Lumina trupului

  „Ochiul este lumina trupului. Dacă ochiul tău este sănătos, tot trupul tău va fi plin de lumină. Dci dacă ochiul tău este rău, tot trupul tău va fi plin de întuneric.” Matei 6:22.23

  Ochii descoperă cele mai adânci sentimente sau emoţii: dragoste, bucurie şi speranţă, dar şi mânie, tristeţe şi teamă. Astfel de emoţii eliberează hormoni, în special adrenalină, noradrenalină şi cortizon din glandele suprarenale. Expunerea la frig, foame, organisme care produc boală, rănire, lipsă de somn etc., toate produc aceeaşi reacţie. Animalul experimental (sau persoana) se adaptează prin mărirea suprarenalelor şi secretarea de mai mulţi hormoni. Dacă nu se întâmplă nimic care să micşoreze stresul, hormonii în exces devin dăunători.

  Stilul de viaţă tipic modem, cu luptele lui neîncetate şi cereri autoimpuse, determină ca anxietatea cronică să pară sănătoasă. O astfel de „lipsă a bucuriei” determină multe boli, cum ar fi: hipertensiunea, angina pectorală, ulcerele peptice, scaune iritabile, migrene, insomnii şi alte boli legate de stres.

  Nici interiorul ochiului nu este imun. Corioretinopatia centrală seroasă (CCS) este o boală legată puternic de tipul A de personalitate. Aceşti oameni sunt foarte motivaţi, nerăbdători şi ambiţioşi. Pacientul tipic este un om de afaceri sănătos, cu tulburări de vedere severe. Teste speciale arată o scurgere mică în spatele ochiului, cu lichid clar adunându-se ca într-o bătătură în spatele retinei. CCS este rareori serioasă şi de obicei nu are nevoie de tratament. Deseori, schimbarea stilului de viaţă determinată de vederea slabă permite scurgerii să se închidă şi fluidul se resoarbe. Ştiinţa a dovedit legătura cu stresul când injecţii cu adrenalină au produs CCS la animale experimentale.

  Interesant, textul de astăzi este din Predica de pe Munte, apărând între „strângeţi comori în ceruri” şi „nu vă îngrijoraţi de hrană, haine sau viaţă”. Porunca împotriva poftei decretează în realitate că trebuie să fim mulţumiţi. Fericirea nu se află în a primi ceea ce vrei, ci în a dori şi accepta ceea ce primeşti.

  Instrucţiunile lui Dumnezeu nu ne limitează bucuria, nici nu ne restrâng libertatea, ci ne oferă cea mai bună îndrumare pentru a atinge o mulţumire completă. „Orânduirile Domnului sunt fără prihană şi înveselesc inima: poruncile Domnului sunt curate şi luminează ochii” (Psalmul 19:8). Un semn mare de pe o uşă dintr-o biserică locală spune totul: „Când ai citit ultima dată instrucţiunile de folosire a organismului tău?”

  Chiar interiorul ochiului o va arăta.

  Dacă cineva ţi-ar verifica sănătatea fizică sau spirituală, uitându-se astăzi în ochii tăi, ce vor arăta „luminile corpului”?

  Izak Wessels

  Lumina trupului - 2017. Dacă cineva ţi-ar verifica sănătatea fizică sau spirituală, uitându-se astăzi în ochii tăi, ce vor arăta „luminile corpului”?
  Jan Kuzma
  Pășește către o viață abundentă, cu un nivel optim al sănătății fizice și spirituale, alături de Jan Kuzma și alții, în cartea „Dacă vrei să trăiești”, apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Ioan – chemarea vieții veșnice

  Se caută asociaţi care să promoveze viaţa cea veşnică. Poţi fi un fericit beneficiar şi agent de publicitate al ei!

  Ioan – râul vieții și pomul vieții

  Hrana şi apa veşnică nu vor fi un scop în sine, ci o sursă de bucurie personală şi recunoştinţă veşnică. Fiorul acesta poate şi trebuie deprins de pe acum.

  Ioan – cortul lui Dumnezeu cu oamenii

  Numai prin mântuire succesul personal este deplin. Cortul lui Dumnezeu mai are încă locuri disponibile. Unul poate fi al tău.

  Ioan – pământ transfigurat

  Pământul cel nou este rezervat biruitorilor alături de Dumnezeu în marea luptă dintre bine şi rău. Eşti şi tu candidat şi ai libertatea de a alege.

  Publicate astăzi

  Cinci degete

  În lumea lui Dumnezeu, situația stă în felul următor, după cum o rezumă Pavel: „Când sunt slab, atunci sunt tare”; „Pot totul în Hristos, care mă întărește.”

  Țărmul păcii

  Ori de câte ori închid ochii și stau în liniște, imaginația mă poartă din nou în acest loc al solitudinii profunde și calme unde găsesc pace și unde Îl găsesc pe Dumnezeu. Iată ce mi-a oferit Isus: un țărm al păcii.

  Mintea şi comportamentul

  Soluția la toate provocările noastre nu este să ne îngrijorăm pentru că ne îngrijorăm, ci să renunțăm la aceste gânduri, să le înlocuim cu altele care edifică și duc spre o rezolvare. Astăzi supune-ți gândurile lui Isus Hristos și rezultatele te vor surprinde!

  Încurajează-i pe copii și pe tineri!

  Doamne, fă-mă atent și disponibil copiilor și tinerilor din preajma mea și dă-mi mereu un cuvânt de încurajare pentru ei! PROVOCARE: Fă-ți obiceiul ca în fiecare Sabat să apreciezi și să încurajezi un copil sau tânăr de la tine din biserică!

  Zűrzavar a városokban

  „A gonosz emberek pedig és az ámítók növekednek a rosszaságban, eltévelyítvén és eltévelyedvén.” (2Tim 3,13)„Isten...