Cel mai bun medicament

Vai de tine, țară, al cărei împărat este un copil și ai cărei voievozi benchetuiesc de dimineață! Ferice de tine, țară,… ai cărei voievozi mănâncă la vremea potrivită ca să-și întărească puterile, nu ca să se dedea la beție. Eclesiastul 10:16-17

Într-o dimineață, devreme, am primit un telefon urgent de la medicul meu, care îmi spunea să mă prezint cât de repede posibil la un anume spital. O electrocardiogramă pe care o făcusem cu o săptămână înainte arăta ceva neregularități ale ritmului inimii.

Stând întins în cabinetul de cardiologie, am observat pe monitor efectul pe care cea mai mică mișcare a corpului o avea asupra frecvenței pulsului și a tensiunii arteriale. Declarația psalmistului că suntem făcuți în chip înfricoșător și minunat mi-a venit imediat în minte.

După două săptămâni fără un diagnostic clar definit, am fost externat. Șase luni mai târziu, doctorul meu a observat că esofagita, o stare obișnuită legată de hernia mea hiatală, era problema. Herniile hiatale sunt cunoscute pentru faptul că produc simptome care mimează anumite probleme ale inimii, dar nu amenință viața. Fără îndoială că poziția mea managerială stressantă îmi exacerbase hernia, cauzând o reacție acută.

Recunoscător pentru alertă, am hotărât să devin mai activ implicat în sănătatea mea personală. Un stil de viață sedentar mă făcuse să ajung la peste 100 kg. Era timpul să fac unele schimbări. Pentru mine, sfatul înțeleptului învățător și rege al lui Israel, din Eclesiastul 10,16.17, era cel mai bun remediu: „mănâncă la vreme potrivită, ca să-și întărească puterile”. Mă întreb de câte ori am mâncat, chiar dacă nu-mi era foame, doar pentru că hrana era acolo? De câte ori nu mi-am mai luat o porție, chiar dacă eram sătul?

Am încetat să mănânc un mic dejun bogat înainte să-mi fie foame, dând ocazie organismului meu să folosească toate caloriile depozitate cu o zi înainte. În loc de aceasta, am început să lucrez în grădina mea de legume, dimineața. Doar după ce mă angajam într-o activitate care necesita efort aveam dorința de a mânca. Atunci îmi întrerupeam „postul” și mâneam hrană sănătoasă.

În câteva luni, am pierdut 10 kg și greutatea s-a stabilizat la normal. Hernia a devenit ușor de controlat, cu nici unul dintre efectele secundare pe care le avusesem mai înainte. Timp de mai bine de 10 ani am urmat acest regim sănătos de a mânca pentru a-mi întări puterile și nu mai am nevoie de medicamentele pentru stomac pe care mi le prescria doctorul. Îi mulțumesc lui Dumnezeu că remediile oferite de El sunt cel mai bun medicament.

Acceptă o provocare de 10 zile: mănâncă pentru a-ți întări puterile, și nu apetitul, și vezi dacă nu va exista o diferență în felul în care te simți.

John H. Ryan

Jan Kuzma
Jan Kuzma
Pășește către o viață abundentă, cu un nivel optim al sănătății fizice și spirituale, alături de Jan Kuzma și alții, în cartea „Dacă vrei să trăiești”, apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor