Avantajat din punct de vedere cronologic

Un om înţelept este plin de putere și cel priceput îşi oteleşte vlaga. Proverbe 24:5

În Proverbe 24:5, Solomon spune că a deveni o persoană în vârstă are nişte avantaje; că înţelepciunea vârstei este mai importantă decât puterea tinereţii. În altă parte, el deplânge trecerea timpului; „Dar adu-ţi aminte de Făcătorul tău în zilele tinereţii tale, până nu vin zilele cele rele şi până nu vin anii când vei zice: „Nu găsesc nici o plăcere în ei” (Eclesiastul 12:1).

Nu s-au schimbat prea multe în ultimii 4.000 de ani! Mulţi dintre pacienţii mei în vârstă văd lucrurile aşa cum le-a văzut Solomon în Eclesiastul 12. „Să nu îmbătrâneşti, doctore”, îmi spun ei. „N-are nici un haz.” Atunci întreb: „Când începe îmbătrânirea?”

Durata de viaţă a celulelor tale este determinată în parte de genele tale, dar în special de alegerile pe care le faci: cum îţi foloseşti mintea şi îţi tratezi corpul, ceea ce în timp îţi va afecta percepţia despre cât de bătrân eşti.

În aceste zile ale limbajului „corect din punct de vedere politic”, cuvinte ca „handicapat” au fost înlocuite de expresii cum ar fi „dezavantajat fizic” (în limba engleză, n.tr.). Ar părea corect să-i numim pe cei „în vârstă” „avantajaţi cronologic”! Cum poţi face din aceasta o realitate?

Când eram la Facultatea de Medicină, singurul meu exerciţiu fizic era limitat la vacanţele de vară. Lipsa mea de formă a devenit dureros de evidentă când am coborât de pe un munte cu un şchiopătat care a durat câteva zile. În cele din urmă, mi-am dat seama că este important să exersezi în mod constant. Treptat, cu exerciţiu regulat, genunchii mei s-au întărit în aşa măsură, încât pot să urc pe munte fără să am nici un fel de dureri. Picioarele mele sunt acum „mai tinere” decât au fost acum 35 de ani!

În acelaşi fel, mintea trebuie folosită ca să poată fi păstrată tânără. Mama mea, la vârsta de 80 de ani, citeşte trei ore sau mai mult în fiecare zi şi continuă să predea minunate lecţii inspirate la Şcoala de Sabat. Ea m-a învăţat o lecţie profundă despre puterea creierului: cel mai important aspect în a fi „avantajat cronologic” este ocazia de a săpa mai adânc în Biblie şi în mesajul ei pentru noi şi de a împărtăşi aceste învăţături cu familia, prietenii şi vecinii.

Solomon avea dreptate. „Adu-ţi aminte de Creatorul tău”, şi zilele tinereţii tale pot dura până la anii „avantajaţi cronologic”!

Ce fad ca să devii mai bun în timp ce îmbătrâneşti?

Edwin H. Krick

Jan Kuzma
Jan Kuzma
Pășește către o viață abundentă, cu un nivel optim al sănătății fizice și spirituale, alături de Jan Kuzma și alții, în cartea „Dacă vrei să trăiești”, apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor