Articolul precedentSfințiți pentru Hristos
  Articolul următorCuburi de gheată

  Nu eşti o maşina de păscut

  „Te laud că sunt o făptură aşa de minunată. Minunate sunt lucrările Tale şi ce bine vede sufletul meu lucrul acesta!” Psalm 139:14

  Nici chiar cel mai sofisticat computer electronic nu poate concura cu „maşina” pe care a creat-o Dumnezeu atunci când a creat fiinţele omeneşti. Dar noi am trecut cu vederea destul de mult manualul Său de instrucţiuni despre cum să ne menţinem performanţele optime. În loc de aceasta, noi punem în corpurile noastre orice are gust bun şi oricând avem chef. Şi ne-am transformat în nişte maşini de păscut. Ca şi vacile, noi luăm o înghiţitură de aici, una de colo. De fapt, studiile estimează că cei mai mulţi oameni îşi iau aproximativ 30 la sută din hrana lor zilnică mâncând între mese.

  Ce e în neregulă cu mâncatul între mese? Dr. John A. Scharffenberg, consultant de sănătate la Conferinţa Generală a Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea, dă cinci motive împotriva mâncatului între mese:

  Mai întâi, demineralizarea dinţilor are loc timp de două ore după masă, după care are loc remineralizarea lor. Aşa că mâncatul continuu creşte riscul cariei dentare. În al doilea rând, trigliceridele (grăsimi) din sânge se ridică atunci când mâncăm. Grăsimile din sânge cresc aderenţa plachetelor sanguine şi a globulelor roşii, crescând riscul formării unui cheag care ar putea avea ca rezultat un infarct miocardic.

  În al treilea rând, glicemia se ridică atunci când mâncăm, ceea ce stimulează nevoia de insulină. Stimularea continuă cauzează hiperinsulinemie, şi aceasta creşte riscul unui infarct.

  În al patrulea rând, când mâncăm două sau trei mese mari, noi ardem cu 40 de calorii mai mult în fiecare zi decât din aceeaşi cantitate de hrană mâncată în şase până la opt mese ceea ce are implicaţii în controlul greutăţii.

  Şi în cele din urmă, facem faţă riscului crescut de a dezvolta ulcere, din moment ce mâncatul continuu generează producerea mai frecventă a sucului gastric. Poate că este timpul să ne întoarcem la manualul de folosire. Iată ce a inspirat-o Dumnezeu pe Ellen White să spună despre mâncatul între mese: „Regularitatea în mâncare este foarte importantă pentru sănătatea trupului şi seninătatea minţii. Niciodată n-ar trebui ca vreo înghiţitură de mâncare să intre în gură între mese” (Counsels on Health, p. 118).

  Sună destul de dur, nu-i aşa? Nu ştiu ce simţiţi dumneavoastră, dar pe mine mă face să mă simt puţin vinovat de felul în care am tratat minunata maşină a lui Dumnezeu. Cred că e timpul să încetăm să acţionăm ca o vacă. Să terminăm cu mâncatul continuu şi să începem să folosim manualul de folosire dat de Dumnezeu.

  Ce schimbări ar trebui să faci ca să urmezi mai îndeaproape manualul de instrucţiuni dat de Dumnezeu pentru corpul tău?

  Jan W. Kuzma

  Jan Kuzma
  Pășește către o viață abundentă, cu un nivel optim al sănătății fizice și spirituale, alături de Jan Kuzma și alții, în cartea „Dacă vrei să trăiești”, apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Ioan – chemarea vieții veșnice

  Se caută asociaţi care să promoveze viaţa cea veşnică. Poţi fi un fericit beneficiar şi agent de publicitate al ei!

  Ioan – râul vieții și pomul vieții

  Hrana şi apa veşnică nu vor fi un scop în sine, ci o sursă de bucurie personală şi recunoştinţă veşnică. Fiorul acesta poate şi trebuie deprins de pe acum.

  Ioan – cortul lui Dumnezeu cu oamenii

  Numai prin mântuire succesul personal este deplin. Cortul lui Dumnezeu mai are încă locuri disponibile. Unul poate fi al tău.

  Ioan – pământ transfigurat

  Pământul cel nou este rezervat biruitorilor alături de Dumnezeu în marea luptă dintre bine şi rău. Eşti şi tu candidat şi ai libertatea de a alege.

  Publicate astăzi

  Douăsprezece luni ale anului

  O lună nu este un timp prea scurt, dar nici prea lung. Prin urmare, cum ar fi dacă ai găsi un mic proiect personal pe care să-l desfășori împreună cu un prieten sau cu mai mulți? Să aveți un motiv de sărbătoare în fiecare lună încă de aici.

  Iertarea

  Vom reuși să îi iertăm pe alții numai cerându-I lui Isus în fiecare dimineață să ne dea ajutor, putere și un duh de iertare.

  Greutăţile financiare

  A trebuit să trecem prin multe încercări, dar acestea ne-au dat mari lecții pentru caracter. Am învățat să apreciem puținul pe care îl aveam, să fim foarte flexibili cu hobby-urile, să ne descurcăm cu puțin și să economisim mult, să exersăm permanent autocontrolul și să mulțumim lui Dumnezeu pentru toate lucrurile.

  Răspunsul religiei

  Doamne, arată-ne mie și copiilor mei frumusețea vieții când ești Tu la cârmă! PROVOCARE: Alege astăzi un imn pe care nu l-ai mai cântat de mult și fredonează-l ori de câte ori poți!

  Sátánt a saját cselekedetei ítélik el

  „És énekelik Mózesnek, az Isten szolgájának énekét, és a Báránynak énekét, ezt mondván: Nagyok és...