Trăiești fără droguri?

Dacă Fiul vă face slobozi, veţi fi cu adevărat slobozi. Ioan 8:36

Te lauzi că trăieşti fără droguri? Atenţie! Nouă din zece nord-americani iau zilnic un drog care alterează mintea. Şi poate că şi tu eşti unul dintre ei. Inculpatul? Obişnuita, zilnica, abundenta cofeină. Se găseşte în cafea, ciocolată, răcoritoare şi calmante puternice, ca să numim doar câteva din lucrurile obişnuite de care ne bucurăm.

Dar cofeina nu dă dependenţă, nu-i aşa? Uită-te în dicţionar şi vei găsi că o substanţă care dă dependenţă este una care produce efecte fizice şi mintale măsurabile, când nu mai este folosită. În acest sens, chiar doze mici de cofeină luate regulat produc un grad de dependenţă.

Verifică asta personal, încetând să mai ingerezi cofeină câteva zile. Cel mai comun simptom este durerea de cap. Oboseala, lipsa poftei de mâncare, greaţă şi vomă apar uneori. Şi simptomele pot ţine până la cinci zile.

Retragerea psihologică poate fi chiar mai grea. Oamenii devin obişnuiţi să atingă momentul de dorinţă maximă pentru acel lucru. Dorinţa poate fi comparată cu cea pentru o ţigară şi poate fi la fel de greu de rezistat. Prea mulţi oameni deschid frigiderul pentru băuturi răcoritoare cu cofeină.

Ce nu e în regulă cu cofeina? Ea produce o creştere temporară a energiei, stimulând sistemul nervos şi ridicând glicemia. În timp ce această energie suplimentară pare de dorit, este în cele din urmă urmată de o cădere de energie, semnalând nevoia de o altă doză de cofeină. Sunteţi sigur că vreţi să fiţi atras în acest nesfârşit balans de energie?

Folosirea continuă de cofeină poate produce nervozitate, tremurături, anxietate şi dereglări ale somnului. În timp, aceste simptome pot duce la oboseală cronică şi insomnie. Cofeina agravează, de asemeni, ulcerele şi alte probleme ale stomacului.

Păcatul este asemănător cu cofeina. Deseori pare atât de inofensiv – şi are un gust atât de bun! Şi, imediat ce l-ai făcut, ai un sentiment extraordinar – sentimentul plăcut de mulţumire imediată – înainte de depresia care urmează instalării vinovăţiei. Din cauză că păcatul rareori îşi distruge victima imediat, oamenii ajung absorbiţi de el şi devine foarte uşor un obicei. Dar vestea bună este că Isus poate să ne elibereze de păcat, aşa cum ne poate da puterea şi voinţa de a spune „nu” cofeinei. Şi „dacă Fiul vă face slobozi, veţi fi cu adevărat slobozi”.

Cu ajutorul lui Dumnezeu, îndepărtează cofeina şi alătură-te generaţiei cu adevărat independente!

Aileen Ludington

Jan Kuzma
Jan Kuzma
Pășește către o viață abundentă, cu un nivel optim al sănătății fizice și spirituale, alături de Jan Kuzma și alții, în cartea „Dacă vrei să trăiești”, apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video