Articolul precedentStacey
  Articolul următorHotărăște astăzi

  Avantajat din punct de vedere cronologic

  Un om înţelept este plin de putere și cel priceput îşi oteleşte vlaga. Proverbe 24:5

  În Proverbe 24:5, Solomon spune că a deveni o persoană în vârstă are nişte avantaje; că înţelepciunea vârstei este mai importantă decât puterea tinereţii. În altă parte, el deplânge trecerea timpului; „Dar adu-ţi aminte de Făcătorul tău în zilele tinereţii tale, până nu vin zilele cele rele şi până nu vin anii când vei zice: „Nu găsesc nici o plăcere în ei” (Eclesiastul 12:1).

  Nu s-au schimbat prea multe în ultimii 4.000 de ani! Mulţi dintre pacienţii mei în vârstă văd lucrurile aşa cum le-a văzut Solomon în Eclesiastul 12. „Să nu îmbătrâneşti, doctore”, îmi spun ei. „N-are nici un haz.” Atunci întreb: „Când începe îmbătrânirea?”

  Durata de viaţă a celulelor tale este determinată în parte de genele tale, dar în special de alegerile pe care le faci: cum îţi foloseşti mintea şi îţi tratezi corpul, ceea ce în timp îţi va afecta percepţia despre cât de bătrân eşti.

  În aceste zile ale limbajului „corect din punct de vedere politic”, cuvinte ca „handicapat” au fost înlocuite de expresii cum ar fi „dezavantajat fizic” (în limba engleză, n.tr.). Ar părea corect să-i numim pe cei „în vârstă” „avantajaţi cronologic”! Cum poţi face din aceasta o realitate?

  Când eram la Facultatea de Medicină, singurul meu exerciţiu fizic era limitat la vacanţele de vară. Lipsa mea de formă a devenit dureros de evidentă când am coborât de pe un munte cu un şchiopătat care a durat câteva zile. În cele din urmă, mi-am dat seama că este important să exersezi în mod constant. Treptat, cu exerciţiu regulat, genunchii mei s-au întărit în aşa măsură, încât pot să urc pe munte fără să am nici un fel de dureri. Picioarele mele sunt acum „mai tinere” decât au fost acum 35 de ani!

  În acelaşi fel, mintea trebuie folosită ca să poată fi păstrată tânără. Mama mea, la vârsta de 80 de ani, citeşte trei ore sau mai mult în fiecare zi şi continuă să predea minunate lecţii inspirate la Şcoala de Sabat. Ea m-a învăţat o lecţie profundă despre puterea creierului: cel mai important aspect în a fi „avantajat cronologic” este ocazia de a săpa mai adânc în Biblie şi în mesajul ei pentru noi şi de a împărtăşi aceste învăţături cu familia, prietenii şi vecinii.

  Solomon avea dreptate. „Adu-ţi aminte de Creatorul tău”, şi zilele tinereţii tale pot dura până la anii „avantajaţi cronologic”!

  Ce fad ca să devii mai bun în timp ce îmbătrâneşti?

  Edwin H. Krick

  Jan Kuzma
  Pășește către o viață abundentă, cu un nivel optim al sănătății fizice și spirituale, alături de Jan Kuzma și alții, în cartea „Dacă vrei să trăiești”, apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Ioan – chemarea vieții veșnice

  Se caută asociaţi care să promoveze viaţa cea veşnică. Poţi fi un fericit beneficiar şi agent de publicitate al ei!

  Ioan – râul vieții și pomul vieții

  Hrana şi apa veşnică nu vor fi un scop în sine, ci o sursă de bucurie personală şi recunoştinţă veşnică. Fiorul acesta poate şi trebuie deprins de pe acum.

  Ioan – cortul lui Dumnezeu cu oamenii

  Numai prin mântuire succesul personal este deplin. Cortul lui Dumnezeu mai are încă locuri disponibile. Unul poate fi al tău.

  Ioan – pământ transfigurat

  Pământul cel nou este rezervat biruitorilor alături de Dumnezeu în marea luptă dintre bine şi rău. Eşti şi tu candidat şi ai libertatea de a alege.

  Publicate astăzi

  Al doisprezecelea copil al lui Iacov

  Numele nostru este săpat adânc în palmele Mântuitorului, nu este un simplu tatuaj, ci El a plătit cu viața această răscumpărare. Poartă-te în așa fel încât să fie mândru când ți se rostește numele undeva.

  Restaurare

  Slujim unui Dumnezeu puternic și minunat, care vrea să restaureze relațiile dintre cei care fac parte din poporul Lui. Cheia constă în mărturisirea personală. Dumnezeu ne-a înnoit, pe mine și pe soțul meu, și a făcut să ne putem căsători din nou.

  Experienţe pe vârful muntelui

  Trebuie să ne luăm rămas-bun de la momentele glorioase iar şi iar, pentru că trebuie să lucrăm jos, în vale. Însă acest rămas-bun nu va mai exista când Isus va reveni. El îi va primi pe răscumpăraţi în aer, tară să atingă pământul, pentru a începe gloriosul urcuş către reşedinţa cerească, unde vom locui în veşnicie cu Isus

  Mai arzi?

  Doamne, lasă-mă să ard pentru Tine! PROVOCARE: Încearcă astăzi să înveți un psalm sau măcar câteva versete!

  A szent város feletti jelenet

  „Mert nékünk mindnyájunknak meg kell jelennünk a Krisztus ítélőszéke előtt, hogy ki-ki megjutalmaztassék a szerint,...