Articolul precedentStacey
  Articolul următorHotărăște astăzi

  Avantajat din punct de vedere cronologic

  Un om înţelept este plin de putere și cel priceput îşi oteleşte vlaga. Proverbe 24:5

  În Proverbe 24:5, Solomon spune că a deveni o persoană în vârstă are nişte avantaje; că înţelepciunea vârstei este mai importantă decât puterea tinereţii. În altă parte, el deplânge trecerea timpului; „Dar adu-ţi aminte de Făcătorul tău în zilele tinereţii tale, până nu vin zilele cele rele şi până nu vin anii când vei zice: „Nu găsesc nici o plăcere în ei” (Eclesiastul 12:1).

  Nu s-au schimbat prea multe în ultimii 4.000 de ani! Mulţi dintre pacienţii mei în vârstă văd lucrurile aşa cum le-a văzut Solomon în Eclesiastul 12. „Să nu îmbătrâneşti, doctore”, îmi spun ei. „N-are nici un haz.” Atunci întreb: „Când începe îmbătrânirea?”

  Durata de viaţă a celulelor tale este determinată în parte de genele tale, dar în special de alegerile pe care le faci: cum îţi foloseşti mintea şi îţi tratezi corpul, ceea ce în timp îţi va afecta percepţia despre cât de bătrân eşti.

  În aceste zile ale limbajului „corect din punct de vedere politic”, cuvinte ca „handicapat” au fost înlocuite de expresii cum ar fi „dezavantajat fizic” (în limba engleză, n.tr.). Ar părea corect să-i numim pe cei „în vârstă” „avantajaţi cronologic”! Cum poţi face din aceasta o realitate?

  Când eram la Facultatea de Medicină, singurul meu exerciţiu fizic era limitat la vacanţele de vară. Lipsa mea de formă a devenit dureros de evidentă când am coborât de pe un munte cu un şchiopătat care a durat câteva zile. În cele din urmă, mi-am dat seama că este important să exersezi în mod constant. Treptat, cu exerciţiu regulat, genunchii mei s-au întărit în aşa măsură, încât pot să urc pe munte fără să am nici un fel de dureri. Picioarele mele sunt acum „mai tinere” decât au fost acum 35 de ani!

  În acelaşi fel, mintea trebuie folosită ca să poată fi păstrată tânără. Mama mea, la vârsta de 80 de ani, citeşte trei ore sau mai mult în fiecare zi şi continuă să predea minunate lecţii inspirate la Şcoala de Sabat. Ea m-a învăţat o lecţie profundă despre puterea creierului: cel mai important aspect în a fi „avantajat cronologic” este ocazia de a săpa mai adânc în Biblie şi în mesajul ei pentru noi şi de a împărtăşi aceste învăţături cu familia, prietenii şi vecinii.

  Solomon avea dreptate. „Adu-ţi aminte de Creatorul tău”, şi zilele tinereţii tale pot dura până la anii „avantajaţi cronologic”!

  Ce fad ca să devii mai bun în timp ce îmbătrâneşti?

  Edwin H. Krick

  Avantajat din punct de vedere cronologic - 2017. Cel mai important aspect în a fi „avantajat cronologic” este ocazia de a săpa mai adânc în Biblie şi în mesajul ei pentru noi şi de a împărtăşi aceste învăţături cu familia, prietenii şi vecinii.
  Jan Kuzma
  Pășește către o viață abundentă, cu un nivel optim al sănătății fizice și spirituale, alături de Jan Kuzma și alții, în cartea „Dacă vrei să trăiești”, apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Ioan – chemarea vieții veșnice

  Se caută asociaţi care să promoveze viaţa cea veşnică. Poţi fi un fericit beneficiar şi agent de publicitate al ei!

  Ioan – râul vieții și pomul vieții

  Hrana şi apa veşnică nu vor fi un scop în sine, ci o sursă de bucurie personală şi recunoştinţă veşnică. Fiorul acesta poate şi trebuie deprins de pe acum.

  Ioan – cortul lui Dumnezeu cu oamenii

  Numai prin mântuire succesul personal este deplin. Cortul lui Dumnezeu mai are încă locuri disponibile. Unul poate fi al tău.

  Ioan – pământ transfigurat

  Pământul cel nou este rezervat biruitorilor alături de Dumnezeu în marea luptă dintre bine şi rău. Eşti şi tu candidat şi ai libertatea de a alege.

  Publicate astăzi

  Dublă comandă

  Ceea ce trebuie să știm se rezumă la următorul adevăr, cel puțin în ce Îl privește pe Dumnezeu. El vrea să facem propriile noastre alegeri și să ne bucurăm de tot, dar nu dorește să fim nefericiți după bucuria de moment a deciziilor noastre. Pe El asta Îl preocupă foarte mult: fericirea noastră și înainte, și în timpul, și după ce facem ceva.

  În tandem către eternitate

  Atât timp cât bărbații și femeile nu se privesc reciproc așa cum îi privește Isus, ei vor rata posibilitățile unei lucrări unite. Dar atunci când încetează să se opună și să se trateze rău unii pe alții, ei lucrează în tandem ca împreună moștenitori, mergând spre eternitate și având beneficiul ajutorării reciproce.

  Nevoia de disciplină

  Dacă trebuie să-ţi pedepseşti copiii, evită pedeapsa fizică; în schimb, interzice-le anumite privilegii, aceasta fiind o opţiune mai eficientă. Dar cel mai important lucru este să nu-l pedepseşti pe copil cu mânie, ci cu dragoste.

  A îmbătrâni frumos este o artă

  Doamne, ajută-mă să prețuiesc darul vieții trăind-o mereu în lumina valorii pe care mi-ai dat-o la cruce! PROVOCARE: Gândește-te astăzi la o persoană care merită cel mai puțin să te porți frumos cu ea și roagă-te ori de câte ori ai ocazia ca Dumnezeu să aducă binecuvântare și în viața acelei persoane!

  Ne dolgozzunk az ördögnek!

  „Mivelhogy azért mindezek felbomlanak, milyeneknek kell lennetek néktek szent életben és kegyességben, akik várjátok és...