Un om avea doi fii. Cel mai tânăr din ei a zis tatălui său: „Tată, dă-mi partea de avere ce mi se cuvine.” Și tatăl le-a împărțit averea. Nu după multe zile, fiul cel mai tânăr… a plecat într-o țară depărtată, unde și-a risipit averea, ducând o viață destrăbălată. Luca 15:11-13
Alegerile nebunești duc la consecințe serioase. Între prietenii de ocazie și continua distracție, fiul risipitor nu numai că a sărăcit, dar probabil că a devenit dependent de alcool și de plăceri sexuale. Dar, când i s-au terminat banii, prietenii lui au dispărut. El a semănat ovăz sălbatic și și-a dat seama că nu avea deloc recoltă.
A venit o foamete mare și el a început să simtă lipsa, așa că s-a angajat să hrănească porci. În tradiția veche ebraică, dacă cineva doar atingea un porc, devenea necurat și putea fi chiar respins și dezmoștenit de familie. Acest băiat știa că, dacă-și lua această slujbă, nu se mai putea întoarce vreodată la familia și la starea de fiu, dar credea că aceasta era singura lui cale de a supraviețui. Totuși, chiar lucrând în acea cocină urât mirositoare, nu putea strânge destulă hrană, ca să-și umple stomacul. În cele din urmă, și-a venit în simțiri și a recunoscut că era într-o stare neajutorată și disperată.
„Societatea Alcoolicilor Anonimi” (AA) descrie această schimbare, ca fiind primul dintre cei 12 pași spre recuperare: să admiți că nu ai nici o putere asupra dependenței – că viața ta a devenit imposibil de administrat.
În groapa sa de disperare, tânărul mizerabil își aduce aminte de dragostea și abundența din casa tatălui său. El știe că tatăl său are grijă de servitori. Deși își dă seama că nu are nici o șansă să se poată întoarce ca fiu, crede că cel puțin ca servitor va supraviețui. Acesta este al doilea pas în programul AA: să crezi că o Putere mai mare decât tine te poate readuce la normal.
Așa că, leșinat de foame, în zdrențe, mirosind urât din cauza faptului că trăise la un loc cu porcii, tânărul se supune și se pregătește pentru întoarcerea acasă. El s-a hotărât să-și predea voința și viața grijii lui Dumnezeu. Mergând spre casă, are timp să reflecteze asupra acțiunilor sale, să se confrunte cinstit cu eul său real și să mărturisească – aceștia sunt următorii pași din AA.
Ruta risipitorului dependent, întorcându-se acasă, este aceeași astăzi cu cea pe care a menționat-o Isus cu atât de mult timp în urmă.
Amintește-ți, niciodată nu este prea târziu să te întorci de la dependență acasă!
Pat B. Mutch