Lumina trupului

  „Ochiul este lumina trupului. Dacă ochiul tău este sănătos, tot trupul tău va fi plin de lumină. Dci dacă ochiul tău este rău, tot trupul tău va fi plin de întuneric.” Matei 6:22.23

  Ochii descoperă cele mai adânci sentimente sau emoţii: dragoste, bucurie şi speranţă, dar şi mânie, tristeţe şi teamă. Astfel de emoţii eliberează hormoni, în special adrenalină, noradrenalină şi cortizon din glandele suprarenale. Expunerea la frig, foame, organisme care produc boală, rănire, lipsă de somn etc., toate produc aceeaşi reacţie. Animalul experimental (sau persoana) se adaptează prin mărirea suprarenalelor şi secretarea de mai mulţi hormoni. Dacă nu se întâmplă nimic care să micşoreze stresul, hormonii în exces devin dăunători.

  Stilul de viaţă tipic modem, cu luptele lui neîncetate şi cereri autoimpuse, determină ca anxietatea cronică să pară sănătoasă. O astfel de „lipsă a bucuriei” determină multe boli, cum ar fi: hipertensiunea, angina pectorală, ulcerele peptice, scaune iritabile, migrene, insomnii şi alte boli legate de stres.

  Nici interiorul ochiului nu este imun. Corioretinopatia centrală seroasă (CCS) este o boală legată puternic de tipul A de personalitate. Aceşti oameni sunt foarte motivaţi, nerăbdători şi ambiţioşi. Pacientul tipic este un om de afaceri sănătos, cu tulburări de vedere severe. Teste speciale arată o scurgere mică în spatele ochiului, cu lichid clar adunându-se ca într-o bătătură în spatele retinei. CCS este rareori serioasă şi de obicei nu are nevoie de tratament. Deseori, schimbarea stilului de viaţă determinată de vederea slabă permite scurgerii să se închidă şi fluidul se resoarbe. Ştiinţa a dovedit legătura cu stresul când injecţii cu adrenalină au produs CCS la animale experimentale.

  Interesant, textul de astăzi este din Predica de pe Munte, apărând între „strângeţi comori în ceruri” şi „nu vă îngrijoraţi de hrană, haine sau viaţă”. Porunca împotriva poftei decretează în realitate că trebuie să fim mulţumiţi. Fericirea nu se află în a primi ceea ce vrei, ci în a dori şi accepta ceea ce primeşti.

  Instrucţiunile lui Dumnezeu nu ne limitează bucuria, nici nu ne restrâng libertatea, ci ne oferă cea mai bună îndrumare pentru a atinge o mulţumire completă. „Orânduirile Domnului sunt fără prihană şi înveselesc inima: poruncile Domnului sunt curate şi luminează ochii” (Psalmul 19:8). Un semn mare de pe o uşă dintr-o biserică locală spune totul: „Când ai citit ultima dată instrucţiunile de folosire a organismului tău?”

  Chiar interiorul ochiului o va arăta.

  Dacă cineva ţi-ar verifica sănătatea fizică sau spirituală, uitându-se astăzi în ochii tăi, ce vor arăta „luminile corpului”?

  Izak Wessels

  Jan Kuzma
  Pășește către o viață abundentă, cu un nivel optim al sănătății fizice și spirituale, alături de Jan Kuzma și alții, în cartea „Dacă vrei să trăiești”, apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Ioan – chemarea vieții veșnice

  Se caută asociaţi care să promoveze viaţa cea veşnică. Poţi fi un fericit beneficiar şi agent de publicitate al ei!

  Ioan – râul vieții și pomul vieții

  Hrana şi apa veşnică nu vor fi un scop în sine, ci o sursă de bucurie personală şi recunoştinţă veşnică. Fiorul acesta poate şi trebuie deprins de pe acum.

  Ioan – cortul lui Dumnezeu cu oamenii

  Numai prin mântuire succesul personal este deplin. Cortul lui Dumnezeu mai are încă locuri disponibile. Unul poate fi al tău.

  Ioan – pământ transfigurat

  Pământul cel nou este rezervat biruitorilor alături de Dumnezeu în marea luptă dintre bine şi rău. Eşti şi tu candidat şi ai libertatea de a alege.

  Publicate astăzi

  Al doisprezecelea ucenic

  Poate că ai și tu uneori sentimentul că locurile sunt ocupate, că alții au fost deja chemați, că ei știu deja totul. Nu lăsa descurajarea sau resemnarea să aibă controlul; acceptă atitudinea de voluntar. Implică-te acolo unde se ivește ocazia; fii prezent la acțiunile bisericii și ale familiei tale! Echipa lui Dumnezeu fie se va completa, fie se va lărgi și atunci vei primi legitimația de titular. Nu e nevoie să faci spectacol, ci slujește cu discreție; El va ști!

  Răbdarea este o roadă

  Dacă îi permitem lui Hristos să ne dea puterea de a exercita răbdarea atunci când avem nevoie ea, vom descoperi adevărata libertate care ne scoate de sub stăpânirea propriilor emoții, pentru a trăi ca aceia care au fost schimbați după asemănarea cu Hristos.

  Rugăciunea şi mulţumirea

  Dacă treci prin dificultăţi, în mod deosebit din cauza insultelor, a urii, a invidiei, a resentimentelor sau asprimii în relaţiile cu ceilalţi, citeşte, reciteşte, memorează şi roagă-te. Copiază acest text pe ceva şi poartă-l la tine pentru a-l folosi când eşti ispitit. Mai presus de toate, roagă-te tot timpul, aşa cum te învaţă apostolul Pavel.

  Nevoia de prieteni

  Ne rugăm ca aceia care își aleg acum drumul în viață să găsească frumusețea în oamenii lui Dumnezeu. PROVOCARE: Fă o listă cu toți tinerii și copiii din biserica ta pe care îi cunoști! Roagă-te săptămâna aceasta pentru fiecare dintre ei!

  „Csak az Úrban van minden igazság és erő”

  „Magamra esküdtem és igazság jött ki számból, egy szó, mely vissza nem tér: hogy minden...