Păstrează-ți inima cu strășnicie

  Păzeşte-ti inima mai mult decât orice, căci din ea ies izvoarele vieţii. Proverbe 4:23

  Deseori am întrebat generaţia de vârsta a treia dacă i-ar plăcea să se înapoieze în timp şi să-şi retrăiască anii adolescenţei, dacă ar avea ocazia. Majoritatea răsunătoare a fost de acord că le-ar plăcea să fie din nou tineri, dar nu să trăiască din nou acei ani traumatici, plini de schimbări radicale.

  Lucrez cu adolescenţi şi tineri la Universitatea California, la Riverside, ca pediatru specializat în sănătatea adolescenţilor. În timpul week-end-ului sunt implicat în planificare de programe şi activităţi pentru tineri din biserica noastră. Aşa că sunt bine familiarizat cu Generaţia X. Dacă le-aş transmite un mesaj care ar putea să-i ajute să trăiască o viaţă lungă, sănătoasă, ar fi acesta: „Păzeşte-ţi inima mai mult decât orice, căci din ea ies izvoarele vieţii.”

  Adolescenţa este un timp al schimbărilor. Îţi dezvolţi sociabilitatea, îţi faci prieteni pentru o viaţă – dintre care unul poate deveni partenerul tău de viaţă. Despărţindu-te de familia din care provii, înveţi să-ţi asumi roluri de adult, faci alegeri pentru o carieră şi dezvolţi o atitudine de dărnicie altruistă din gândirea imatură, egocentrică. În acelaşi timp, şi corpul tău fizic se schimbă.

  Dar Domnul nu te-a lăsat singur în timpul acestei perioade furtunoase de schimbare. El ţi-a oferit sfat valoros într-o carte special scrisă pentru cei care îşi dezvoltă propriul sistem de valori: Proverbele. Urmează sfaturile din această carte. Alege prieteni buni, căci „Omul bun scoate lucruri bune din vistieria bună a inimii lui; dar omul rău scoate lucruri rele din vistieria rea a inimii lui.” (Matei 12:35).

  A avea grijă de inima ta înseamnă a supraveghea ceea ce preiei de pe ecranul computerului şi al televizorului, din limbajul şi muzica pe care le asculţi şi din asocierile şi prieteniile pe care le faci.

  Isus a spus: „Eu am venit ca oile să aibă viaţă şi s-o aibă din belşug” (Ioan 10:10). Slujirea altora, curgând dintr-o stimă de sine sănătoasă, va fi o prevenire eficientă a folosirii de droguri şi a comportamentului nepermis.

  Exuberanţa adolescenţei, urmată de o viaţă bogată de adult, este o pregătire minunată pentru viaţa veşnică cu Isus Hristos. Nu-ţi pierde aceşti ani preţioşi.

  Îți supraveghezi drumurile spre inima şi mintea ta? Nu pierde timpul pe care ţi l-a dat Dumnezeu în plăceri care duc la moarte. Alege viaţa!

  Harvey Heidinger

  Păstrează-ți inima cu strășnicie - 2017. A avea grijă de inima ta înseamnă a supraveghea ceea ce preiei de pe ecranul computerului şi al televizorului, din limbajul şi muzica pe care le asculţi şi din asocierile şi prieteniile pe care le faci.
  Jan Kuzma
  Pășește către o viață abundentă, cu un nivel optim al sănătății fizice și spirituale, alături de Jan Kuzma și alții, în cartea „Dacă vrei să trăiești”, apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Ioan – chemarea vieții veșnice

  Se caută asociaţi care să promoveze viaţa cea veşnică. Poţi fi un fericit beneficiar şi agent de publicitate al ei!

  Ioan – râul vieții și pomul vieții

  Hrana şi apa veşnică nu vor fi un scop în sine, ci o sursă de bucurie personală şi recunoştinţă veşnică. Fiorul acesta poate şi trebuie deprins de pe acum.

  Ioan – cortul lui Dumnezeu cu oamenii

  Numai prin mântuire succesul personal este deplin. Cortul lui Dumnezeu mai are încă locuri disponibile. Unul poate fi al tău.

  Ioan – pământ transfigurat

  Pământul cel nou este rezervat biruitorilor alături de Dumnezeu în marea luptă dintre bine şi rău. Eşti şi tu candidat şi ai libertatea de a alege.

  Publicate astăzi

  Trei solii îngerești

  Dacă citești și te frămânți, încă nu-i târziu, ia o decizie corectă! Recitește cele Trei Solii Îngerești din Apocalipsa 14. Meditează mai mult la semnificația mesajului și consideră că trebuie să iei o decizie.

  Speranța – piesa lipsă

  Dumnezeu știa că dacă ea ar fi început ziua cu El, studiind din Cuvântul Său, acest lucru i-ar fi adus speranța care îi lipsea. Dumnezeu, prin Cuvântul Lui, ne va aduce și nouă speranța de care avem nevoie.

  Empatia

  Găseşte astăzi pe cineva cu care să empatizezi. Încearcă să-i oferi uşurare în durerea sa. Rămâi deschis la această posibilitate ca cei din jur să-şi poată împlini nevoile prin empatia ta. Pe lângă binele pe care îl faci altora, tu însuţi vei primi o recoltă de beneficii în ce priveşte bunăstarea fizică, psihică şi morală.

  Să fim o echipă!

  Părinte ceresc, vreau ca familia mea să lucreze ca o adevărată echipă! PROVOCARE: Ia-ți timp astăzi să descoperi potențialul copilului tău și rolul care i se potrivește cel mai bine în familia voastră!

  Bűnbetegek orvossága

  „Miért ostorozzalak tovább, holott a bűnt növelitek? Minden fej beteg, és minden szív erőtelen. Tetőtől...