Căci Dumnezeu nu ne-a chemai la necurăție, ci la sfințire. De aceea, cine nesocotește aceste învățături, nesocotește nu pe un om, ci pe Dumnezeu, care v-a dat și Duhul Său cel Sfânt. 1 Tesaloniceni 4:7.8
Lui Dumnezeu îi pasă de viețile noastre zilnice și ne cheamă de la necurăție și practici nesănătoase. Dar este suficientă doar voința noastră, ca să ne ferească de ispită și să ne ajute să atingem o schimbare în ceea ce privește sănătatea de care avem nevoie?
Jean avea o cabană plutitoare, pe râu. Deseori, își petrecea acolo sfârșiturile de săptămână, invitându-i și pe alții la ea, ca să scape de verile fierbinți din oraș. Oaspeții ei aduceau deseori hrană pentru mesele din timpul weekend-ului.
„Ce au lăsat de data asta?” se întreba Jean după ce ultimul grup de oaspeți a plecat. „O cutie întreagă de ciocolată!”
Deși Jean își dădea seama foarte bine de problemele ei de sănătate, care ar putea fi agravate de consumul de dulciuri concentrate, ea se gândea: N-o să-mi facă nici un rău dacă iau doar una! Dar se apropia o adevărată beție de ciocolată. Înainte să-și dea seama, mâncase întreaga cutie. Pedeapsa a urmat repede, căci a căzut pe pat inconștientă și singură, timp de mai multe ore. Doar vizita obișnuită a paznicului de coastă, care cunoștea potențialul pancreasului ei cu probleme, i-a adus ajutorul de urgență de care avea nevoie.
„Ar fi trebuit să știu ce am de făcut”, spunea ea mai târziu. „Dar puterea voinței mele este provocată de o cutie de ciocolată!”
Ce provoacă puterea voinței tale? Pentru cei care nu sunt ispitiți de substanțe dăunătoare cum ar fi fumatul, drogurile, alcoolul sau ciocolata, este ușor să critice comportamentul slab al celorlalți. Dar supraalimentația? Știi că n-ar trebui s-o faci, și totuși o faci. Chiar apostolul Pavel a avut o problemă -făcea lucrurile pe care nu trebuia să le facă (vezi Romani 7,15.16). Să fim cinstiți – suntem cu toții ispitiți de câte ceva!
Dar vestea bună este: „Domnul știe să izbăvească din încercare pe oamenii cucernici” (2 Petru 2,9).
Lui Dumnezeu îi pasă de viețile noastre zilnice și ne somează să ne îndepărtăm de necurăție. Pentru că puterea voinței nu este suficientă, „Hristos a dat Duhul Său ca putere divină, ca să învingă toate tendințele spre rău, moștenite și cultivate” (Ellen G. White, în Review and Herald, 19 nov. 1908). Duhul Sfânt este cel mai puternic agent pentru schimbarea de comportament și va susține slăbiciunea puterii voinței noastre.
Doamne, eu admit că sunt ispitit să fac lucruri pe care n-ar trebui să le fac. Dă-mi Duhul Tău cel Sfânt astăzi, ca să rezist diavolului.
Și fie ca aceasta să fie rugăciunea mea zilnică!
Joyce W. Hopp