Articolul precedentCea mai bună răzbunare
  Articolul următorDe dragul surorilor

  Mai buni decât păsările

  Uitaţi-vă la păsările cerului: ele nici nu seamănă, nici nu seceră și nici nu strâng nimic în grânare; şi totuși Tatăl vostru cel ceresc le hrăneşte. Oare nu sunteţi voi cu mult mai de preţ decât ele? Matei 6:26

  Am o prietenă care-i ajută pe copiii de şcoală la ceea ce trebuie să ştie, ca să trăiască în societatea noastră, infestată cu droguri, fără să devină dependenţi de ele. Mult din ceea ce face ea are de a face cu clădirea sentimentelor de valoare personală ale copiilor.

  Lipsa respectului faţă de noi înşine este un factor major, care contribuie la stiluri de viaţă distructive şi costuri medicale mari. În efortul de a schimba cursul prezent al societăţii, un potop de cărţi şi teorii încearcă să promoveze şi să dezvolte stima de sine.

  Unde poate găsi cineva stima faţă de sine? Uneori, tinerii noştri sunt încurajaţi să-şi vorbească lor înşişi cu entuziasm, exprimându-şi propria valoare. Alteori, studenţii o caută în realizările şcolare. Multe şcoli folosesc sportul în efortul lor de a-i ajuta pe copii. Mai târziu, stima de sine vine dintr-o slujbă „plină de succes”, sau o carieră, sau este căutată în promovări şi merite. Acasă, absenţa ei se arată deseori ca gelozie, sensibilitate sau control şi manipulare.

  Stima de sine omenească sună bine. Teoria este raţională. Dar astfel de stimă nu are o valoare durabilă, nici un beneficiu real pentru cel care o deţine. Ca şi iarba câmpului, poate înflori pe moment, dar în cele din urmă păleşte în dezamăgire şi disperare.

  Predica lui Isus de pe munte oferă singura sursă adevărată de respect faţă de noi înşine. Acoperă toate bazele pentru a împlini cele mai adânci dorinţe ale inimii şi nevoile personale ale noastre. El spune să privim la păsări. Uită-te la flori. Studiază activitatea lui Dumnezeu în natură şi observă acolo dragostea Lui pentru tine. Verifică conducerea Lui providenţială în viaţa ta. Fii atent la rugăciunile ascultate. Iubeşte-l pe aproapele tău ca pe tine însuţi. Şi strânge-ţi o comoară în cer (vezi Matei 5-7).

  Adevărata stimă de sine vine din a-ţi descoperi locul în ciclul dragostei care guvernează întregul univers al lui Dumnezeu. În timp ce primim beneficiile vieţii, cu recunoştinţă, înţelegem sursa lor, apoi le adăugăm propria noastră atingere şi le punem în slujba altora, sentimentele de valoare personală vor fi un produs natural al procesului.

  Dacă doreşti ca sentimentele tale de valoare personală să se dezvolte, citeşte Matei 5 la 7, scrie cel puţin trei sugestii pe care le face Isus şi pe care le poţi pune în practică, şi apoi treci la acţiune!

  Walter Thompson

  Jan Kuzma
  Pășește către o viață abundentă, cu un nivel optim al sănătății fizice și spirituale, alături de Jan Kuzma și alții, în cartea „Dacă vrei să trăiești”, apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Ioan – chemarea vieții veșnice

  Se caută asociaţi care să promoveze viaţa cea veşnică. Poţi fi un fericit beneficiar şi agent de publicitate al ei!

  Ioan – râul vieții și pomul vieții

  Hrana şi apa veşnică nu vor fi un scop în sine, ci o sursă de bucurie personală şi recunoştinţă veşnică. Fiorul acesta poate şi trebuie deprins de pe acum.

  Ioan – cortul lui Dumnezeu cu oamenii

  Numai prin mântuire succesul personal este deplin. Cortul lui Dumnezeu mai are încă locuri disponibile. Unul poate fi al tău.

  Ioan – pământ transfigurat

  Pământul cel nou este rezervat biruitorilor alături de Dumnezeu în marea luptă dintre bine şi rău. Eşti şi tu candidat şi ai libertatea de a alege.

  Publicate astăzi

  Telefonul exploziv

  Adevărul este că un om care nu se alimentează cu puterea Duhului lui Dumnezeu se va hrăni cu putere din resursele vrăjmașului și, pe lângă pericolul reprezentat pentru sine, îi va pune în pericol și pe cei din viața lui. Este o mare responsabilitate așadar alegerea izvorului de putere la care să ne conectăm.

  Ai vreun regret?

  Stăteam nemișcată și Îl lăudam pe Dumnezeu pentru că mă ajutase să vin la școală, în această primă zi, ca profesor suplinitor. Duhul Său mă binecuvânta prin acel imn cântat de o elevă de clasa a doua, care nici nu avea idee de impactul avut asupra mea.

  Inteligenţa

  Dacă medităm la Dumnezeu şi la poruncile Sale, putem să ne sporim inteligenţa, dar, dacă ne „închinăm” la imagini/chipuri, vom sfârşi în confuzie. Ai vrea să-ţi sporeşti inteligenţa? Nu uita că „începutul înţelepciunii este frica de Domnul şi ştiinţa sfinţilor este priceperea”.

  Prima mare redeșteptare religioasă din SUA (II)

  Roagă-te lui Dumnezeu să facă din tine și din credincioșii din biserica ta oameni ai Cărții! PROVOCARE: Dacă în biserica ta nu există o grupă de studiu biblic pentru tineri, sugerează comitetului să înființeze una!

  Hitehagyás és pusztulás

  „A föld megfertőztetett lakosai alatt, mert áthágták a törvényeket, a rendelést megszegték, megtörték az örök...