Copiii, Coca Cola și Cofeina

  V-am spus aceste lucruri ca să aveţi pace în Mine. În lume veţi avea necazuri; dar îndrăzniţi, Eu am biruit lumea. Ioan 16:33

  Am petrecut aproape cinci ani din viaţa mea ca director al unui comitet de liceu creştin. Cam 260 de adolescenţi studiau acolo, fiecare dintre ei testând limitele şi împingând marginile în timp ce creşteau.

  Una dintre regulile pe care le împingeau cel mai tare era „Să nu foloseşti băuturi cu cofeină în autocare”. Şcoala folosea autocare şi microbuze ca să-i ducă pe copii acasă în vacanţă şi să-i transporte în parc, la schi, în turnee cu corul şi orchestra şcolii şi în orice alt loc în care adolescenţii doreau să meargă. Dar „fără cofeină în călătorii”. Din moment ce era una dintre regulile pe care le moştenisem de la regimul anterior, am întrebat în legătură cu aceasta în consiliul profesoral. Răspunsul a fost rapid şi direct.

  „Cofeina îi transformă pe copii în mici monştri.”

  „Vor face bucăţi autocarul.”

  „Înnebuneşti dacă eşti însoţitorul lor în autocar.”

  Pentru că nu auzisem niciodată compania de Coca-cola făcând reclamă acestui fel de reacţii pe cutiile de băuturi răcoritoare, am hotărât să încerc un experiment. Cine are dreptate, profesorii sau elevii?

  Foloseam vechiul autocar Greyhound şi conduceam orchestra şcolii spre Sheridan, Wyoming. Vineri, cu un autocar plin de copii nerăbdători să iasă din campus, am forţat regula. Fără băuturi cu cofeină. Au protestat, dar au băut 7-Up şi au acţionat ca nişte adolescenţi normali pe tot drumul spre Sheridan.

  Luni, autobuzul s-a umplut cu copii obosiţi, „nerăbdători” să ajungă înapoi la şcoală, şi m-am oferit să înmoi regula. Vânzătorul de la chioşcul de răcoritoare a vândut foarte mult Coca-cola în dimineaţa aceea, cu siguranţă. Eram observatorul atent al unui studiu neştiinţific. Oboseala lor s-a transformat într-o hiperactivitate energică şi copiii aproape că au făcut bucăţi autocarul. Am ajuns în campus umilit şi mai binevoitor să am încredere în judecata unor minţi mai înţelepte.

  Puţină cofeină face o treabă grozavă în a-i trezi pe adolescenţii obosiţi. Le oferă de asemeni energie dincolo de ceea ce ei pot controla în timp ce călătoresc în locuri strâmte. Multă cofeină îi face pur şi simplu să dărâme zidurile.

  Mă întreb ce efect are cofeina asupra inimilor lor, dacă le determină trupurile să se transforme în bombe?

  S-ar putea întâmpla să introduc ceva în organismul meu care să determine viaţa mea să devină o bombă? Dumnezeu care ne-a creat ştie că corpurile noastre merg cel mai bine pe hrană sănătoasă – şi băuturi fără cofeină.

  Dick Duerksen

  Jan Kuzma
  Pășește către o viață abundentă, cu un nivel optim al sănătății fizice și spirituale, alături de Jan Kuzma și alții, în cartea „Dacă vrei să trăiești”, apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Ioan – chemarea vieții veșnice

  Se caută asociaţi care să promoveze viaţa cea veşnică. Poţi fi un fericit beneficiar şi agent de publicitate al ei!

  Ioan – râul vieții și pomul vieții

  Hrana şi apa veşnică nu vor fi un scop în sine, ci o sursă de bucurie personală şi recunoştinţă veşnică. Fiorul acesta poate şi trebuie deprins de pe acum.

  Ioan – cortul lui Dumnezeu cu oamenii

  Numai prin mântuire succesul personal este deplin. Cortul lui Dumnezeu mai are încă locuri disponibile. Unul poate fi al tău.

  Ioan – pământ transfigurat

  Pământul cel nou este rezervat biruitorilor alături de Dumnezeu în marea luptă dintre bine şi rău. Eşti şi tu candidat şi ai libertatea de a alege.

  Publicate astăzi

  A unsprezecea poartă – de Iacint

  La rândul nostru, și noi putem fi o reflexie a luminii care vine de la Dumnezeu spre cei ce trăiesc anonim sau ascunși de rușine ori de teamă. Dacă ei încă nu Îl văd pe Dumnezeu, noi am putea să le arătăm măcar puțin din ceea ce este El pentru viața noastră. Cu un mic efort și cu puțină bunăvoință, am putea să-i punem pe ceilalți în valoare mai mult decât o facem acum sau decât facem pentru noi înșine.

  Îngerii le-au păzit „coșul”

  Dumnezeu Și-a trimis îngerii să vegheze asupra „coșului” mătușilor mele la fel cum au vegheat asupra lui Moise pe fluviul Nil, cu mult timp în urmă. Slujim unui Dumnezeu uimitor! Va fi minunat să auzim în ceruri povestiri despre cum ne-au salvat îngerii noștri păzitori.

  De la bocet la bucurie

  Dumnezeu poate şi vrea să ne ia tristeţea, descurajarea şi amărăciunea, ca noi să ne putem bucura de viaţă şi să fim pregătiţi să-L primim cu bucurie. Domnul ne va binecuvânta dacă îi dăm voie.

  Între două lumi

  Tată, ne rugăm pentru tinerii indeciși să se prindă de Tine! Și pe cei plecați departe înapoiază-i casei Tale! PROVOCARE: Gândește-te la o carte care vorbește despre Isus și ofer-o, când ai ocazia, unui tânăr!

  Isten minden cselekedetet megítél

  „Mert minden cselekedetet az Isten ítéletre előhoz, minden titkos dologgal, akár jó, akár gonosz legyen...