Articolul precedentCunoscând voia lui Dumnezeu
  Articolul următorNu a fost o coincidenta

  Ţanţari şi cămile

  „Vai de voi, cărturari şi Farisei făţarnicii… Povăţuitori orbi, care strecuraţi ţânţarul şi înghiţiţi cămila!” Matei 23:23-24

  „O să fiu sănătos, chiar dacă trebuie să-mi dau viaţa pentru asta!” Sună ridicol? Nu şi pentru cineva care a făcut din stilul de viaţă sănătos dumnezeul său. Numim aceasta dependenţă. Chiar lucrurile bune pot deveni o capcană, dacă ne despart de izvoarele noastre de tărie spirituală.

  După Isus, cele mai mari porunci erau mai întâi să-L iubeşti pe Dumnezeu mai presus de orice şi în al doilea rând, să-l iubeşti pe aproapele tău ca pe tine însuţi. Când oamenii au o relaţie puternică, serioasă, cu Dumnezeu (pe verticală) şi cu prietenii şi familia (pe orizontală), ei sunt bogaţi în spiritualitate. Dar când ceva – chiar comportamentul religios – devine centrul vieţii lor, spiritualitatea dispare. Treptat, aceşti oameni îşi pierd capacitatea de a gândi şi acţiona în conformitate cu conştiinţa şi valorile lor. Observăm că ei au devenit dependenţi de o activitate sau un obiect şi au pierdut controlul asupra vieţii lor.

  Pericolul este de a deveni dependenţi chiar de lucruri bune şi pozitive. O dietă prudentă sau exerciţiul fizic adecvat are beneficii foarte mari. Dar când cineva devine obsedat de aceste practici, atunci dependenţa poate fi foarte distructivă. Ca să fie şi mai rău, cei dependenţi se bazează pe abnegaţie şi creează autoiluzii ca să-şi protejeze dependenţa. Fariseii erau dependenţi religioşi. Hristos a descris rezultatele obsesiei lor în privinţa literei legii şi i-a numit ipocriţi şi povăţuitori orbi.

  Am auzit odată pe un zelos spunând: „O să fiu sănătos, chiar dacă trebuie să-mi dau viaţa pentru asta!” El se certa cu un nutriţionist îngrijorat de paloarea lui şi de faptul că arăta rău – evidenţe ale deficienţei dietei sale extrem de înguste. El a devenit foarte rigid privind aspectele dietetice minore, încât ignora probleme de importanţă majoră. În acest proces, el se înstrăinase de copiii şi ceilalţi membri ai familiei sale şi crease o lipsă de unitate în biserică, cerând ca mesele comune de la adunare să fie fără nici un fel de grăsime, pentru a se adapta „standardelor” dietei sale. Pe lângă aceasta, el îi descuraja pe noii membri, predicând doctrina sa despre dietă. În timp ce se străduia să „strecoare” ţânţarul imperfecţiunii dietetice, el înghiţea cămile „en gros”! Omul devenise un dependent religios – în acest caz dependent de aspectul dietetic.

  Doamne, rămâi în centrul vieţii mele astăzi şi salvează-mă de pericolul de a înghiți cămile!

  Pat B. Mutch

  Jan Kuzma
  Pășește către o viață abundentă, cu un nivel optim al sănătății fizice și spirituale, alături de Jan Kuzma și alții, în cartea „Dacă vrei să trăiești”, apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Ioan – chemarea vieții veșnice

  Se caută asociaţi care să promoveze viaţa cea veşnică. Poţi fi un fericit beneficiar şi agent de publicitate al ei!

  Ioan – râul vieții și pomul vieții

  Hrana şi apa veşnică nu vor fi un scop în sine, ci o sursă de bucurie personală şi recunoştinţă veşnică. Fiorul acesta poate şi trebuie deprins de pe acum.

  Ioan – cortul lui Dumnezeu cu oamenii

  Numai prin mântuire succesul personal este deplin. Cortul lui Dumnezeu mai are încă locuri disponibile. Unul poate fi al tău.

  Ioan – pământ transfigurat

  Pământul cel nou este rezervat biruitorilor alături de Dumnezeu în marea luptă dintre bine şi rău. Eşti şi tu candidat şi ai libertatea de a alege.

  Publicate astăzi

  A unsprezecea poartă – de Iacint

  La rândul nostru, și noi putem fi o reflexie a luminii care vine de la Dumnezeu spre cei ce trăiesc anonim sau ascunși de rușine ori de teamă. Dacă ei încă nu Îl văd pe Dumnezeu, noi am putea să le arătăm măcar puțin din ceea ce este El pentru viața noastră. Cu un mic efort și cu puțină bunăvoință, am putea să-i punem pe ceilalți în valoare mai mult decât o facem acum sau decât facem pentru noi înșine.

  Îngerii le-au păzit „coșul”

  Dumnezeu Și-a trimis îngerii să vegheze asupra „coșului” mătușilor mele la fel cum au vegheat asupra lui Moise pe fluviul Nil, cu mult timp în urmă. Slujim unui Dumnezeu uimitor! Va fi minunat să auzim în ceruri povestiri despre cum ne-au salvat îngerii noștri păzitori.

  De la bocet la bucurie

  Dumnezeu poate şi vrea să ne ia tristeţea, descurajarea şi amărăciunea, ca noi să ne putem bucura de viaţă şi să fim pregătiţi să-L primim cu bucurie. Domnul ne va binecuvânta dacă îi dăm voie.

  Între două lumi

  Tată, ne rugăm pentru tinerii indeciși să se prindă de Tine! Și pe cei plecați departe înapoiază-i casei Tale! PROVOCARE: Gândește-te la o carte care vorbește despre Isus și ofer-o, când ai ocazia, unui tânăr!

  Isten minden cselekedetet megítél

  „Mert minden cselekedetet az Isten ítéletre előhoz, minden titkos dologgal, akár jó, akár gonosz legyen...