Lumina trupului

  „Ochiul este lumina trupului. Dacă ochiul tău este sănătos, tot trupul tău va fi plin de lumină. Dci dacă ochiul tău este rău, tot trupul tău va fi plin de întuneric.” Matei 6:22.23

  Ochii descoperă cele mai adânci sentimente sau emoţii: dragoste, bucurie şi speranţă, dar şi mânie, tristeţe şi teamă. Astfel de emoţii eliberează hormoni, în special adrenalină, noradrenalină şi cortizon din glandele suprarenale. Expunerea la frig, foame, organisme care produc boală, rănire, lipsă de somn etc., toate produc aceeaşi reacţie. Animalul experimental (sau persoana) se adaptează prin mărirea suprarenalelor şi secretarea de mai mulţi hormoni. Dacă nu se întâmplă nimic care să micşoreze stresul, hormonii în exces devin dăunători.

  Stilul de viaţă tipic modem, cu luptele lui neîncetate şi cereri autoimpuse, determină ca anxietatea cronică să pară sănătoasă. O astfel de „lipsă a bucuriei” determină multe boli, cum ar fi: hipertensiunea, angina pectorală, ulcerele peptice, scaune iritabile, migrene, insomnii şi alte boli legate de stres.

  Nici interiorul ochiului nu este imun. Corioretinopatia centrală seroasă (CCS) este o boală legată puternic de tipul A de personalitate. Aceşti oameni sunt foarte motivaţi, nerăbdători şi ambiţioşi. Pacientul tipic este un om de afaceri sănătos, cu tulburări de vedere severe. Teste speciale arată o scurgere mică în spatele ochiului, cu lichid clar adunându-se ca într-o bătătură în spatele retinei. CCS este rareori serioasă şi de obicei nu are nevoie de tratament. Deseori, schimbarea stilului de viaţă determinată de vederea slabă permite scurgerii să se închidă şi fluidul se resoarbe. Ştiinţa a dovedit legătura cu stresul când injecţii cu adrenalină au produs CCS la animale experimentale.

  Interesant, textul de astăzi este din Predica de pe Munte, apărând între „strângeţi comori în ceruri” şi „nu vă îngrijoraţi de hrană, haine sau viaţă”. Porunca împotriva poftei decretează în realitate că trebuie să fim mulţumiţi. Fericirea nu se află în a primi ceea ce vrei, ci în a dori şi accepta ceea ce primeşti.

  Instrucţiunile lui Dumnezeu nu ne limitează bucuria, nici nu ne restrâng libertatea, ci ne oferă cea mai bună îndrumare pentru a atinge o mulţumire completă. „Orânduirile Domnului sunt fără prihană şi înveselesc inima: poruncile Domnului sunt curate şi luminează ochii” (Psalmul 19:8). Un semn mare de pe o uşă dintr-o biserică locală spune totul: „Când ai citit ultima dată instrucţiunile de folosire a organismului tău?”

  Chiar interiorul ochiului o va arăta.

  Dacă cineva ţi-ar verifica sănătatea fizică sau spirituală, uitându-se astăzi în ochii tăi, ce vor arăta „luminile corpului”?

  Izak Wessels

  Lumina trupului - 2017. Dacă cineva ţi-ar verifica sănătatea fizică sau spirituală, uitându-se astăzi în ochii tăi, ce vor arăta „luminile corpului”?
  Jan Kuzma
  Pășește către o viață abundentă, cu un nivel optim al sănătății fizice și spirituale, alături de Jan Kuzma și alții, în cartea „Dacă vrei să trăiești”, apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Ioan – chemarea vieții veșnice

  Se caută asociaţi care să promoveze viaţa cea veşnică. Poţi fi un fericit beneficiar şi agent de publicitate al ei!

  Ioan – râul vieții și pomul vieții

  Hrana şi apa veşnică nu vor fi un scop în sine, ci o sursă de bucurie personală şi recunoştinţă veşnică. Fiorul acesta poate şi trebuie deprins de pe acum.

  Ioan – cortul lui Dumnezeu cu oamenii

  Numai prin mântuire succesul personal este deplin. Cortul lui Dumnezeu mai are încă locuri disponibile. Unul poate fi al tău.

  Ioan – pământ transfigurat

  Pământul cel nou este rezervat biruitorilor alături de Dumnezeu în marea luptă dintre bine şi rău. Eşti şi tu candidat şi ai libertatea de a alege.

  Publicate astăzi

  De la monoclu la ochelari

  Într-un sens figurat, fiecare dintre noi vede lumea prin propriile lentile. Din acest motiv o vedem atât de diferit. Nu uita acest lucru azi, când vei avea impresia că ceilalți au ceva, că nu văd lucrurile corect. Te va ajuta să manifești mai multă toleranță și înțelegere.

  Iar ei au locuit în mijlocul lor

  Mă rog ca și eu să plâng în pocăință când Dumnezeu trimite mustrarea Sa și apoi să procedez conform harului Său, ca să intru în moștenirea Canaanului ceresc. Fie ca aceasta să fie și experiența ta!

  Bunicuţa

  Despre bunici se spune că nepoţii sunt ca o coroană pentru el. Despre copii, textul spune că părinţii sunt mândri de ei. Toţi suntem incluşi în acest text, chiar dacă nu toţi suntem părinţi sau bunici, toţi suntem copii şi toţi trebuie să avem un respect profund faţă de generaţiile trecute.

  Acceptă-mă așa cum sunt!

  Doamne, Te rog să mă ajuți să-mi accept copilul așa cum este și să-i pot arăta, prin vorbe și fapte, aprecierea mea! PROVOCARE: Ia-ți timp astăzi să stai de vorbă cu copilul tău, să îl asiguri de toată prețuirea pe care i-o porți și să te străduiești ca, prin purtarea ta, să simtă acest sentiment înălțător!

  A biztos prófétai szó

  „Mert e látomás bizonyos időre szól, de vége felé siet és meg nem csal; ha...