Păstrează-ți inima cu strășnicie

  Păzeşte-ti inima mai mult decât orice, căci din ea ies izvoarele vieţii. Proverbe 4:23

  Deseori am întrebat generaţia de vârsta a treia dacă i-ar plăcea să se înapoieze în timp şi să-şi retrăiască anii adolescenţei, dacă ar avea ocazia. Majoritatea răsunătoare a fost de acord că le-ar plăcea să fie din nou tineri, dar nu să trăiască din nou acei ani traumatici, plini de schimbări radicale.

  Lucrez cu adolescenţi şi tineri la Universitatea California, la Riverside, ca pediatru specializat în sănătatea adolescenţilor. În timpul week-end-ului sunt implicat în planificare de programe şi activităţi pentru tineri din biserica noastră. Aşa că sunt bine familiarizat cu Generaţia X. Dacă le-aş transmite un mesaj care ar putea să-i ajute să trăiască o viaţă lungă, sănătoasă, ar fi acesta: „Păzeşte-ţi inima mai mult decât orice, căci din ea ies izvoarele vieţii.”

  Adolescenţa este un timp al schimbărilor. Îţi dezvolţi sociabilitatea, îţi faci prieteni pentru o viaţă – dintre care unul poate deveni partenerul tău de viaţă. Despărţindu-te de familia din care provii, înveţi să-ţi asumi roluri de adult, faci alegeri pentru o carieră şi dezvolţi o atitudine de dărnicie altruistă din gândirea imatură, egocentrică. În acelaşi timp, şi corpul tău fizic se schimbă.

  Dar Domnul nu te-a lăsat singur în timpul acestei perioade furtunoase de schimbare. El ţi-a oferit sfat valoros într-o carte special scrisă pentru cei care îşi dezvoltă propriul sistem de valori: Proverbele. Urmează sfaturile din această carte. Alege prieteni buni, căci „Omul bun scoate lucruri bune din vistieria bună a inimii lui; dar omul rău scoate lucruri rele din vistieria rea a inimii lui.” (Matei 12:35).

  A avea grijă de inima ta înseamnă a supraveghea ceea ce preiei de pe ecranul computerului şi al televizorului, din limbajul şi muzica pe care le asculţi şi din asocierile şi prieteniile pe care le faci.

  Isus a spus: „Eu am venit ca oile să aibă viaţă şi s-o aibă din belşug” (Ioan 10:10). Slujirea altora, curgând dintr-o stimă de sine sănătoasă, va fi o prevenire eficientă a folosirii de droguri şi a comportamentului nepermis.

  Exuberanţa adolescenţei, urmată de o viaţă bogată de adult, este o pregătire minunată pentru viaţa veşnică cu Isus Hristos. Nu-ţi pierde aceşti ani preţioşi.

  Îți supraveghezi drumurile spre inima şi mintea ta? Nu pierde timpul pe care ţi l-a dat Dumnezeu în plăceri care duc la moarte. Alege viaţa!

  Harvey Heidinger

  Păstrează-ți inima cu strășnicie - 2017. A avea grijă de inima ta înseamnă a supraveghea ceea ce preiei de pe ecranul computerului şi al televizorului, din limbajul şi muzica pe care le asculţi şi din asocierile şi prieteniile pe care le faci.
  Jan Kuzma
  Pășește către o viață abundentă, cu un nivel optim al sănătății fizice și spirituale, alături de Jan Kuzma și alții, în cartea „Dacă vrei să trăiești”, apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Ioan – chemarea vieții veșnice

  Se caută asociaţi care să promoveze viaţa cea veşnică. Poţi fi un fericit beneficiar şi agent de publicitate al ei!

  Ioan – râul vieții și pomul vieții

  Hrana şi apa veşnică nu vor fi un scop în sine, ci o sursă de bucurie personală şi recunoştinţă veşnică. Fiorul acesta poate şi trebuie deprins de pe acum.

  Ioan – cortul lui Dumnezeu cu oamenii

  Numai prin mântuire succesul personal este deplin. Cortul lui Dumnezeu mai are încă locuri disponibile. Unul poate fi al tău.

  Ioan – pământ transfigurat

  Pământul cel nou este rezervat biruitorilor alături de Dumnezeu în marea luptă dintre bine şi rău. Eşti şi tu candidat şi ai libertatea de a alege.

  Publicate astăzi

  Cinci fecioare înțelepte

  Cine se mulțumește să memoreze va ajunge să se creadă înțelept, dar va descoperi că prea multe bagaje, fără a fi organizate, sunt nu doar inutile, ci chiar dăunătoare. Există oameni ne­buni care știu pe de rost volume întregi, dar există și înțelepți care nici măcar nu știu să citească. Cine a găsit un om înțelept să-l păstreze în apropierea lui; informație ne oferă toți roboții planetei.

  Domnul poartă de grijă

  Data viitoare când vei avea de înfruntat o încercare, nu te gândi prea mult la multiplele căi prin care ai putea eșua. În schimb, roagă-te lui Dumnezeu pentru succes. El nu este niciodată prea ocupat să ne audă rugăciunile și este gata să intervină, dacă Îl rugăm.

  Comportamentul şi gândirea

  Alege acțiuni nobile, oneste, responsabile și cinstite, care arată respect și apreciere față de alții și în special împlinesc nevoile cuiva. Gândurile și faptele sunt legate atât de strâns încât se determină reciproc. Prin faptele tale vei împlini voia Domnului.

  Fii „părinte de suflet”!

  Doamne, deschide-mi ochii și inima față de copiii și tinerii bisericii tale și folosește-te de ceea ce sunt și am pentru a-i face oamenii Tăi valoroși! PROVOCARE: Roagă-te măcar săptămânal, pe nume, pentru copiii și tinerii din biserica ta! Alege măcar unul dintre ei și învață-l practic să slujească!

  Az előítélet növekedése

  „Ne csodálkozzatok, atyámfiai, ha gyűlöl titeket a világ. Mi tudjuk, hogy általmentünk a halálból az...