Articolul precedentTu mi-ai dat ceapă
  Articolul următorMai mult decât un prooroc

  A venit timpul pentru pantofi noi?

  Căci se măguleşte singur în ochii lui, ca să-şi desăvârşească fărădelegea, ca să-şi potolească ura. Psalmul 36:2

  Făcându-mi curat în şifonier, am găsit o pereche de pantofi cu toc pe care nu i-am purtat de 30 de ani. Oftând în timp ce-mi aminteam cât mă dureau picioarele după ce purtam aceste tocuri înalte de 7 cm, cu vârf ascuţit, am clătinat din cap. Cum de-am putut să fiu atât de orgolioasă, încât să-i port doar pentru că cineva, undeva, a decis că erau la modă?

  Am renunţat la tocuri cui când au venit copiii, dar încă purtam tocuri. Apoi a venit accidentul care mi-a dislocat sever piciorul şi a trebuit ca, timp de câţiva ani, să port pantofi cu tocul jos. De ce am avut nevoie de atâta timp ca să descopăr confortul unui pantof pe măsură, cu tocul jos?

  Ortopezii şi podiatriştii spun că, în pantofii cu tocul jos, 50% din greutate cade pe călcâi. La pantofii cu tocul înalt, doar 10% din greutate cade pe călcâi, ceea ce înseamnă că 90% cade pe degete. E de mirare că femeile atât de adesea se trezesc cu bătături, picior plat, monturi şi unghii crescute în carne?

  Moda are un preţ. Şi, cu cât tocul e mai înalt, cu atât problemele sunt mai multe. Când stai în picioare, laba piciorului se află în unghi corect cu restul piciorului şi cu axa corpului. O astfel de poziţie menţine încordat tendonul lui Ahile – aşa cum ar trebui să fie. Dar tocurile înalte extind piciorul, astfel încât tendonul lui Ahile se scurtează. Glezna este acum în imposibilitatea de a se flecta la fiecare pas şi, în încercarea de a compensa, arcul piciorului se micşorează. Rezultatul? Picior plat şi mai mult disconfort.

  Dar aceasta nu este totul. Tocurile înalte te forţează să te încordezi spre spate, ca să-ţi menţii echilibrul, altfel tinzi să te apleci înainte. Înclinarea provoacă o creştere a curbei concave a porţiunii inferioare a spatelui, coloana lombară. Muşchii trebuie atunci să susţină această curbură nenaturală a coloanei vertebrale. Deseori, rezultatul este durerea de spate.

  Păcatul este ceva asemănător. Dacă este la modă – şi suntem orgolioşi -, îl vom face, chiar dacă ştim că nu este bun pentru noi! Rădăcina problemei, atunci, nu sunt cu adevărat „pantofii”, nu-i aşa? Este vanitatea!

  Gândeşte-te la asta – există practici nesănătoase sau păcate la care, din cauza vanităţii, nu vrei să renunţi?

  Kay Kuzma

  A venit timpul pentru pantofi noi? - 2017. Păcatul este ceva asemănător. Dacă este la modă - şi suntem orgolioşi -, îl vom face, chiar dacă ştim că nu este bun pentru noi! Rădăcina problemei, atunci, nu sunt cu adevărat „pantofii”, nu-i aşa? Este vanitatea!
  Jan Kuzma
  Pășește către o viață abundentă, cu un nivel optim al sănătății fizice și spirituale, alături de Jan Kuzma și alții, în cartea „Dacă vrei să trăiești”, apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Ioan – chemarea vieții veșnice

  Se caută asociaţi care să promoveze viaţa cea veşnică. Poţi fi un fericit beneficiar şi agent de publicitate al ei!

  Ioan – râul vieții și pomul vieții

  Hrana şi apa veşnică nu vor fi un scop în sine, ci o sursă de bucurie personală şi recunoştinţă veşnică. Fiorul acesta poate şi trebuie deprins de pe acum.

  Ioan – cortul lui Dumnezeu cu oamenii

  Numai prin mântuire succesul personal este deplin. Cortul lui Dumnezeu mai are încă locuri disponibile. Unul poate fi al tău.

  Ioan – pământ transfigurat

  Pământul cel nou este rezervat biruitorilor alături de Dumnezeu în marea luptă dintre bine şi rău. Eşti şi tu candidat şi ai libertatea de a alege.

  Publicate astăzi

  Cinci talanți

  Când tratăm totul ca pe o obligație și ne achităm de responsabilități numai pentru a bifa o sarcină rezolvată, nu vom avea nicidecum bucuria ca alții să creadă mai mult în noi; ceilalți au nevoie să le dăm șansa de a vedea potențialul nostru și trebuie să aibă din partea noastră măcar un semn că ar merita să riște și să lase mai multă valoare în mâinile noastre. Dacă ceilalți nu au curajul să creadă mai mult în noi, înseamnă că nu am făcut ce era nevoie pentru ca ei să își poată asuma riscul respectiv. „Ai fost credincios în puține lucruri, te voi pune peste multe lucruri!”

  Crede și nu te îndoi niciodată!

  Câteva săptămâni mai târziu, El a trimis un cec pe care nu îl așteptam. Dumnezeu Își ține făgăduințele, însă noi suntem „puțin credincioși”!

  Beneficiul încercării

  Dacă ai de-a face cu greutăți în viață, gândește-te la aceste texte și subscrie la ideea că nici încercarea, nici îngrijorarea, nici persecuția, nici foamea, nici lipsa hainelor, niciun pericol și nici sabia nu te va putea despărți de dragostea lui Dumnezeu (Romani 8:35-39).

  „Mă rog pentru tine!”

  Binecuvântează, Doamne, studenții adventiști și organizația AMiCUS! PROVOCARE: „Adoptă” un student! Fă-l, prin tot ce poți, să știe și să simtă că îi ești disponibil!

  A békességet kiáltók

  „Mert amikor ezt mondják: »Békesség és biztonság«, akkor hirtelen veszedelem jön rájuk, mint a szülési...