Articolul precedentMedicina preventivă
  Articolul următorÎntotdeauna slujind

  Evitând extremele

  „Nu fi prea neprihănit şi nu te arăta prea înţelept: pentru ce să te pierzi singur? Dar nu fi nici peste măsură de rău şi nu fi fără minte: pentru ce vrei să mori înainte de vreme? Bine este să ţii la aceasta, dar nici pe cealaltă să n-o laşi din mână; căci cine se teme de Dumnezeu, scapă din toate acestea.” Eclesiastul 7:16-18

  Cei mai mulţi dintre noi nu sunt în pericol de a exersa fizic prea mult, dar surorii mele i s-a întâmplat. S-a molipsit de febra alergatului acum câţiva ani şi părea că aceasta a preluat controlul lumii ei. A devenit un alergător de distanţă mare, a alergat la Maratonul de la Boston, de câteva ori, chiar a ajuns pe coperta revistei Runner’s World (Lumea alergătorului).

  Devotamentul şi hotărârea ei mă făceau să mă ruşinez. În timp ce eu abia alergam 20-25 km pe săptămână, ea alerga cu rigurozitate 150 km pe săptămână. Se scula în fiecare dimineaţă la ora 4, ca să alerge cei 25 de km înainte de a merge la serviciu, şi mergea la culcare în fiecare seară cam pe la 8,30.

  I-am spus că nu avea nevoie să alerge aşa de mult, ca să se bucure de o viaţă sănătoasă. De fapt, am auzit că prea multă alergare putea fi chiar dăunătoare. Dar nu vroia să slăbească ritmul. Era cu adevărat obsedată.

  Desigur, era slabă ca un ogar, dar nu numai că a pierdut toată greutatea excesivă, dar a început să piardă şi calciul de care avea nevoie, făcând ca oasele ei să devină foarte fragile. Când şi-a rupt în mod misterios braţul după o căzătură minoră, doctorul a convins-o că trebuia să facă o schimbare.

  Ea încă aleargă mai mult decât mine şi tocmai a terminat un maraton în San Diego, dar regimul ei de antrenare este mult mai moderat şi viaţa ei mai echilibrată.

  Aşa cum se întâmplă cu toate lucrurile, o linie subţire separă disciplinatul de fanatic. Solomon prevenea chiar şi asupra faptului de a fi „prea neprihănit”, căci există pericol în toate extremele. De exemplu, până când nu a înţeles pe deplin conceptul biblic de neprihănire prin credinţă. Martin Luther s-a abţinut de la mâncare, somn şi căldură şi a studiat şi s-a rugat până la epuizare şi spaimă. Zelul lui „prea neprihănit” aproape că l-a distrus.

  Echilibrul este cu siguranţă legea naturii şi o cerinţă pentru sănătatea noastră fizică şi emoţională. Bucuria noastră va veni aflând acel echilibru între muncă şi joacă, exerciţiu fizic şi odihnă, studiu şi recreare, zel religios şi în acelaşi timp calităţile de dorit ale moderaţiei, răbdării şi toleranţei.

  Ce poţi face ca să trăieşti o viaţă mai echilibrată?

  Larry Richardson

  Evitând extremele - 2017. Echilibrul este cu siguranţă legea naturii şi o cerinţă pentru sănătatea noastră fizică şi emoţională. Bucuria noastră va veni aflând acel echilibru între muncă şi joacă, exerciţiu fizic şi odihnă, studiu şi recreare, zel religios şi în acelaşi timp calităţile de dorit ale moderaţiei, răbdării şi toleranţei.
  Jan Kuzma
  Pășește către o viață abundentă, cu un nivel optim al sănătății fizice și spirituale, alături de Jan Kuzma și alții, în cartea „Dacă vrei să trăiești”, apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Ioan – chemarea vieții veșnice

  Se caută asociaţi care să promoveze viaţa cea veşnică. Poţi fi un fericit beneficiar şi agent de publicitate al ei!

  Ioan – râul vieții și pomul vieții

  Hrana şi apa veşnică nu vor fi un scop în sine, ci o sursă de bucurie personală şi recunoştinţă veşnică. Fiorul acesta poate şi trebuie deprins de pe acum.

  Ioan – cortul lui Dumnezeu cu oamenii

  Numai prin mântuire succesul personal este deplin. Cortul lui Dumnezeu mai are încă locuri disponibile. Unul poate fi al tău.

  Ioan – pământ transfigurat

  Pământul cel nou este rezervat biruitorilor alături de Dumnezeu în marea luptă dintre bine şi rău. Eşti şi tu candidat şi ai libertatea de a alege.

  Publicate astăzi

  Top 3

  Dacă nu ești cumva unul dintre cei care manipulează, fii astăzi mai stăpân pe opiniile personale și respectă-le măcar tu. Nu trebuie să apelezi la tupeu sau la obrăznicie, ci să fii consecvent cu propriile decizii și să nu accepți nejustificat impunerea altor puncte de vedere.

  Dă mai departe!

  În urmă cu mai bine de patruzeci de ani, un cuplu s-a împrietenit cu mine; și pentru că ştiu din experiență cum este să te simți singură într-o zi de închinare și apoi să fii invitată la o masă caldă. A fost și pentru tine cineva o binecuvântare? Poate este timpul să dai și tu mai departe ceea ce ai primit.

  Cuvintele care zidesc

  Dacă eşti în ceartă cu cineva din cauza cuvintelor tale (sau din oricare alt motiv), nu lăsa să treacă prea mult timp până când rezolvi acest lucru - cere iertare! Acest lucru contribuie la sănătatea ta mintală şi morală.

  Vorbește-mi despre Dumnezeu!

  Doamne, vreau să fii Prietenul copiilor mei! Ajută-mă să le pot face cunoștință cu Tine într-o manieră plăcută, dar onestă! PROVOCARE: Ce voi face astăzi ca să-L prezint pe Dumnezeu copiilor mei cât mai corect?

  Közel van az Úr napja

  „Jaj, ez a nap! Bizony közel van az Úr napja, és mint a pusztítás, úgy...