Nu vă înșelați: ‘Dumnezeu nu Se lasă să fie batjocorit’. Ce seamănă omul aceea va și secera. Cine seamănă în firea lui pământească va secera în firea pământească putrezirea. Dar cine seamănă în Duhul, va secera în Duhul viața veșnică. Galateni 6:7-8
O tânără viitoare mireasă a ales cu grijă semințe de flori de culorile pe care le dorea pentru nunta ei, care urma să aibă loc în vară, în grădina părinților ei. A făcut un plan și l-a lăsat mamei ei.
Soarele a încălzit solul. Ploaia l-a lăsat umed și perfect pentru a fi lucrat. Buruienile începuseră să încolțească, dar, după multă insistență din partea mamei ei suprasolicitate, tatăl ei a pus în cele din urmă deoparte o dimineață pentru plantare de semințe. După o noapte de prea multă îngrijorare și prea puțin somn, el a făcut treaba în grabă, a verificat repede sistemul automat de irigare și și-a considerat datoria îndeplinită.
Natura are legi ale germinării și creșterii. Semințele poartă trăsături genetice care ajută să fie reproduse după soiul lor. Plantele de grădină se dezvoltă și cresc încet, continuu și imperceptibil într-un mediu cu soare, apă și nutrienții necesari. Buruienile fac același lucru. Și ele fac flori, fructe și semințe. La fel s-a întâmplat și în grădina acestei familii. Nimeni nu le-a dat prea multă atenție, în timp ce creșteau.
Cu puțin timp înainte de nuntă, mireasa s-a întors acasă. Spre durerea ei, a găsit la fel de multe buruieni câte flori erau în grădină. Curtea era un talmeș-balmeș de culori și plante, nimic asemănător cu ceea ce plănuise ea. Părinții ei au fost prea ocupați ca să aibă grijă. S-a simțit dezamăgită și neiubită.
La fel este și cu grădina minții. Și ea urmează legile naturii și aduce roade conform grijii pe care o primește. Calitatea recoltei și rezultatul secerișului este caracterul pe care îl dezvoltăm prin alegerile noastre personale.
„Prin legile lui Dumnezeu în natură, efectul urmează cauzei cu o siguranță neschimbătoare. Culesul mărturisește despre semănat… Gospodarului necredincios secerișul îi aduce o sentință de condamnare. Și în cel mai înalt sens, aceasta este adevărat în domeniul spiritual” (Educația, p. 99).
Te-ai uitat recent în grădina minții tale? Ce crește în ea? Buruieni de necumpătare, spini ai conflictului și ierburi sălbatice ale imoralității? Sau îți lucrezi cu grijă grădina și te bucuri de un bogat seceriș de dragoste, pace, bucurie, amabilitate, bunătate, credincioșie, blândețe și cumpătare (vezi Galateni 5:22.23)?
Doamne, ajută-mă să plantez lucrurile bune ale Duhului și să plivesc tendințele dăunătoare și obiceiurile rele, care vor distruge posibilitatea de a mă bucura de un seceriș bogat, mai târziu, în viață.
Dawna Sawatzky