Articolul precedentCunoscând voia lui Dumnezeu
  Articolul următorNu a fost o coincidenta

  Ţanţari şi cămile

  „Vai de voi, cărturari şi Farisei făţarnicii… Povăţuitori orbi, care strecuraţi ţânţarul şi înghiţiţi cămila!” Matei 23:23-24

  „O să fiu sănătos, chiar dacă trebuie să-mi dau viaţa pentru asta!” Sună ridicol? Nu şi pentru cineva care a făcut din stilul de viaţă sănătos dumnezeul său. Numim aceasta dependenţă. Chiar lucrurile bune pot deveni o capcană, dacă ne despart de izvoarele noastre de tărie spirituală.

  După Isus, cele mai mari porunci erau mai întâi să-L iubeşti pe Dumnezeu mai presus de orice şi în al doilea rând, să-l iubeşti pe aproapele tău ca pe tine însuţi. Când oamenii au o relaţie puternică, serioasă, cu Dumnezeu (pe verticală) şi cu prietenii şi familia (pe orizontală), ei sunt bogaţi în spiritualitate. Dar când ceva – chiar comportamentul religios – devine centrul vieţii lor, spiritualitatea dispare. Treptat, aceşti oameni îşi pierd capacitatea de a gândi şi acţiona în conformitate cu conştiinţa şi valorile lor. Observăm că ei au devenit dependenţi de o activitate sau un obiect şi au pierdut controlul asupra vieţii lor.

  Pericolul este de a deveni dependenţi chiar de lucruri bune şi pozitive. O dietă prudentă sau exerciţiul fizic adecvat are beneficii foarte mari. Dar când cineva devine obsedat de aceste practici, atunci dependenţa poate fi foarte distructivă. Ca să fie şi mai rău, cei dependenţi se bazează pe abnegaţie şi creează autoiluzii ca să-şi protejeze dependenţa. Fariseii erau dependenţi religioşi. Hristos a descris rezultatele obsesiei lor în privinţa literei legii şi i-a numit ipocriţi şi povăţuitori orbi.

  Am auzit odată pe un zelos spunând: „O să fiu sănătos, chiar dacă trebuie să-mi dau viaţa pentru asta!” El se certa cu un nutriţionist îngrijorat de paloarea lui şi de faptul că arăta rău – evidenţe ale deficienţei dietei sale extrem de înguste. El a devenit foarte rigid privind aspectele dietetice minore, încât ignora probleme de importanţă majoră. În acest proces, el se înstrăinase de copiii şi ceilalţi membri ai familiei sale şi crease o lipsă de unitate în biserică, cerând ca mesele comune de la adunare să fie fără nici un fel de grăsime, pentru a se adapta „standardelor” dietei sale. Pe lângă aceasta, el îi descuraja pe noii membri, predicând doctrina sa despre dietă. În timp ce se străduia să „strecoare” ţânţarul imperfecţiunii dietetice, el înghiţea cămile „en gros”! Omul devenise un dependent religios – în acest caz dependent de aspectul dietetic.

  Doamne, rămâi în centrul vieţii mele astăzi şi salvează-mă de pericolul de a înghiți cămile!

  Pat B. Mutch

  Ţanţari şi cămile - 2017. Doamne, rămâi în centrul vieţii mele astăzi şi salvează-mă de pericolul de a înghiți cămile!
  Jan Kuzma
  Pășește către o viață abundentă, cu un nivel optim al sănătății fizice și spirituale, alături de Jan Kuzma și alții, în cartea „Dacă vrei să trăiești”, apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Ioan – chemarea vieții veșnice

  Se caută asociaţi care să promoveze viaţa cea veşnică. Poţi fi un fericit beneficiar şi agent de publicitate al ei!

  Ioan – râul vieții și pomul vieții

  Hrana şi apa veşnică nu vor fi un scop în sine, ci o sursă de bucurie personală şi recunoştinţă veşnică. Fiorul acesta poate şi trebuie deprins de pe acum.

  Ioan – cortul lui Dumnezeu cu oamenii

  Numai prin mântuire succesul personal este deplin. Cortul lui Dumnezeu mai are încă locuri disponibile. Unul poate fi al tău.

  Ioan – pământ transfigurat

  Pământul cel nou este rezervat biruitorilor alături de Dumnezeu în marea luptă dintre bine şi rău. Eşti şi tu candidat şi ai libertatea de a alege.

  Publicate astăzi

  Top 3

  Dacă nu ești cumva unul dintre cei care manipulează, fii astăzi mai stăpân pe opiniile personale și respectă-le măcar tu. Nu trebuie să apelezi la tupeu sau la obrăznicie, ci să fii consecvent cu propriile decizii și să nu accepți nejustificat impunerea altor puncte de vedere.

  Dă mai departe!

  În urmă cu mai bine de patruzeci de ani, un cuplu s-a împrietenit cu mine; și pentru că ştiu din experiență cum este să te simți singură într-o zi de închinare și apoi să fii invitată la o masă caldă. A fost și pentru tine cineva o binecuvântare? Poate este timpul să dai și tu mai departe ceea ce ai primit.

  Cuvintele care zidesc

  Dacă eşti în ceartă cu cineva din cauza cuvintelor tale (sau din oricare alt motiv), nu lăsa să treacă prea mult timp până când rezolvi acest lucru - cere iertare! Acest lucru contribuie la sănătatea ta mintală şi morală.

  Vorbește-mi despre Dumnezeu!

  Doamne, vreau să fii Prietenul copiilor mei! Ajută-mă să le pot face cunoștință cu Tine într-o manieră plăcută, dar onestă! PROVOCARE: Ce voi face astăzi ca să-L prezint pe Dumnezeu copiilor mei cât mai corect?

  Közel van az Úr napja

  „Jaj, ez a nap! Bizony közel van az Úr napja, és mint a pusztítás, úgy...