Copiii, Coca Cola și Cofeina

  V-am spus aceste lucruri ca să aveţi pace în Mine. În lume veţi avea necazuri; dar îndrăzniţi, Eu am biruit lumea. Ioan 16:33

  Am petrecut aproape cinci ani din viaţa mea ca director al unui comitet de liceu creştin. Cam 260 de adolescenţi studiau acolo, fiecare dintre ei testând limitele şi împingând marginile în timp ce creşteau.

  Una dintre regulile pe care le împingeau cel mai tare era „Să nu foloseşti băuturi cu cofeină în autocare”. Şcoala folosea autocare şi microbuze ca să-i ducă pe copii acasă în vacanţă şi să-i transporte în parc, la schi, în turnee cu corul şi orchestra şcolii şi în orice alt loc în care adolescenţii doreau să meargă. Dar „fără cofeină în călătorii”. Din moment ce era una dintre regulile pe care le moştenisem de la regimul anterior, am întrebat în legătură cu aceasta în consiliul profesoral. Răspunsul a fost rapid şi direct.

  „Cofeina îi transformă pe copii în mici monştri.”

  „Vor face bucăţi autocarul.”

  „Înnebuneşti dacă eşti însoţitorul lor în autocar.”

  Pentru că nu auzisem niciodată compania de Coca-cola făcând reclamă acestui fel de reacţii pe cutiile de băuturi răcoritoare, am hotărât să încerc un experiment. Cine are dreptate, profesorii sau elevii?

  Foloseam vechiul autocar Greyhound şi conduceam orchestra şcolii spre Sheridan, Wyoming. Vineri, cu un autocar plin de copii nerăbdători să iasă din campus, am forţat regula. Fără băuturi cu cofeină. Au protestat, dar au băut 7-Up şi au acţionat ca nişte adolescenţi normali pe tot drumul spre Sheridan.

  Luni, autobuzul s-a umplut cu copii obosiţi, „nerăbdători” să ajungă înapoi la şcoală, şi m-am oferit să înmoi regula. Vânzătorul de la chioşcul de răcoritoare a vândut foarte mult Coca-cola în dimineaţa aceea, cu siguranţă. Eram observatorul atent al unui studiu neştiinţific. Oboseala lor s-a transformat într-o hiperactivitate energică şi copiii aproape că au făcut bucăţi autocarul. Am ajuns în campus umilit şi mai binevoitor să am încredere în judecata unor minţi mai înţelepte.

  Puţină cofeină face o treabă grozavă în a-i trezi pe adolescenţii obosiţi. Le oferă de asemeni energie dincolo de ceea ce ei pot controla în timp ce călătoresc în locuri strâmte. Multă cofeină îi face pur şi simplu să dărâme zidurile.

  Mă întreb ce efect are cofeina asupra inimilor lor, dacă le determină trupurile să se transforme în bombe?

  S-ar putea întâmpla să introduc ceva în organismul meu care să determine viaţa mea să devină o bombă? Dumnezeu care ne-a creat ştie că corpurile noastre merg cel mai bine pe hrană sănătoasă – şi băuturi fără cofeină.

  Dick Duerksen

  Copiii, Coca Cola și Cofeina - 2017. S-ar putea întâmpla să introduc ceva în organismul meu care să determine viaţa mea să devină o bombă? Dumnezeu care ne-a creat ştie că corpurile noastre merg cel mai bine pe hrană sănătoasă - şi băuturi fără cofeină.
  Jan Kuzma
  Pășește către o viață abundentă, cu un nivel optim al sănătății fizice și spirituale, alături de Jan Kuzma și alții, în cartea „Dacă vrei să trăiești”, apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Ioan – chemarea vieții veșnice

  Se caută asociaţi care să promoveze viaţa cea veşnică. Poţi fi un fericit beneficiar şi agent de publicitate al ei!

  Ioan – râul vieții și pomul vieții

  Hrana şi apa veşnică nu vor fi un scop în sine, ci o sursă de bucurie personală şi recunoştinţă veşnică. Fiorul acesta poate şi trebuie deprins de pe acum.

  Ioan – cortul lui Dumnezeu cu oamenii

  Numai prin mântuire succesul personal este deplin. Cortul lui Dumnezeu mai are încă locuri disponibile. Unul poate fi al tău.

  Ioan – pământ transfigurat

  Pământul cel nou este rezervat biruitorilor alături de Dumnezeu în marea luptă dintre bine şi rău. Eşti şi tu candidat şi ai libertatea de a alege.

  Publicate astăzi

  Top 3

  Dacă nu ești cumva unul dintre cei care manipulează, fii astăzi mai stăpân pe opiniile personale și respectă-le măcar tu. Nu trebuie să apelezi la tupeu sau la obrăznicie, ci să fii consecvent cu propriile decizii și să nu accepți nejustificat impunerea altor puncte de vedere.

  Dă mai departe!

  În urmă cu mai bine de patruzeci de ani, un cuplu s-a împrietenit cu mine; și pentru că ştiu din experiență cum este să te simți singură într-o zi de închinare și apoi să fii invitată la o masă caldă. A fost și pentru tine cineva o binecuvântare? Poate este timpul să dai și tu mai departe ceea ce ai primit.

  Cuvintele care zidesc

  Dacă eşti în ceartă cu cineva din cauza cuvintelor tale (sau din oricare alt motiv), nu lăsa să treacă prea mult timp până când rezolvi acest lucru - cere iertare! Acest lucru contribuie la sănătatea ta mintală şi morală.

  Vorbește-mi despre Dumnezeu!

  Doamne, vreau să fii Prietenul copiilor mei! Ajută-mă să le pot face cunoștință cu Tine într-o manieră plăcută, dar onestă! PROVOCARE: Ce voi face astăzi ca să-L prezint pe Dumnezeu copiilor mei cât mai corect?

  Közel van az Úr napja

  „Jaj, ez a nap! Bizony közel van az Úr napja, és mint a pusztítás, úgy...