Articolul precedentNăluca lui Fulton
  Articolul următorDe ce să merg la biserică

  Cât de sănătos este sistemul tău inhibitor

  „Dacă vrei să fii desăvârșit, i-a zis Isus, du-te de vinde tot ce ai, dă la săraci și vei avea o comoară în cer! Apoi, vino și urmează-Mă”. Matei 19:21

  Cunoașteți povestea. Tânărul bogat L-a întrebat pe Isus: „Ce trebuie să fac pentru viața veșnică?” Isus i-a spus să păzească poruncile. „Am făcut asta de când eram copil”, a spus tânărul. Răspunsul lui Isus le-a dat de gândit oamenilor, de-a lungul secolelor. Ce a vrut El să spună cu: „Dacă vrei să fii desăvârșit, du-te de vinde tot ce ai și dă la săraci”?

  Ar trebui ca fiecare creștin să vândă tot și să doneze banii celor săraci? Dacă ar face asta, cine ar susține atunci misiunile, cine ar clădi biserici și ar finanța radioul creștin?

  În loc să luăm aceasta literal, cred că principiul este lepădarea de sine. Primul lucru pe care l-a spus Isus, când i-a chemat pe ucenicii Săi, a fost: „Dacă voiește cineva să vină după Mine, să se lepede de sine, să-și ia crucea și să Mă urmeze” (Matei 16,24).

  Într-o vreme când mulți psihologi spun: „Fii bun cu tine însuți. Nu te marginaliza; asta e legalism”, Hristos ne îndeamnă să ne crucificăm eul și să-L urmăm.

  După numeroase studii făcute pe creierele criminalilor, după moarte, dr. Richard Restak, un neurolog din Washington D.C., a spus: „Aceste studii și multe altele m-au convins că marca unei minți sănătoase este un sistem inhibitor sănătos.”

  Ce este un sistem inhibitor? Este sistemul din creierul nostru, care pune frânele. EI spune nu dorințelor ispititoare și ne permite să practicăm lepădarea de sine.

  Dr. Elden Chalmers, un psiholog specializat în dezvoltarea creierului, spune: „Este o practică bună să nu-ți dai voie să ai cel puțin un lucru plăcut în fiecare zi, doar ca să-ți exersezi sistemul inhibitor și să-l păstrezi la lucru, la performanța de vârf. Nu știi niciodată când vei avea nevoie de el, într-o urgență, ca să-ți controleze emoțiile și comportamentul, să te ferească de necaz sau să te rețină de la a-i răni pe alții.

  Pentru propriul tău bine, Isus poate că vrea să vinzi tot ce ai, sau poate să-ți ceară să spui nu la o a doua porție la o masă sau la mâncatul între mese. Sau poate să nu îți dea voie să mănânci o mâncare ispititoare, care nu e chiar așa de sănătoasă.

  Secretul unei bune sănătăți mintale și al vieții veșnice este un sistem inhibitor sănătos.

  Ce plăcere simplă îți poți interzice astăzi, doar ca să-ți menții sistemul inhibitor într-o bună condiție?

  Kay Kuzma

  Cât de sănătos este sistemul tău inhibitor - 2017. Pentru propriul tău bine, Isus poate că vrea să vinzi tot ce ai, sau poate să-ți ceară să spui nu la o a doua porție la o masă sau la mâncatul între mese. Sau poate să nu îți dea voie să mănânci o mâncare ispititoare, care nu e chiar așa de sănătoasă. Secretul unei bune sănătăți mintale și al vieții veșnice este un sistem inhibitor sănătos.
  Jan Kuzma
  Pășește către o viață abundentă, cu un nivel optim al sănătății fizice și spirituale, alături de Jan Kuzma și alții, în cartea „Dacă vrei să trăiești”, apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Ioan – chemarea vieții veșnice

  Se caută asociaţi care să promoveze viaţa cea veşnică. Poţi fi un fericit beneficiar şi agent de publicitate al ei!

  Ioan – râul vieții și pomul vieții

  Hrana şi apa veşnică nu vor fi un scop în sine, ci o sursă de bucurie personală şi recunoştinţă veşnică. Fiorul acesta poate şi trebuie deprins de pe acum.

  Ioan – cortul lui Dumnezeu cu oamenii

  Numai prin mântuire succesul personal este deplin. Cortul lui Dumnezeu mai are încă locuri disponibile. Unul poate fi al tău.

  Ioan – pământ transfigurat

  Pământul cel nou este rezervat biruitorilor alături de Dumnezeu în marea luptă dintre bine şi rău. Eşti şi tu candidat şi ai libertatea de a alege.

  Publicate astăzi

  Ceaiul de la ora cinci

  Tu ai un cerc de câțiva apropiați cu care te poți întâlni din când în când pentru o conversație și o prăjitură sau o salată de fructe? Consideri cumva că o astfel de prietenie ar fi necreștinească sau inutilă? Să știi că nu doar prieteniile virtuale pot aduce satisfacții; cele de-adevăratelea, la o ceașcă de ceai și un fursec, sunt cu mult mai prețioase și mai satisfăcătoare.

  Energie pierdută

  La ce folosește o aparență măreață care, în final, este respinsă de Dumnezeu? Deci, în timp ce vă îmbrăcați în vederea obținerii succesului, amintiți-vă că persoana cea mai impresionantă este cea care asortează frumusețea exterioară cu cea interioară.

  În detenţie

  Comportamentul lui Iosif ne învață lecții exemplare: loialitate față de Dumnezeu, loialitate față de stăpân, autocontrol, integritate, amabilitate, credință, înțelepciune, curaj. Fie ca acestea să constituie mobilul rugăciunilor noastre ca Dumnezeu să ne dea trăsăturile de caracter necesare înfruntării provocărilor actuale!

  Agenți ai iertării

  Doamne, ajută-ne să îi iertăm cu adevărat pe cei care ne cauzează unele neajunsuri la biserică și nu numai! PROVOCARE: Cu prima ocazie când un copil sau tânăr va greși la biserică, raportează-te la el în spiritul iubirii iertătoare manifestate de Dumnezeu!

  Spiritizmus és forradalom

  „Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből, minden erődből és teljes elmédből;...