A venit timpul pentru pantofi noi?

Căci se măguleşte singur în ochii lui, ca să-şi desăvârşească fărădelegea, ca să-şi potolească ura. Psalmul 36:2

Făcându-mi curat în şifonier, am găsit o pereche de pantofi cu toc pe care nu i-am purtat de 30 de ani. Oftând în timp ce-mi aminteam cât mă dureau picioarele după ce purtam aceste tocuri înalte de 7 cm, cu vârf ascuţit, am clătinat din cap. Cum de-am putut să fiu atât de orgolioasă, încât să-i port doar pentru că cineva, undeva, a decis că erau la modă?

Am renunţat la tocuri cui când au venit copiii, dar încă purtam tocuri. Apoi a venit accidentul care mi-a dislocat sever piciorul şi a trebuit ca, timp de câţiva ani, să port pantofi cu tocul jos. De ce am avut nevoie de atâta timp ca să descopăr confortul unui pantof pe măsură, cu tocul jos?

Ortopezii şi podiatriştii spun că, în pantofii cu tocul jos, 50% din greutate cade pe călcâi. La pantofii cu tocul înalt, doar 10% din greutate cade pe călcâi, ceea ce înseamnă că 90% cade pe degete. E de mirare că femeile atât de adesea se trezesc cu bătături, picior plat, monturi şi unghii crescute în carne?

Moda are un preţ. Şi, cu cât tocul e mai înalt, cu atât problemele sunt mai multe. Când stai în picioare, laba piciorului se află în unghi corect cu restul piciorului şi cu axa corpului. O astfel de poziţie menţine încordat tendonul lui Ahile – aşa cum ar trebui să fie. Dar tocurile înalte extind piciorul, astfel încât tendonul lui Ahile se scurtează. Glezna este acum în imposibilitatea de a se flecta la fiecare pas şi, în încercarea de a compensa, arcul piciorului se micşorează. Rezultatul? Picior plat şi mai mult disconfort.

Dar aceasta nu este totul. Tocurile înalte te forţează să te încordezi spre spate, ca să-ţi menţii echilibrul, altfel tinzi să te apleci înainte. Înclinarea provoacă o creştere a curbei concave a porţiunii inferioare a spatelui, coloana lombară. Muşchii trebuie atunci să susţină această curbură nenaturală a coloanei vertebrale. Deseori, rezultatul este durerea de spate.

Păcatul este ceva asemănător. Dacă este la modă – şi suntem orgolioşi -, îl vom face, chiar dacă ştim că nu este bun pentru noi! Rădăcina problemei, atunci, nu sunt cu adevărat „pantofii”, nu-i aşa? Este vanitatea!

Gândeşte-te la asta – există practici nesănătoase sau păcate la care, din cauza vanităţii, nu vrei să renunţi?

Kay Kuzma

Jan Kuzma
Jan Kuzma
Pășește către o viață abundentă, cu un nivel optim al sănătății fizice și spirituale, alături de Jan Kuzma și alții, în cartea „Dacă vrei să trăiești”, apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor