Care este senzaţionalul despre sare?

„Voi sunteţi sarea pământului. Dar dacă sarea îşi pierde gustul, prin ce îşi va căpăta iarăşi puterea de a săra? Atunci nu mai este bună la nimic decât să fie lepădată afară şi călcată în picioare de oameni.” Matei 5:13

Care este senzaţionalul despre sare? Mai întâi de toate, americanii mănâncă de 20 de ori mai multă sare decât au nevoie.

În al doilea rând, medicina învinovăţeşte sarea pentru tensiune arterială crescută, afecţiuni ale inimii şi alte probleme legate de retenţia de lichid.

Şi, în al treilea rând, nu toată lumea este sensibilă la sare. Exact aşa, unii oameni pot mânca oricâtă sare vor şi nu vor avea nici un fel de efecte negative. Problema este că nu avem un test satisfăcător, ca să ne dăm seama care jumătate a populaţiei este sensibilă la sare şi care nu e. De aceea, este o idee bună să fii pe partea sigură şi să-ţi controlezi ingestia de sare.

Dacă nu crezi că poţi trăi fără sare, aminteşte-ţi că nu te-ai născut savurându-i gustul. Ai învăţat gustul ei şi consumarea de hrană sărată alimentează pofta după sare. (Ai mâncat vreodată doar un singur cartof prăjit?) În plus, sarea maschează gusturile naturale de care te-ai putea bucura dacă ai renunţa la sare.

De ce să nu fii pe partea sigură, micşorând ingestia de sare şi şansa unei boli de inimă? Încearcă o dietă fără sare timp de trei săptămâni. Îţi poţi reinstrui mugurii gustativi.

Aşa cum prea multă sare în organismul nostru creează probleme, la fel se întâmplă pe plan spiritual, când sarea „şi-a pierdut puterea de a săra”.

Oamenii lui Dumnezeu „trebuie să primească sarea mântuitoare, neprihănirea Mântuitorului nostru. Atunci ei devin ’sarea pământului’, care în mijlocul oamenilor ţin răul pe loc, aşa cum sarea fereşte de stricăciune (Matei 5,13). Dar dacă sarea şi-a pierdut gustul, dacă temerea de Dumnezeu este numai din gură, fără să cuprindă şi iubirea lui Hristos, nu e nici o putere spre bine în aceasta. Acea viaţă nu poate exercita nici o influenţă mântuitoare asupra lumii” (Hristos, Lumina lumii, p. 361, ed. 1997).

Eficienţa noastră în mărturisire pentru familie şi cei dragi ai noştri depinde de primirea Duhului Sfânt.„Dacă voi sunteţi sarea, în voi se găsesc puteri salvatoare, iar virtutea caracterului vostru va avea influenţă mântuitoare” (Mărturii, voi. 6, p. 261).

Ce poţi face ca să micşorezi cantitatea de sare pe care o ingerezi?

Ce poţi face ca să fii „sarea pământului”?

Jan W. Kuzma

Jan Kuzma
Jan Kuzma
Pășește către o viață abundentă, cu un nivel optim al sănătății fizice și spirituale, alături de Jan Kuzma și alții, în cartea „Dacă vrei să trăiești”, apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video