Toate aceste vieţuitoare Te aşteaptă ca să le dai hrană la vreme. Le-o dai Tu, ele o primesc; îţi deschizi Tu mâna, ele se satură de bunătăţile Tale. Psalmul 104:27-28
În timpul ultimelor câteva decenii, relaţia dintre hrană şi boală a devenit mai clară ca niciodată, de când oamenii de ştiinţă au studiat impactul obiceiurilor alimentare, în legătură cu riscul cancerului, bolilor de inimă şi altor condiţii care ameninţă viaţa.
Faptul că dieta este o cale puternică ce afectează sănătatea a dat naştere la un mare număr de cărţi şi programe care promit „noi” secrete pentru a-ţi atinge starea optimă. Unele abordări sunt scumpe; unele nu sunt faptice; multe sunt confuze. Poate cel mai important secret este că aproape toate sunt superflue. Când tot ceea ce este spus şi făcut şi toate datele au fost analizate, adevărul despre cum să mănânci pentru a avea o sănătate bună este – nu e de mirare – identic cu mesajul pe care Dumnezeu l-a trimis poporului Său de-a lungul secolelor, în manualul cu cea mai mare autoritate în ceea ce priveşte modul de viaţă – Sfânta Scriptură.
Unul dintre cele mai interesante exemple ale marii înţelepciuni a lui Dumnezeu apare în legătură cu unele descoperiri senzaţionale din ultimii douăzeci de ani. Oamenii de ştiinţă au descoperit un buchet de componente puternice din hrană, numite fitochimicale. Ele au efecte dramatice asupra cuiva care a contractat o boală. Unele sunt inhibitori puternici ai cancerului şi pot opri, de fapt, celulele canceroase din dezvoltare. Altele protejează arterele de dezvoltarea plăcilor în interiorul lor, iar altele previn ruperea şi slăbirea oaselor. De mare importanţă este faptul că fitochimicalele se găsesc doar în hrana care provine din plante. Carnea, peştele, laptele, ouăle şi alte produse animale nu le conţin.
Descoperirea fitochimicalelor a dat naştere conceptului de alimente planificate. Ele sunt alimente produse pe cale artificială, pe care ştiinţa le-a îmbogăţit cu fitochimice izolate de alte alimente. În timp ce aceste alimente pot determina beneficii ale sănătăţii, ele tind să fie suprarafinate, supraîmpachetate şi la suprapreţ. Ele pot, de asemeni, să conţină doar o parte din fitochimicale, din moment ce ştiinţa are încă de descoperit multe dintre aceste componente.
Dar în timp ce oamenii de ştiinţă şi producătorii se luptă să ne ofere hrană planificată şi sănătoasă, trebuie doar să privim în natură şi să vedem că aceste alimente au existat dintotdeauna. Dumnezeu ne-a dat singura hrană planificată, de care avem nevoie, când a creat cerealele, legumele, fructele, fasolea, nucile şi seminţele (Geneza 1:29-30; 3:18).
Doamne, ajută-mă să îmi amintesc că, în toate lucrurile, cunoştinţa şi conducerea Ta sunt perfecte şi complete.
Mark & Virginia Messina