Puțin râs

Bucură-te tinere, de tinereţea ta, fii cu inima veselă cât eşti tânăr. Eclesiastul 11,9

Bill şi Gloria Gaither au un cântec care se referă la sunetele copiilor când se joacă. Există ceva mai înviorător ca râsul copiilor în timp ce se joacă? Păcat că atât de mulţi dintre noi pierd această „muzică” veselă, în timp ce îmbătrânim şi suntem cufundaţi în vieţile noastre pline de stres. Ne e dor de distracţie şi împlinire, de satisfacţie la serviciu şi de puterea pozitivă a păcii. Şi ajungem în necaz, în loc de plăcere şi criză, în loc de calm.

În căutarea mea după o viaţă lipsită de stres, am urmat exemplul regelui David şi am încercat să încetinesc ritmul şi să vin în comuniune cu Dumnezeu, prin rugăciune şi meditaţie.

Aşa cum îndeamnă apostolul Pavel, am căutat pacea, bucuria şi mulţumirea. Dar îmi lipsea ceva. Am descoperit răspunsul într-o zi când nepoţelul meu, Calvin, a început să râdă, în timp ce se juca cu o jucărie de plastic. În joacă am spus „stop” şi el a râs mai tare. Era contagios şi curând amândoi râdeam atât de tare, încât nu mai puteam vorbi.

Mai târziu, Calvin a murmurat în timp ce-şi trăgea respiraţia: „Nu ştiam că poţi râde, tanti Caroline!”

Asta m-a lovit! A devenit viaţa mea zilnică atât de complet impregnată cu seriozitatea de a exista doar, încât am uitat să mai râd?

Dr. Lee Burke, un specialist în îngrijire preventivă, de la Universitatea Loma Linda, spune: „Cred că râsul prelungeşte viaţa cu luni, poate chior cu ani. Veselia este un medicament bun”. Burke, a cărui lucrare este revăzută în Journal of the National Cancer Institute, menţionează o duzină de studii ştiinţifice, care arată că sfatul Bibliei este foarte potrivit: „O inimă veselă este un bun leac” (Proverbe 17:22). Dr. David Spiegel de la Facultatea de medicină a Universităţii Stanford este de acord: „Este foarte posibil ca veselia să fie un factor care determină longevitatea.”

Când facem un efort conştient, ca să ajungem în contact cu Dumnezeu, să gândim pozitiv şi să fim cu adevărat mulţumiţi. În cele din urmă, aceste trăsături vor deveni a doua noastră natură. Sunt recunoscătoare pentru ceea ce am învăţat de la David şi Pavel, dar sunt cel mai mult recunoscătoare micului Calvin pentru muzica râsului lui.

Găseşte ceva astăzi care să te facă să râzi. Admiră lucrurile minunate pe care le-a creat Dumnezeu, ca tu să te bucuri de ele.

Găseşte bucurie doar în faptul de a fi în viaţă.

Caroline Watkins

Jan Kuzma
Jan Kuzma
Pășește către o viață abundentă, cu un nivel optim al sănătății fizice și spirituale, alături de Jan Kuzma și alții, în cartea „Dacă vrei să trăiești”, apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor