Articolul precedentConstructorul de poduri
  Articolul următorDiavolul este un mincinos

  Așteptând pe teresa din spate

  ’Fiule’, i-a zis tatăl, ‘tu întotdeauna ești cu mine și tot ce am eu este alt tău. Dar trebuia să ne veselim și să ne bucurăm, pentru că acest frate al tău era mort și a înviat, era pierdut și a fost găsit’. Luca 15:31-32

  Te-ai simțit vreodată ca fiind fiul cel mare din parabola fiului risipitor? Poate că ai menținut standardele morale ale bisericii tale; ai fost consecvent și strict în privința dietei, te-ai abținut de la droguri, te-ai abținut în timp ce alții își semănau ovăzul sălbatic. Nu este aceasta important pentru Dumnezeu? Nu este El satisfăcut cu neprihănirea ta? N-ar trebui ca fiii risipitori din lume să dovedească faptul că s-au pocăit cu adevărat și au făcut o reformă? De ce să fie sărbătoare, când ei merită pedeapsă?

  Pentru fiul risipitor, nu părea corect să sărbătorești pe cineva care și-a risipit viața cu vin și femei. Gelozia face pe cineva să izbucnească sau să se supere. Și în această poveste, fiul cel mare s-a supărat. A plecat și a refuzat să participe.

  Dar mesajul povestirii este acesta: Dumnezeu nu renunță niciodată la nici unul dintre noi. El iubește pe fariseul cel mândru și pe vameșul fără speranță. Amândoi sunt copiii Lui. Dumnezeu îi iubește pe amândoi în mod necondiționat – în timp ce ei sunt încă păcătoși. El îi vrea pe amândoi „în” familia lui Dumnezeu.

  Așa că povestea ne spune cum tatăl a încercat să discute cu iubire cu fiul său mânios. „Băiatule”, a început el blând. El l-a asigurat pe fiul cel mare că „tot ce am este al tău”.

  Da, există răsplătire pentru eforturile religioase conștiincioase. Cei care rămân în biserică au binecuvântări care însoțesc ascultarea de legile lui Dumnezeu. Viețuirea în armonie cu legile care guvernează Universul Său ne aduce consecințe pozitive: sănătate, cămine intacte, seninătate. Dar aceasta nu câștigă dragostea lui Dumnezeu.

  Tatăl a continuat cât putea de convingător: „Dar trebuia să ne veselim și să ne bucurăm, pentru că acest frate al tău era mort și a înviat, era pierdut și a fost găsit.” Și povestea se termină.

  Destul de interesant, aceasta pare să fie singura parabolă pe care Isus n-a terminat-o. Tatăl, este lăsat așteptând la intrarea din spate, apelând la fiul „neprihănit” și mândru, dar cu inima goală, să vină înăuntru și să se alăture familiei. El dorește mult ca ambele tipuri de păcătoși să-și dea seama de completa lor dependență de El și să accepte conducerea Lui iubitoare. În timp ce stai acolo, care va fi răspunsul tău?

  Tată, iartă-mă pentru atitudinile mele de neprihănire proprie. Ajută-mă să văd în păcătosul rătăcit pe fratele meu, nu pe concurentul meu, și să mă bucur de fiecare întoarcere acasă.

  Pat B. Mutch

  Jan Kuzma
  Pășește către o viață abundentă, cu un nivel optim al sănătății fizice și spirituale, alături de Jan Kuzma și alții, în cartea „Dacă vrei să trăiești”, apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Ioan – chemarea vieții veșnice

  Se caută asociaţi care să promoveze viaţa cea veşnică. Poţi fi un fericit beneficiar şi agent de publicitate al ei!

  Ioan – râul vieții și pomul vieții

  Hrana şi apa veşnică nu vor fi un scop în sine, ci o sursă de bucurie personală şi recunoştinţă veşnică. Fiorul acesta poate şi trebuie deprins de pe acum.

  Ioan – cortul lui Dumnezeu cu oamenii

  Numai prin mântuire succesul personal este deplin. Cortul lui Dumnezeu mai are încă locuri disponibile. Unul poate fi al tău.

  Ioan – pământ transfigurat

  Pământul cel nou este rezervat biruitorilor alături de Dumnezeu în marea luptă dintre bine şi rău. Eşti şi tu candidat şi ai libertatea de a alege.

  Publicate astăzi

  A unsprezecea poartă – de Iacint

  La rândul nostru, și noi putem fi o reflexie a luminii care vine de la Dumnezeu spre cei ce trăiesc anonim sau ascunși de rușine ori de teamă. Dacă ei încă nu Îl văd pe Dumnezeu, noi am putea să le arătăm măcar puțin din ceea ce este El pentru viața noastră. Cu un mic efort și cu puțină bunăvoință, am putea să-i punem pe ceilalți în valoare mai mult decât o facem acum sau decât facem pentru noi înșine.

  Îngerii le-au păzit „coșul”

  Dumnezeu Și-a trimis îngerii să vegheze asupra „coșului” mătușilor mele la fel cum au vegheat asupra lui Moise pe fluviul Nil, cu mult timp în urmă. Slujim unui Dumnezeu uimitor! Va fi minunat să auzim în ceruri povestiri despre cum ne-au salvat îngerii noștri păzitori.

  De la bocet la bucurie

  Dumnezeu poate şi vrea să ne ia tristeţea, descurajarea şi amărăciunea, ca noi să ne putem bucura de viaţă şi să fim pregătiţi să-L primim cu bucurie. Domnul ne va binecuvânta dacă îi dăm voie.

  Între două lumi

  Tată, ne rugăm pentru tinerii indeciși să se prindă de Tine! Și pe cei plecați departe înapoiază-i casei Tale! PROVOCARE: Gândește-te la o carte care vorbește despre Isus și ofer-o, când ai ocazia, unui tânăr!

  Isten minden cselekedetet megítél

  „Mert minden cselekedetet az Isten ítéletre előhoz, minden titkos dologgal, akár jó, akár gonosz legyen...