Copiii, Coca Cola și Cofeina

  V-am spus aceste lucruri ca să aveţi pace în Mine. În lume veţi avea necazuri; dar îndrăzniţi, Eu am biruit lumea. Ioan 16:33

  Am petrecut aproape cinci ani din viaţa mea ca director al unui comitet de liceu creştin. Cam 260 de adolescenţi studiau acolo, fiecare dintre ei testând limitele şi împingând marginile în timp ce creşteau.

  Una dintre regulile pe care le împingeau cel mai tare era „Să nu foloseşti băuturi cu cofeină în autocare”. Şcoala folosea autocare şi microbuze ca să-i ducă pe copii acasă în vacanţă şi să-i transporte în parc, la schi, în turnee cu corul şi orchestra şcolii şi în orice alt loc în care adolescenţii doreau să meargă. Dar „fără cofeină în călătorii”. Din moment ce era una dintre regulile pe care le moştenisem de la regimul anterior, am întrebat în legătură cu aceasta în consiliul profesoral. Răspunsul a fost rapid şi direct.

  „Cofeina îi transformă pe copii în mici monştri.”

  „Vor face bucăţi autocarul.”

  „Înnebuneşti dacă eşti însoţitorul lor în autocar.”

  Pentru că nu auzisem niciodată compania de Coca-cola făcând reclamă acestui fel de reacţii pe cutiile de băuturi răcoritoare, am hotărât să încerc un experiment. Cine are dreptate, profesorii sau elevii?

  Foloseam vechiul autocar Greyhound şi conduceam orchestra şcolii spre Sheridan, Wyoming. Vineri, cu un autocar plin de copii nerăbdători să iasă din campus, am forţat regula. Fără băuturi cu cofeină. Au protestat, dar au băut 7-Up şi au acţionat ca nişte adolescenţi normali pe tot drumul spre Sheridan.

  Luni, autobuzul s-a umplut cu copii obosiţi, „nerăbdători” să ajungă înapoi la şcoală, şi m-am oferit să înmoi regula. Vânzătorul de la chioşcul de răcoritoare a vândut foarte mult Coca-cola în dimineaţa aceea, cu siguranţă. Eram observatorul atent al unui studiu neştiinţific. Oboseala lor s-a transformat într-o hiperactivitate energică şi copiii aproape că au făcut bucăţi autocarul. Am ajuns în campus umilit şi mai binevoitor să am încredere în judecata unor minţi mai înţelepte.

  Puţină cofeină face o treabă grozavă în a-i trezi pe adolescenţii obosiţi. Le oferă de asemeni energie dincolo de ceea ce ei pot controla în timp ce călătoresc în locuri strâmte. Multă cofeină îi face pur şi simplu să dărâme zidurile.

  Mă întreb ce efect are cofeina asupra inimilor lor, dacă le determină trupurile să se transforme în bombe?

  S-ar putea întâmpla să introduc ceva în organismul meu care să determine viaţa mea să devină o bombă? Dumnezeu care ne-a creat ştie că corpurile noastre merg cel mai bine pe hrană sănătoasă – şi băuturi fără cofeină.

  Dick Duerksen

  Copiii, Coca Cola și Cofeina - 2017. S-ar putea întâmpla să introduc ceva în organismul meu care să determine viaţa mea să devină o bombă? Dumnezeu care ne-a creat ştie că corpurile noastre merg cel mai bine pe hrană sănătoasă - şi băuturi fără cofeină.
  Jan Kuzma
  Pășește către o viață abundentă, cu un nivel optim al sănătății fizice și spirituale, alături de Jan Kuzma și alții, în cartea „Dacă vrei să trăiești”, apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Ioan – chemarea vieții veșnice

  Se caută asociaţi care să promoveze viaţa cea veşnică. Poţi fi un fericit beneficiar şi agent de publicitate al ei!

  Ioan – râul vieții și pomul vieții

  Hrana şi apa veşnică nu vor fi un scop în sine, ci o sursă de bucurie personală şi recunoştinţă veşnică. Fiorul acesta poate şi trebuie deprins de pe acum.

  Ioan – cortul lui Dumnezeu cu oamenii

  Numai prin mântuire succesul personal este deplin. Cortul lui Dumnezeu mai are încă locuri disponibile. Unul poate fi al tău.

  Ioan – pământ transfigurat

  Pământul cel nou este rezervat biruitorilor alături de Dumnezeu în marea luptă dintre bine şi rău. Eşti şi tu candidat şi ai libertatea de a alege.

  Publicate astăzi

  Cinci fecioare înțelepte

  Cine se mulțumește să memoreze va ajunge să se creadă înțelept, dar va descoperi că prea multe bagaje, fără a fi organizate, sunt nu doar inutile, ci chiar dăunătoare. Există oameni ne­buni care știu pe de rost volume întregi, dar există și înțelepți care nici măcar nu știu să citească. Cine a găsit un om înțelept să-l păstreze în apropierea lui; informație ne oferă toți roboții planetei.

  Domnul poartă de grijă

  Data viitoare când vei avea de înfruntat o încercare, nu te gândi prea mult la multiplele căi prin care ai putea eșua. În schimb, roagă-te lui Dumnezeu pentru succes. El nu este niciodată prea ocupat să ne audă rugăciunile și este gata să intervină, dacă Îl rugăm.

  Comportamentul şi gândirea

  Alege acțiuni nobile, oneste, responsabile și cinstite, care arată respect și apreciere față de alții și în special împlinesc nevoile cuiva. Gândurile și faptele sunt legate atât de strâns încât se determină reciproc. Prin faptele tale vei împlini voia Domnului.

  Fii „părinte de suflet”!

  Doamne, deschide-mi ochii și inima față de copiii și tinerii bisericii tale și folosește-te de ceea ce sunt și am pentru a-i face oamenii Tăi valoroși! PROVOCARE: Roagă-te măcar săptămânal, pe nume, pentru copiii și tinerii din biserica ta! Alege măcar unul dintre ei și învață-l practic să slujească!

  Az előítélet növekedése

  „Ne csodálkozzatok, atyámfiai, ha gyűlöl titeket a világ. Mi tudjuk, hogy általmentünk a halálból az...