Articolul precedentCunoscând voia lui Dumnezeu
  Articolul următorNu a fost o coincidenta

  Ţanţari şi cămile

  „Vai de voi, cărturari şi Farisei făţarnicii… Povăţuitori orbi, care strecuraţi ţânţarul şi înghiţiţi cămila!” Matei 23:23-24

  „O să fiu sănătos, chiar dacă trebuie să-mi dau viaţa pentru asta!” Sună ridicol? Nu şi pentru cineva care a făcut din stilul de viaţă sănătos dumnezeul său. Numim aceasta dependenţă. Chiar lucrurile bune pot deveni o capcană, dacă ne despart de izvoarele noastre de tărie spirituală.

  După Isus, cele mai mari porunci erau mai întâi să-L iubeşti pe Dumnezeu mai presus de orice şi în al doilea rând, să-l iubeşti pe aproapele tău ca pe tine însuţi. Când oamenii au o relaţie puternică, serioasă, cu Dumnezeu (pe verticală) şi cu prietenii şi familia (pe orizontală), ei sunt bogaţi în spiritualitate. Dar când ceva – chiar comportamentul religios – devine centrul vieţii lor, spiritualitatea dispare. Treptat, aceşti oameni îşi pierd capacitatea de a gândi şi acţiona în conformitate cu conştiinţa şi valorile lor. Observăm că ei au devenit dependenţi de o activitate sau un obiect şi au pierdut controlul asupra vieţii lor.

  Pericolul este de a deveni dependenţi chiar de lucruri bune şi pozitive. O dietă prudentă sau exerciţiul fizic adecvat are beneficii foarte mari. Dar când cineva devine obsedat de aceste practici, atunci dependenţa poate fi foarte distructivă. Ca să fie şi mai rău, cei dependenţi se bazează pe abnegaţie şi creează autoiluzii ca să-şi protejeze dependenţa. Fariseii erau dependenţi religioşi. Hristos a descris rezultatele obsesiei lor în privinţa literei legii şi i-a numit ipocriţi şi povăţuitori orbi.

  Am auzit odată pe un zelos spunând: „O să fiu sănătos, chiar dacă trebuie să-mi dau viaţa pentru asta!” El se certa cu un nutriţionist îngrijorat de paloarea lui şi de faptul că arăta rău – evidenţe ale deficienţei dietei sale extrem de înguste. El a devenit foarte rigid privind aspectele dietetice minore, încât ignora probleme de importanţă majoră. În acest proces, el se înstrăinase de copiii şi ceilalţi membri ai familiei sale şi crease o lipsă de unitate în biserică, cerând ca mesele comune de la adunare să fie fără nici un fel de grăsime, pentru a se adapta „standardelor” dietei sale. Pe lângă aceasta, el îi descuraja pe noii membri, predicând doctrina sa despre dietă. În timp ce se străduia să „strecoare” ţânţarul imperfecţiunii dietetice, el înghiţea cămile „en gros”! Omul devenise un dependent religios – în acest caz dependent de aspectul dietetic.

  Doamne, rămâi în centrul vieţii mele astăzi şi salvează-mă de pericolul de a înghiți cămile!

  Pat B. Mutch

  Ţanţari şi cămile - 2017. Doamne, rămâi în centrul vieţii mele astăzi şi salvează-mă de pericolul de a înghiți cămile!
  Jan Kuzma
  Pășește către o viață abundentă, cu un nivel optim al sănătății fizice și spirituale, alături de Jan Kuzma și alții, în cartea „Dacă vrei să trăiești”, apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Ioan – chemarea vieții veșnice

  Se caută asociaţi care să promoveze viaţa cea veşnică. Poţi fi un fericit beneficiar şi agent de publicitate al ei!

  Ioan – râul vieții și pomul vieții

  Hrana şi apa veşnică nu vor fi un scop în sine, ci o sursă de bucurie personală şi recunoştinţă veşnică. Fiorul acesta poate şi trebuie deprins de pe acum.

  Ioan – cortul lui Dumnezeu cu oamenii

  Numai prin mântuire succesul personal este deplin. Cortul lui Dumnezeu mai are încă locuri disponibile. Unul poate fi al tău.

  Ioan – pământ transfigurat

  Pământul cel nou este rezervat biruitorilor alături de Dumnezeu în marea luptă dintre bine şi rău. Eşti şi tu candidat şi ai libertatea de a alege.

  Publicate astăzi

  Cinci fecioare neînțelepte

  Neînțelept nu este cel ce nu a avut posibilitatea să învețe sau să se pregătească, ci acela care a considerat că e suficient să știi și să ai valori, dar să nu te deranjezi să le folosești. Lipsa înțelepciunii poate să însemne uneori comoditate, alteori poate fi egală cu superficialitatea; se poate rezuma la pregătire pe jumătate sau la speranța că voi avea „noroc”. Un simplu simț al administrării chibzuite le-a salvat pe cele cinci fecioare de la o așteptare ratată, inutilă.

  Câmpul misionar de acasă

  Când folosim compasiunea blândă și când înțelegem cine sunt copiii noștri, avem ocazia să îi cunoaștem și să îi iubim și, astfel, să le arătăm cine este Isus. Mă rog ca Dumnezeu să vă binecuvânteze în mod bogat câmpul misionar, pentru veșnicie, iar copiii să poată spune: „Îl cunosc pe El!”

  Ţepuşul din carne

  Poate că Dumnezeu îngăduie durere în viața ta ca să corecteze anumite trăsături de caracter. Dacă acesta este cazul, mergi înainte ca Pavel sau ca David, nu în puterea ta, ci datorită influenței miraculoase a Creatorului care lucrează în tine.

  Eu, un salvator?

  Doamne, îți stau la dispoziție ca o umilă unealtă prin care să lucrezi la salvarea copiilor și a tinerilor! PROVOCARE: Alege unul sau mai mulți copii lipsiți de șansa unui cămin care să îi apropie de Domnul și oferă-te Lui ca să te folosească la salvarea acestora!

  A szemek kívánsága

  „Én pedig azt mondom néktek, hogy valaki asszonyra tekint gonosz kívánságnak okáért, immár paráználkodott azzal...