Articolul precedentValoarea celor zece cenţi
  Articolul următorNu trebuie să fii amăgit

  Desăvârșirea nu e suficientă

  Fiul cel mare era la ogor. Când a venit și s-a apropiat de casă, a auzit muzică și jocuri… El s-a întărâtat de mânie și nu voia să intre în casă. Luca 15:25-28

  Știați că mesajul principal al parabolei fiului risipitor nu era despre fiul risipitor?

  Conducătorii iudei nu-i aveau la inimă pe vameși și alte personaje negative, care se înghesuiau să-L asculte pe Isus, așa că ei criticau: „Omul acesta îi primește pe păcătoși și mănâncă cu ei.” (Luca 15,2). Isus a răspuns, spunând trei povestiri: a oii pierdute, a banului pierdut și a fiului pierdut. Descriind mânia și resentimentul din inima fiului mai mare împotriva fiului risipitor, Isus a revelat gândurile conducătorilor iudei, care criticau.

  Vă amintiți povestea. Când fiul cel mare se apropie de casă, la sfârșitul zilei, el aude veselie și râs. Îl surprinde – până la urmă, a fi un fiu bun e o treabă serioasă! El îl întreabă pe un servitor ce se întâmplă. Când aude de întoarcerea și de primirea fratelui său mai mic, scriitorul Luca spune că s-a mâniat. Poate că „s-a înfuriat” este cuvântul cel mai potrivit. Probabil că și-a exprimat deschis dezaprobarea, pentru că servitorul se duce să-i spună tatălui despre această problemă.

  Când tatăl iese să-l roage să se alăture petrecerii, toată gelozia și resentimentul fratelui mai mare dau pe deasupra: „Iată, eu îți slujesc ca un rob de atâția ani și niciodată nu ți-am călcat porunca, și mie niciodată nu mi-ai dat măcar un ied să mă veselesc cu prietenii mei; iar când a venit acest fiu al tău, care ți-a mâncat averea cu femeile desfrânate, i-ai tăiat vițelul cel îngrășat” (versetele 29, 30). Observați, cel care s-a întors nu este „fratele meu”, ci „acest fiu al tău”.

  Faptele bune ale fiului cel mare sunt cele mai importante lucruri în viața sa – mai importante decât relația sa cu fratele și tatăl său. El este dependent de neprihănirea sa – o obsesie numită „dependență de religie”. El este victima constrângerii unui comportament neprihănit, de a încerca să se simtă bine cu el însuși, dar incapabil de a avea bucurie și pace. În căutarea după desăvârșire, dependentul religios încearcă din greu, cade, încearcă mai greu, cade din nou – și în interiorul carapacei cizelate de deasupra se ridică mânia. Apoi vine criza, persoana izbucnește fizic sau verbal, și adevărata dependență se descoperă.

  Într-un fel, toate lucrurile care au determinat dependențe la acești doi fii le reprezintă pe ale noastre. Unii dintre noi ne ținem tare de obiceiuri nesănătoase, în timp ce alții încearcă din greu să înalțe neprihănirea mai presus de relații. Care dintre dependențe este tipică pentru tine și de ce? Cum poți evita să devii dependent?

  Pat B. Mutch

  Desăvârșirea nu e suficientă - 2017. În căutarea după desăvârșire, dependentul religios încearcă din greu, cade, încearcă mai greu, cade din nou - și în interiorul carapacei cizelate de deasupra se ridică mânia. Apoi vine criza, persoana izbucnește fizic sau verbal, și adevărata dependență se descoperă. Care dintre dependențe este tipică pentru tine și de ce? Cum poți evita să devii dependent?
  Jan Kuzma
  Pășește către o viață abundentă, cu un nivel optim al sănătății fizice și spirituale, alături de Jan Kuzma și alții, în cartea „Dacă vrei să trăiești”, apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Ioan – chemarea vieții veșnice

  Se caută asociaţi care să promoveze viaţa cea veşnică. Poţi fi un fericit beneficiar şi agent de publicitate al ei!

  Ioan – râul vieții și pomul vieții

  Hrana şi apa veşnică nu vor fi un scop în sine, ci o sursă de bucurie personală şi recunoştinţă veşnică. Fiorul acesta poate şi trebuie deprins de pe acum.

  Ioan – cortul lui Dumnezeu cu oamenii

  Numai prin mântuire succesul personal este deplin. Cortul lui Dumnezeu mai are încă locuri disponibile. Unul poate fi al tău.

  Ioan – pământ transfigurat

  Pământul cel nou este rezervat biruitorilor alături de Dumnezeu în marea luptă dintre bine şi rău. Eşti şi tu candidat şi ai libertatea de a alege.

  Publicate astăzi

  Cinci degete

  În lumea lui Dumnezeu, situația stă în felul următor, după cum o rezumă Pavel: „Când sunt slab, atunci sunt tare”; „Pot totul în Hristos, care mă întărește.”

  Țărmul păcii

  Ori de câte ori închid ochii și stau în liniște, imaginația mă poartă din nou în acest loc al solitudinii profunde și calme unde găsesc pace și unde Îl găsesc pe Dumnezeu. Iată ce mi-a oferit Isus: un țărm al păcii.

  Mintea şi comportamentul

  Soluția la toate provocările noastre nu este să ne îngrijorăm pentru că ne îngrijorăm, ci să renunțăm la aceste gânduri, să le înlocuim cu altele care edifică și duc spre o rezolvare. Astăzi supune-ți gândurile lui Isus Hristos și rezultatele te vor surprinde!

  Încurajează-i pe copii și pe tineri!

  Doamne, fă-mă atent și disponibil copiilor și tinerilor din preajma mea și dă-mi mereu un cuvânt de încurajare pentru ei! PROVOCARE: Fă-ți obiceiul ca în fiecare Sabat să apreciezi și să încurajezi un copil sau tânăr de la tine din biserică!

  Zűrzavar a városokban

  „A gonosz emberek pedig és az ámítók növekednek a rosszaságban, eltévelyítvén és eltévelyedvén.” (2Tim 3,13)„Isten...