar nu ca și cum n-aș ști încotro alerg. 1 Corinteni 9:25-26

  Stan fusese bolnav timp de câteva luni. Țintuit la pat de o infecție dureroasă. Inevitabilul cerc vicios al slăbiciunii a urmat când și-a pierdut atât puterea fizică, cât și cea emoțională. Într-o zi, în timp ce mi se plângea că era disperat că nu va mai putea să lucreze vreodată în grădina lui dragă, i-am sugerat: „Stan, Creatorul a pus în corpurile noastre puteri vindecătoare extraordinare. Începe să mergi pe jos câteva minute, de două ori pe zi, și vei fi uimit de ce se întâmplă.”

  După o lună. Stan a venit la mine foarte entuziasmat. Lucrase în grădină și putea din nou să se aplece și să plivească! Când l-am întrebat cum avusese loc această schimbare, el mi-a explicat: „Am mers pe jos un sfert de milă, de două ori pe zi, o vreme, apoi am mărit distanța treptat și acum sunt din nou normal!”

  Dictonul „folosește-l sau îl pierzi” se aplică evident puterii fizice, dar ce putem spune despre puterea mintală sau spirituală? Cercetările recente ale Universității California din Los Angeles arată ceea ce mulți au simțit că se aplică minții: exercițiul regulat întărește puterile minții. Când au fost examinate, la autopsie, celulele nervoase ale celor care jucau bridge au fost mult mai sănătoase decât ale celor care, în timpul lor liber, jucau bingo. Un copil de grădiniță poate juca bingo, dar jocul de bridge cere o analiză continuă și luare de decizii.

  Pavel folosește exemplul atletului, ca să descrie viața sa spirituală. Dacă vrei să învingi în alergare, trebuie să te autodisciplinezi. Pavel spune: „Mă lupt cu pumnul, dar nu ca unul care lovește în vânt. Ci mă port aspru cu trupul meu și-l țin în stăpânire, că nu cumva, după ce am propovăduit altora, eu însumi să fiu lepădat” (1 Corinteni 9:26-27).

  Îți poți extenua trupul când te pregătești pentru un eveniment sportiv, dar îți exersezi și mintea când e vorba de studiu biblic?

  Dacă citești Biblia superficial, creierul tău nu funcționează și poate fi ca și cum ai juca bingo – cuvintele îți trec prin minte fără să lase un impact real. Totuși, dacă ai la dispoziție mai multe traduceri ale Bibliei, citește contextul, caută materiale ajutătoare și discută apoi ceea ce ai găsit, căci atunci îți exersezi mintea. Alergi ca și cum ai ști ce ai înainte!

  Ți-ai exersat creierul astăzi cu studiul profund? Ce altceva ai putea face, ca să te asiguri că alergi „înainte, ca să termini cursa”?

  Edwin H. Krick

  Exersează-ți mintea - 2017. Dacă citești Biblia superficial, creierul tău nu funcționează și poate fi ca și cum ai juca bingo - cuvintele îți trec prin minte fără să lase un impact real. Totuși, dacă ai la dispoziție mai multe traduceri ale Bibliei, citește contextul, caută materiale ajutătoare și discută apoi ceea ce ai găsit, căci atunci îți exersezi mintea. Alergi ca și cum ai ști ce ai înainte!
  Jan Kuzma
  Pășește către o viață abundentă, cu un nivel optim al sănătății fizice și spirituale, alături de Jan Kuzma și alții, în cartea „Dacă vrei să trăiești”, apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Ioan – chemarea vieții veșnice

  Se caută asociaţi care să promoveze viaţa cea veşnică. Poţi fi un fericit beneficiar şi agent de publicitate al ei!

  Ioan – râul vieții și pomul vieții

  Hrana şi apa veşnică nu vor fi un scop în sine, ci o sursă de bucurie personală şi recunoştinţă veşnică. Fiorul acesta poate şi trebuie deprins de pe acum.

  Ioan – cortul lui Dumnezeu cu oamenii

  Numai prin mântuire succesul personal este deplin. Cortul lui Dumnezeu mai are încă locuri disponibile. Unul poate fi al tău.

  Ioan – pământ transfigurat

  Pământul cel nou este rezervat biruitorilor alături de Dumnezeu în marea luptă dintre bine şi rău. Eşti şi tu candidat şi ai libertatea de a alege.

  Publicate astăzi

  Cinci degete

  În lumea lui Dumnezeu, situația stă în felul următor, după cum o rezumă Pavel: „Când sunt slab, atunci sunt tare”; „Pot totul în Hristos, care mă întărește.”

  Țărmul păcii

  Ori de câte ori închid ochii și stau în liniște, imaginația mă poartă din nou în acest loc al solitudinii profunde și calme unde găsesc pace și unde Îl găsesc pe Dumnezeu. Iată ce mi-a oferit Isus: un țărm al păcii.

  Mintea şi comportamentul

  Soluția la toate provocările noastre nu este să ne îngrijorăm pentru că ne îngrijorăm, ci să renunțăm la aceste gânduri, să le înlocuim cu altele care edifică și duc spre o rezolvare. Astăzi supune-ți gândurile lui Isus Hristos și rezultatele te vor surprinde!

  Încurajează-i pe copii și pe tineri!

  Doamne, fă-mă atent și disponibil copiilor și tinerilor din preajma mea și dă-mi mereu un cuvânt de încurajare pentru ei! PROVOCARE: Fă-ți obiceiul ca în fiecare Sabat să apreciezi și să încurajezi un copil sau tânăr de la tine din biserică!

  Zűrzavar a városokban

  „A gonosz emberek pedig és az ámítók növekednek a rosszaságban, eltévelyítvén és eltévelyedvén.” (2Tim 3,13)„Isten...