Articolul precedentBunătate
  Articolul următor„Urmează-Mă!”

  Puterea vindecătoare a iertării

  Şi ne iartă nouă greşelile noastre precum iertăm şi noi greşiţilor noştri. Matei 6:12

  Uneori, e atât de bine să conduci pe o autostradă lungă, cu mintea semineutră, amintindu-ţi cum o altă persoană ţi-a făcut rău. Mintea hoinăreşte printre scenele în care îi vom umili în public, dovedind că ei greşeau şi noi aveam dreptate. În timp ce kilometrii trec, visăm la prieteni care vor fi de partea noastră împotriva celui greşit. Putem chiar să trecem de intersecţia unde trebuia să schimbăm direcţia, în timp ce ne imaginăm judecata cerului confirmând verdictul nostru personal!

  Presupusa noastră capacitate de a judeca corect greşelile altora ne face să fim mulţumiţi cu propriul nostru sentiment de dreptate şi corectitudine. Prea adesea avem nevoie să hrănim o ciudă, să repetăm în minte o greşeală, ca o cale de a ne simţi bine cu noi înşine. Să construim tot felul de sentimente rele pentru o altă persoană, să absorbim cea mai mare parte de energie în memorii întunecate, să raţionăm mici episoade de iertare doar când suntem răzbunaţi – dar ce risipă!

  Pierdem esenţialul despre cât de nefolositor este să-i judecăm pe alţi oameni. Poate de aceea este atât de greu pentru noi să acceptăm iertarea lui Dumnezeu. Ca fiinţe omeneşti, nu avem nici un punct de referinţă, nici un sentiment familiar în suflet, prin care să putem simţi ceea ce simte un Dumnezeu care iartă. Ca rezultat, noi credem că a ierta pe cineva care ne-a greşit ar însemna să spunem că greşeala lor nu contează de fapt.

  Lewis Smedes, în cartea lui Forgive and Forget (Iartă şi uită) sugerează că iertarea este de fapt pentru noi, nu pentru cei care ne-au greşit. Iertarea ne curăţă pe noi de toate acuzaţiile şi animozităţile pe care le-am direcţionat către alţii. Aceste beneficii pentru noi ne ajută să simţim de ce Dumnezeu este atât de nerăbdător să-Şi facă iertarea cunoscută faţă de noi. Când renunţăm la ranchiună şi trecem la iertare, atunci înţelegem că Dumnezeu ne-a iertat cu adevărat.

  Adevărata creştere nu are nimic comun cu a face cunoscut eşecurile altora. Mai degrabă are de a face cu a-i ajuta să înveţe lecţiile din alegerile lor rele şi apoi să meargă mai departe. Învaţă lecţia şi mergi înainte – asta-i tot. Şi asta e tot şi pentru tine.

  Alimentezi ranchiună? Există cineva pe care trebuie să-l ierţi?

  Poate trebuie să te ierţi pe tine însuţi. Cun poţi să faci ca lecţia să fie învăţată şi să mergi mai departe?

  Dan Matthews

  Jan Kuzma
  Pășește către o viață abundentă, cu un nivel optim al sănătății fizice și spirituale, alături de Jan Kuzma și alții, în cartea „Dacă vrei să trăiești”, apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Ioan – chemarea vieții veșnice

  Se caută asociaţi care să promoveze viaţa cea veşnică. Poţi fi un fericit beneficiar şi agent de publicitate al ei!

  Ioan – râul vieții și pomul vieții

  Hrana şi apa veşnică nu vor fi un scop în sine, ci o sursă de bucurie personală şi recunoştinţă veşnică. Fiorul acesta poate şi trebuie deprins de pe acum.

  Ioan – cortul lui Dumnezeu cu oamenii

  Numai prin mântuire succesul personal este deplin. Cortul lui Dumnezeu mai are încă locuri disponibile. Unul poate fi al tău.

  Ioan – pământ transfigurat

  Pământul cel nou este rezervat biruitorilor alături de Dumnezeu în marea luptă dintre bine şi rău. Eşti şi tu candidat şi ai libertatea de a alege.

  Publicate astăzi

  Covrigul în formă de opt

  Cine nu caută decât exteriorul lucrurilor va descoperi că în interior nu primește nimic. Ceea ce face ca lucrurile să fie strălucitoare și ispititoare dispare odată cu lumina reflectoarelor, iar ceea ce rămâne este golul desenat de fosta lor strălucire, de cele mai multe ori un gol imens.

  După ce nu voi mai fi

  Concentrează-te mai puțin pe stresul care îți stă în față și scoate ce poți mai bun din tine. Lasă urme bune oriunde mergi. Despre tine să se spună cuvinte bune. Țintește excelența tot timpul. La final, tot ceea ce facem transmite ceva despre noi. Fă tot ce ține de tine ca să transmiți pozitivitate oriunde te conduce Dumnezeu.

  Eu n-o să mă las dominat

  Ţine minte, mai ales în timpul ispitei, că Dumnezeu însuşi te va întări, te va ajuta şi te va susţine cu mâna Sa neprihănită!

  Ellen G. White (1827–1915)

  Doamne, ajută-ne să prețuim descoperirea profetică și să fim preocupați de voia Ta descoperită prin profeții Tăi! PROVOCARE: Oferă-i unui tânăr o carte scrisă de Ellen White! Ajută-l să înțeleagă de ce aceste scrieri ale ei sunt atât de importante!

  Az egyetlen valódi kincs: az igaz jellem

  „Korall és kristály említni sem való, a bölcsesség ára drágább a gyöngyöknél.” (Jób 28,18)„Az isteni...